Jožica Šerbinek rada popelje po svojem vrtu zelišč: Najbolj pomembna sta pravočasno pobiranje in ustrezno sušenje

Anita Kirbiš
15.06.2024 03:25

Že tradicionalno pripravlja tudi Čajanko pod krošnjami, obogateno z raznolikim programom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožica Šerbinek in obiskovalci v dišečem vrtu
Anita Kirbiš

V poletnem večeru sedeti sredi zelišč ter uživati v prelestnih barvah cvetov in v mešanici vonjav, ki se širijo naokrog, je pravi užitek. Tako doživlja svoj zeliščni vrt tudi vedno bolj prepoznavna zeliščarka Jožica Šerbinek iz Ročice v Jakobskem Dolu, ki se od leta 1995 ukvarja z zeliščarstvom in v svojem permakulturnem vrtu Pri Jožici goji številna zelišča in dišavnice.

"Najbolj pomemben del sta pravočasno pobiranje in pravilno sušenje zelišč, iz katerih kasneje nastajajo različni produkti, bogato znanje in izkušnje pa ob tem seveda niso zanemarljive. Okrog petdeset izdelkov najdete v naši Zeliščni izbi. Veliko sodelujem in se predstavljam na sejmih ter na lokalnih prireditvah, veliko jih najde samih pot do nas. V vitrinah so že številna priznanja za odličnost izdelkov, na nedavnih 35. Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju pa sem prejela še dve zlati priznanji za jabolčni sadni sir s cimetom in vrtnični žele," je ob dogodku v svojem vrtu povedala Jožica Šerbinek.

Da bi zeliščarstvo in svoj vrt čim bolj približala ljudem, je namreč obeležila mednarodni dan čajev (21. maj) in pripravila že peto Čajanko pod krošnjami. Čeprav vse delo opravi sama, ji ob čajankah izdatno pomagajo družina in prijatelji. Sprva vreme ni bilo najbolj obetavno, nato je le posijalo toplo sonce. Ker dober glas očitno seže v deveto vas, je bilo srečati tudi nekaj tuje govorečih obiskovalcev. Privoščili so si lahko sprostitveni ogled vrta ob spoznavanju zelišč in aromatičnih rastlin z Jožico.

O zeliščarstvu se je Jožica Šerbinek tudi veliko izobraževala.
Anita Kirbiš

Predavateljica iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor Darinka Zorko je vodila delavnico Zelišča in aromatične rastline v vsakdanji uporabi. Dr. Silvo Koder, mag. pharm., je spregovoril o poznavanju zdravilnih zelišč, vse rastline, o katerih je govoril, so obiskovalci lahko spoznali od blizu. Na voljo je bila pestra kulinarična ponudba, od ričeta, domače paštete do mišk ... – vse na Jožičin način, s pridihom domačnosti in zelišč. Čajev različnih okusov in zeliščne sirupe so si obiskovalci lahko mešali po svojem okusu kar sami.

S svojimi idejami je popoldan obogatila tudi Alenka Leber Vračko iz Jurija ob Pesnici, katere ime je ob inovativnem kmetijstvu neločljivo povezano z ročnimi deli, estetiko in kreativnostjo nasploh, nedavno pa smo jo lahko spoznali preko malih ekranov na Štartaj Slovenija. Obiskovalci so si lahko ob njeni pomoči izdelali različne zeliščne dekorje za dom.

V njeni prodajni izbi najdete številne izdelke. 
Anita Kirbiš

Galerijsko steno v Zeliščni izbi je z dokumentarnimi fotografijami zapolnila in se predstavila s svojo poezijo Oda čajev domačinka Marjana Cmager, ki se je uvrstila med 12. finalistov Pesniškega turnirja 2024, na nedavni finalni prireditvi v Mariboru pa je pristala na desetem mestu po izboru strokovne žirije in drugem mestu po izboru občinstva.

Vse to je bilo v ponudbi za vstopnico po pet evrov, pet srečnežev je bilo po žrebu vstopnic nagrajenih še s praktičnimi nagradami iz ponudbe Pri Jožici. Za dobro vzdušje so skrbeli hišni godci – Trio Šerbinek. Jožica že snuje nove ideje, najdete jo na spletni strani Pri Jožici, pri.jozici@siol.net ali na tel. št. 041 538 462, prijazno vam bo svetovala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta