(POGOVOR) Ilija Martinović: Iz drugega vesolja se je vrnil v Evropo, po koncu kariere želi znova v Slovenijo

Miha Dajčman Miha Dajčman
05.02.2023 08:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilija Martinović načrtuje, da bo po koncu nogometne kariere živel v Sloveniji.
Grega Wernig

Pred tekmo Maribora in Šahtarja v Beleku smo na enem od igrišč spremljali prvi trening Sarajeva v Turčiji in v zadnji vrsti kluba iz BiH opazili znan obraz s slovenskih igrišč. Dan po 29. rojstnem dnevu smo izkoristili priložnost, da spregovorimo nekaj besed z Ilijo Martinovićem. Osrednji branilec je med letoma 2017 in 2022 igral za Aluminij in Maribor, v prvi slovenski ligi je zbral 90 nastopov in dosegel dva gola, v pokalu je igral na štirinajstih tekmah. "Maribor redno spremljam. V Ljudskem vrtu imam veliko prijateljev. Ponosen sem na leta, ki sem jih preživel v Sloveniji, tam sem se počutil kot doma. Nikdar ne bom pozabil, kaj sta mi dala Slovenija in Maribor, kaj vse sem se tam naučil. Načrtujem, da bom v Sloveniji živel po koncu kariere," o navezanosti na Slovenijo Črnogorec.

Martinović pravi, da je zdaj v zahtevni nogometni sredini, saj ima v moštvu močno konkurenco. "Sem pred velikim izzivom. Sarajevo je velik klub v BiH, gre ga primerjati z Mariborom v Sloveniji. Zelo sem motiviran, ker sem tukaj. Med prestopnim rokom se je ekipa zelo okrepila in verjamem, da nam bo uspel preboj na mesta, ki vodijo v Evropo," je o novi nogometni sredini dejal Martinović, ki si garderobo deli tudi z dvema nekdanjima članoma Olimpije, Almedinom Ziljkićem, ki je k Sarajevu prestopil to zimo, in Asmirjem Suljićem.

Visoki branilec je po slovesu od Ljudskega vrta lani januarja podpisal za Černomorec iz Odese, za katerega pa zaradi začetka vojne v Ukrajini ni zaigral. Ukrajinci so ga posodili v Dečić Tuzi v njegovi domovini, nato pa je pol leta igral za Pahtakor Taškent v Uzbekistanu.

"Po Mariboru je bila moja kariera res intenzivna in dinamična. Le nekaj dni po koncu priprav s Černomorcem v Turčiji se je začela vojna. Takrat smo najprej reševali svoje glave, na srečo smo se izvlekli. Po sili razmer sem moral v domovino, kjer sem igral za Dečić. Potem pa sem se odpravil na dolgo pot v Uzbekistan, kjer sem s Taškentom osvojil naslov državnega prvaka. Vrnil sem se v Evropo, da to ponovim tudi s Sarajevom," opiše svojo nogometno pot v zadnjem letu.

Izkušnjo iz Azije nogometaš s Cetinja opiše kot zelo zanimivo in finančno donosno: "Uf, to je povsem drugačen svet, drugo vesolje. Od kulture do obnašanja ljudi, od verskih običajev do drugačnega nogometa. Me je pa presenetilo, kako spremljana je liga. Finančni pogoji so izredno dobri, a sem ugotovil, da vse skupaj ne ustreza mojemu razumevanju nogometa, zato sem se vrnil v Evropo." Cilj Sarajeva je, da se s petega mesta na lestvici povzpne do pozicij, ki vodijo v Evropo. "Zelo težko se bomo približali boju za naslov, saj za Zrinjskim zaostajamo za 14 točk. Liga je močna, v Bosni je vsaka tekma derbi, zato je Evropa naš osrednji cilj," zaključi Martinović.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?