zadnje objavljene

pogledi

več
Paola Subacchi, profesorica mednarodne ekonomije na londonski univerzi Queen Mary Global Policy Institute, Project Syndicate

mnenje

več

(POGOVOR) Miha Hrobat: Še ko sem bil najboljši, so bile rezerve

Bojan Bauman Bojan Bauman
06.02.2023 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Hrobat je na Streifu s sedmim mestom pokazal znanje in pogum.
EPA

Miha Hrobat je v tej sezoni pri 28 letih dokončno stopil iz sence drugih reprezentantov - najprej zaradi solidnih rezultatov, med katere uvrščamo sedmo mesto na prvem smuku nedavno v Kitzbühlu. Nekaj tudi zaradi smole Boštjana Klineta, dolga leta prvega smukača reprezentance, ki še zmeraj ni zaključil rehabilitacije po lanskem zlomu noge. Miha novo vlogo sprejema, nanjo se je lahko pripravil, očitno je tudi dovolj dozorel.

"Zdaj sva z Martinom Čatrom edina z izkušnjami in prizadevava si, da v reprezentanci za hitre discipline ne bi ostala sama. Z Martinom sva po rezultatih in kvaliteti zelo skupaj, enkrat gre bolje enemu, drugič drugemu. Sam se še lahko učim pri njem, kakor tudi on lahko kaj pobere pri meni. Zagotovo pa mi to, da moram sedaj kdaj prevzeti tudi vlogo liderja, ne predstavlja nobenega pritiska. Ja, naša ekipa se je zmanjšala. Tudi zato sem vesel, da je Rok Ažnoh na mladinskem svetovnem prvenstvu dokazal, da se nam bo kmalu priključil. Da zna smučati, je pokazal že v Čilu, ko je bil z nami na pripravah za to sezono. Gre za zelo pridnega in fajn fanta. Tudi Nejc Naraločnik je blizu reprezentance. Na tekmah za svetovni pokal pa se še zmeraj spoznava s konkurenco. Sam sem vse to dal skozi in jima sedaj poskušam pomagati," vlogo v ekipi razkrije Miha Hrobat.

Samozavesten je tudi na progi, v Kitzbühlu je s sedmim mestom dosegel rezultat kariere. "Uspeh v Kitzbühlu? Vem, da smučam hitro. A tudi takrat, ko sem osvojil sedmo mesto, sem še imel rezervo. Nekoliko mi je sezono porušila poškodba hrbta. Ko od starta do cilja sestavim dobro vožnjo ... takrat je vse mogoče," upe goji Hrobat.

Proga v Courchevelu je za vse precejšnja neznanka, saj to ni prizorišče tekem v svetovnem pokalu. Hrobatu to ne predstavlja velike ovire, ko pravi: "Po informacijah, ki sem jih dobil, je smukaška proga v Courchevelu zelo zahtevna, kar mi ustreza. Letos v Kitzbühlu sem bil na najtežji progi v svetovnem pokalu le petnajst stotink od stopničk. To mi daje samozavest in sproščenost. No, v naslednjih dneh bo treba še nekoliko 'spucati' glavo. V resnici progo poznam samo iz televizijskih posnetkov lanskega finala svetovnega pokala. Po njej se še nisem peljal. A do tekme bo dovolj uradnih treningov, da jo spoznam."

Tudi lani na olimpijskih igrah na Kitajskem smukači niso poznali terena, pa je Hrobat že na prvem treningu peljal zelo suvereno. "Sem zelo prilagodljiv tip smučarja, zato s tem, da bo proga na svetovnem prvenstvu zame nova, ne pričakujem težav. Časa za študiranje optimalnih linij bo dovolj."

V Pekingu mu je šlo predvsem na treningih, medtem ko je na tekmi osvojil le 24. mesto, v superveleslalomu pa je odstopil. "Na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu sem še kot mlad tekmovalec dokazal, da mi enodnevne preizkušnje ne povzročajo težav (v smuku je osvojil 14. mesto, op. p.). Znam se dobro psihično pripraviti, se vreči proti dolini - in potem je, kar je. Svetovna prvenstva in olimpijske igre so zame tekme izziva."

Nastopil bo v obeh hitrih disciplinah, v smuku pa cilja višje? "Če analiziram sezono, sem bil boljši v smuku. Doslej sem nastopil le na dveh superveleslalomih - v Ameriki mi je nastope preprečila bolezen, v Bormiu hrbet in v Wengnu sem sprejel odločitev, da je bolje, če ne nastopim. V tistem vremenu nisem imel nobenih možnosti, hrbet sem šparal za smuk. Toda tudi v superveleslalomu sem lahko dober, kar sem ne nazadnje na posameznih predelih proge pokazal v Cortini. Brez napak bi bil med deseterico. Tako sem pred začetkom svetovnega prvenstva optimist v obeh hitrih disciplinah," pojasni Hrobat.

Cilj za to prvenstvo, ki se začenja, je vsekakor izboljšati 14. mesto iz St. Moritza. "Ja, seveda. V smuku želim biti med deseterico, v superveleslalomu bo veliko odvisno od pogojev. Takrat bom imel nekoliko slabšo startno številko, upam, da bom lahko pokazal najboljšo vožnjo letos, in potem računam na uvrstitev med deseterico."

V hitrih disciplinah je še posebno pomembno, kako se tekmovalec psihično pripravi na tekmo. Dober nastop na Streifu, 16. mesto v Lake Louise pa 19. v Val Gardeni bi lahko prinesle potrebno samozaupanje. "Že od priprav v Čilu vem, da sem zelo hiter, da smučam dobro. Bilo je nekaj sprememb pri opremi in to mi je izboljšalo rezultate - predvsem na lažjih delih smukov. Zato sem na vsaki tekmi bolj samozavesten. Nikakor pa na tekmi ne smeš biti previden, tega ni. Smukači smo vsi zelo skupaj, tudi trideset se nas na kaki tekmi zvrsti v eni sekundi. Na tekmi se je treba vreči v dolino in pokazati vse, kar znaš."

Nekoč mu je bil blizu Beat Feuz, sedaj je tega Švicarja z izjemnimi vožnjami dohitel in nadgradil njegov rojak Marco Odermatt. Sta to smučarja, po katerih se lahko Hrobat zgleduje? "Sigurno, oba sta vrhunska tekmovalca. No, Feuz je nedavno prenehal dirkati. To sta zelo različna tipa tekmovalcev, a oba sta špica in drugi preučujemo njune linije. Predvsem je osupljiva tehnika, ki jo premoreta," zaključi Miha Hrobat.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?