Več kot sto nastopajočih na slovesnosti ob 80-letnici šolske stavbe

Branka Bezjak Branka Bezjak
02.12.2023 07:30

V veliki dvorani Hrama Arnolda Tovornika Selnica ob Dravi so zaznamovali jubilej stavbe, ki je več kot le objekt, je srce kraja in tudi države

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učenca Gašper Valh in Samo Pečlin Fras sta povezovala pester program.  
Branka Bezjak

Več kot sto učencev, program so sooblikovali tudi nekdanji učenci, nekateri med njimi danes priznani glasbeniki, se je predstavilo s pevskimi, glasbenimi, plesnimi točkami, deklamacijami ter tako popeljalo v zgodovino, v tri obdobja šole. Ne le kot nastopajoči, nekdanji in današnji učitelji so sodelovali tudi v drugih vlogah - kot scenaristi, avtorji koreografij, scenarija, da so nato učenci vse lepo povezali in navdušili do zadnjega kotička polno dvorano. V preteklost in tudi sedanjost sta se z nagovoroma vrnili tudi Greta Nahtigal in Jožica Ozmec, nekdanji ravnateljici selniške šole, ki ima še dve podružnici. Spomnimo, da so na Gradišču na Kozjaku spomladi praznovali že sto let šolstva v njihovem kraju. Ob tej je podružnica še pri Svetem Duhu na Ostrem Vrhu. Svojih časov poučevanja tam se je spominjala tudi Tonica Majster.

Županja Občine Selnica ob Dravi Vlasta Krmelj je v govoru izrazila ponos, da šola praznuje, kajti ne praznujejo se obletnice vsake stavbe. "To pa je stavba z dušo, s številnimi srci, ki jo ali so jo nekoč obiskovale. Številni poznajo, nosijo v spominu kotičke, hodnike, kjer so potočili solze ali srečali svoje prve simpatije, ljubezni. Mnogim je stavba ogledalo, ki ga spominja na čase mladosti - in ponosni so, da šola še stoji. Zato vse najlepše današnjim učencem in zaposlenim, kakor tudi vsem predhodnjim. Ste srce in duša kraja, tudi države. Še na mnoga leta!" je zaželela županja.

Živko Banjac, sekretar na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, je izrazil veselje, da se ohranja zmožnost državnega financiranja osnovnih šol po standardih, ki so "najboljši v Evropi, morda tudi na svetu. To ni zasluga vsakokratnih politikov, ampak družbe kot celote, ki se zaveda pomena vzgoje in izobraževanja ter možnosti njenega prilagajanja tudi na vse turbulence in sprembeme vrednostnega sistema." Dodal je še, da se strinja, da so učitelji premalo plačani za svoje delo, zlasti pa ravnatelji, za katere se že od leta 2006 trudijo popraviti plače, da bi bile primerljive v javnem sektorju in tudi z učitelji.

Tudi v čas pionirčkov so se vrnili.
Maja Vačun

Sedanja ravnateljica Manja Kokalj je dejala, da slavljenka, stavba, izkazuje tudi 80 let pripadnosti skupnosti, tradiciji odličnosti, ki se je gradila skozi čas, pomembno pa je vpeta od nekdaj tudi v družabno življenje kraja. Stavba je trikrat menjala zunanjo podobo v osmih desetletjih - najprej je dobila telovadnico, potem prvi in nato še drug prizidek, da kuhinja ni bila več v kleti. Ob tem se je posodabljala tudi organizacija dela in pedagoško delo.

Po koncu prireditve, ki sta jo povezovala učenca Gašper Valh in Samo Pečlin Fras so vabili na zakusko v šolo, pripravili so tudi razstavo ter še delili zbornik. Jubilej šole pa so na šoli že pred tem zaznamovali tudi z drugimi aktivnostmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta