V Selnici ob Dravi ustoličili novo kraljico jabolk Aljo Hadner: Naša jabolka želim narediti še bolj prepoznavna

Špela Pokeržnik
30.09.2023 04:51

Na prvi jesenski dan so pripravili tradicionalno prireditev Praznik jabolk, s katero izpostavijo pomen jabolk in tradicijo njihove pridelave v občini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto Anka

Osrednja slovesnost v Selnici ob Dravi je bila posvečena kronanju 13. kraljice jabolk. Vlogo ambasadorke jabolka je v novem obdobju prevzela Alja Hadner. "Moje prvo srečanje s tradicijo selniškega jabolka seže v osnovnošolske čase, ko sem pripravila raziskovalno nalogo na temo razvoja sadjarstva v naši občini. Hvaležna sem, da sem dobila priložnost, da naše jabolko naredim še bolj prepoznavno in ponesem ime našega lepega kraja daleč naokoli," pove Alja Hadner, dijakinja III. gimnazije Maribor, smeri predšolska vzgoja, ob tem tudi strastna gasilka.

Prizorišče v Hramu kulture je bilo zelo živahno. Otroci OŠ Selnica ob Dravi so v sodelovanju z lokalnimi društvi in glasbenimi umetniki pripravili bogat praznični program. "Obstaja na tisoče sort jabolk, od katerih ima vsaka svoj edinstven okus in teksturo, ampak naše, selniško jabolko, je prav posebnega okusa, saj ima bogato zgodovino in predvsem piše zgodbo naših ljudi, njihovega dela, truda in ljubezni do sadjarstva, ki sega daleč naokoli. Ponosni smo nanj in prepričana sem, da nam bo tudi v bodoče uspelo negovati to tradicijo," sporoča Ivanka Frešer, predsednica TD Selnica ob Dravi, ki dogodek organizira že od leta 1999. Hkrati se zahvaljuje sponzorjem, ki so omogočili letošnjo prireditev, in vsem sodelujočim.

Ivanka Frešer, predsednica TD Selnica ob Dravi, in Alja Hadner 
Foto Anka

Sobotno praznovanje, ki mu je sicer nekoliko zagodlo vreme, je postreglo z različnimi aktivnostmi in zanimivostmi na temo jabolk. Zadišalo pa je tudi po domačem jabolčnem štrudlju, ki so ga skrbno pripravili otroci iz OŠ Selnica ob Dravi. "To je moja najljubša sladica iz jabolk, takoj za njim pa jabolčna pita," se nasmehne Alja Hadner, okrašena s krono iz zlatih jabolk, in doda, da je njena najljubša sorta jabolk Gala.

Otroci iz vrtca Kobanček in učenci OŠ Selnica ob Dravi in njenih podružnic ter učenci treh mariborskih osnovnih šol, šole iz Šentilja, Črešnjevca in Pesnice, pa so s svojimi literarnimi in likovnimi prispevki prav tako soustvarjali podobo kraja in praznik, posvečen jabolkom. "Na literarni natečaj Jabolko, oj, jabolko rdeče je prispelo 79 raznovrstnih prispevkov," sporočata članici ocenjevalne komisije Mojca Auguštin in Barbara Volmajer. Glavno nagrado za ustvarjalnost pa sta prejeli Zala Voršič Doleček in Julija Vavh. Praznik jabolk so sklenili še z nedeljsko slavnostno mašo v cerkvi sv. Janeza Krstnika, ki jo je daroval zlatomašnik dr. Jožef Urbanič – Pepek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta