Do konca 2022 v Avstriji velja uredba, ki dovoljuje zgolj eno podražitev dnevno

Gregor Grosman Gregor Grosman
24.09.2020 19:42

Pri severnih sosedih imajo upravljalci bencinskih črpalk že od leta 2011 bolj kot ne proste roke pri oblikovanju cen goriva z le eno omejitvijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po uredbi o oblikovanju cen goriva, ki je v Avstriji začela veljati pred skoraj desetimi leti, 1. januarja 2011, in so jo konec decembra lani kljub številnim kritikam strokovnih združenj podaljšali do 31. decembra 2022, je zapisano, da je podražitev derivatov dovoljena zgolj opoldne, medtem ko lahko prodajalec cene goriva zniža kadarkoli. Tudi večkrat na dan. Uredba, ki jo je zasnovalo zvezno ministrstvo za znanost, raziskave in gospodarstvo, bi se v nasprotnem primeru iztekla 31. decembra 2019.

Cene goriv v Avstriji prosto oblikujejo upravljavci bencinskih črpalk, pri čemer se zelo ozirajo na to, kaj počne bližnja konkurenca. Opoldne torej cene povišajo, nato pa jih popoldne in vse jutro prihodnjega dne spuščajo, dokler jih ponovno ne dvignejo. Avtomobilska združenja zato voznikom svetujejo, naj gorivo točijo tik pred 12. uro. Voznikom pa so pri iskanju najugodnejše ponudbe v pomoč številni spletni portali. Avstrijski avtomobilski klub ÖAMTC še navaja, da morajo upravljavci opoldansko podražitev dizla in 95-oktanskega bencina nemudoma sporočiti v podatkovno bazo E-Control, pocenitev pa v eni uri.

Robert Balen

Podobno kot pri nas velja, da so cene goriva višje na avtocestnih postajališčih, zato se splača zaviti z avtoceste in poiskati bencinski servis kje v bližini. Cena litra goriva je na avtocestnih počivališčih praviloma 15 do 30 centov višja. Pri ÖAMTC so pred časom izračunali, da lahko razlika med najcenejšim in najdražjim litrom goriva, preračunano na 50-litrski rezervoar, znaša tudi več kot deset evrov.

Reuters

Ceno goriva v Avstriji sestavljajo nabavna cena goriva, davek na mineralno olje (MöSt) in davek na dodano vrednost (MwSt). V primerjavi z mnogimi drugimi državami je MöSt dokaj nizek: 39,7 centa (33 odstotkov neto cene) na liter dizla in 48,2 centa (39 odstotkov) na liter bencina. Ker se zadnje čase veliko govori o tem, kako zelo dizelski motorji onesnažujejo okolje, je pričakovati, da bo avstrijska vlada obdavčitev dizelskega goriva dvignila vsaj na nivo bencina. Po izračunih ÖAMTC znaša skupna obdavčitev litra dizla v povprečju 52 odstotkov, pri litru bencina pa 57 odstotkov, približno dva odstotka pri ceni sta zaslužek upravljavca bencinske črpalke. Avstriji se je lani iz naslova davka na mineralno olje v državno blagajno steklo 4,48 milijarde evrov (leta 2018: 4,36 milijarde).

Za primerjavo: energetski davek (primerljiv z MöSt v Avstriji), znaša v Nemčiji letos 65,45 centa na liter bencina (17 centov več kot v Avstriji) in 47,04 centa na liter dizla (7 centov več kot v Avstriji). Na točilnem mestu je tako lahko razlika pri litru goriva med 10 in 30 centi.

Po podatkih nemškega statističnega urada, ki spremlja tudi gibanje cen v Avstriji, se je liter 95-oktanskega bencina v primerjavi z letom prej pocenil. 14. septembra letos je bila povprečna cena za liter 95-oktanskega bencina 1,07 evra, kar je 18 centov manj kot na isti dan leta 2019. Je pa zaradi prostih rok pri oblikovanju cen goriva v Avstriji enostavno najti bencinsko črpalko, kjer boste za liter bencina ali dizla plačali bistveno manj kot okroglo evro, kolikor je trenutna (še) regulirana cena pri nas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta