Avstrija se po treh tednih lockdowna odpira, a postopoma

STA, V.B.
08.12.2021 17:52

S kakšnim tempom se bo sproščalo javno življenje, bodo odločali glavarji zveznih dežel. Avstrijska Štajerska bo oživela 17. decembra, o usodi Koroške bo več znanega v četrtek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Za cepljene in prebolevnike bodo obvezne maske tipa FFP2, za necepljene niti te ne bodo dovolj. Foto: REUTERS

Reuters

V Avstriji se v soboto izteče tritedensko zaprtje javnega življenja zaradi pandemije, ki je veljalo za vse, tudi cepljene proti covidu-19 in prebolevnike. A posamezne zvezne dežele se bodo sproščanja omejitev očitno lotile z različnim tempom, so sklenili glavarji zveznih dežel na vrhu pri avstrijskem kanclerju Karlu Nehammerju. Avstrija je sicer edina država v Evropi, ki se je v četrtem covidnem valu odločila za zaprtje družbe.

V deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko bo od nedelje naprej znova odprto vse. V deželah Spodnja Avstrija, Solnograška in Štajerska bodo gostinske lokale in prenočitvene objekte znova odprli šele 17. decembra. Tudi Zgornja Avstrija do tega datuma še ohranja zaprtje. Na Dunaju naj bi gostinske lokale in hotele odprli 20. decembra, kot je že bilo napovedano. Na Koroškem pa še ni padla odločitev, kako bodo ukrepali v prihodnje, napovedana je za četrtek.

Na zvezni ravni so bili, kot je na tiskovni konferenci pojasnil Nehammer, določeni minimalni standardi in ti deželam dovoljujejo, da po sobotnem izteku zaprtja znova odprejo vsa področja javnega življenja - trgovine pa tudi storitvene dejavnosti, kot so frizerstvo, gastronomija, turizem, prav tako kultura in šport. Seveda le za cepljene in prebolele ter ob spoštovanju zaščitnih ukrepov. Posamezne zvezne dežele pa bodo lahko, če tako presodijo, ukrepale strožje in nekatere so se za to že odločile.

V notranjih prostorih bodo sicer množični dogodki z do 2000 udeleženci dovoljeni, a le ob določenih sediščih, spoštovanju pogoja PC in uporabi zaščitne maske tipa FFP2. Pogoj PC in maska FFP2 bosta obvezna tudi v muzejih in za obisk razstav. Na prireditvah na prostem bo dovoljenih do 4000 obiskovalcev. Če na prireditvi ni določenih sedišč, bo dovoljenih največ 25 udeležencev. Gostinski lokali bodo lahko odprti do najkasneje 23. ure, nočni lokali ostajajo zaprti, je pojasnil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Tudi na področju športa je obvezen pogoj PC, zaščitne maske pa niso obvezne zgolj pri neposrednem izvajanju športnih aktivnosti. To velja tudi za fitnese.

Za necepljene, ki covida-19 niso preboleli, se zaprtje medtem nadaljuje, so bili jasni udeleženci pogovorov na Dunaju, člani zvezne vlade in voditelji posameznih dežel.

Pri naših severnih sosedih pa še bolj kot napovedano odprtje družbe odmeva napoved obveznega cepljenja, ki je napovedano za začetek februarja. Osnutek zakona o obveznem cepljenju proti covidu-19, ki ga je pripravila avstrijska vlada, po poročanju medijev predvideva 600 evrov kazni za vsako trimesečje za tiste, ki se ne bodo želeli cepiti. Cepljenje glede na osnutek zakona ne bo obvezno le za mlajše od 14 let, nosečnice, tiste, ki so covid preboleli v zadnjih šestih mesecih, in tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. Vsi necepljeni v Avstriji naj bi 15. februarja prejeli poziv ministrstva za zdravje k cepljenju, 15. marca pa naj bi začeli izdajati prve kazni za necepljene. O končnem osnutku zakona, ki ga bo do prihodnjega tedna pripravilo ministrstvo za zdravstvo, bo seveda moral glasovati parlament.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta