(POGOVOR) Zlatan Ljubijankić po trenerskem delu spoznava poklic nogometnega agenta

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.02.2023 08:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlatan Ljubijankić verjame, da bo Maribor s prodajo Žana Vipotnika veliko zaslužil. 
Miha Dajčman

V Beleku smo na tekmah Maribora opazili dolgoletnega slovenskega reprezentanta Zlatana Ljubijankića, sicer tudi dobrega prijatelja nogometaša vijoličastih Josipa Iličića. Ta je na pripravah v Turčiji dopolnil 35 let, zato sta se ob sredozemski obali srečala tudi na pijači.

Danes 39-letni upokojeni nogometaš, ki je v karieri nosil drese Slovana, Domžal, belgijskega Genta ter japonskih Omiye Ardine in Urawe Reds, pravi, da po letu 2019, ko je končal kariero profesionalnega nogometaša, še išče delo, ki bi ga zanimalo. "Zagotovo bom delal v nogometu, temu sem posvetil vse življenje. Moram pa se še veliko naučiti. Izbral bom delo, v katerem bom našel strast, ki me bo gnala. Želja je najbolj pomembna," nam je med odmorom v obračunu Maribor - Šahtar razlagal Ljubijankić.

Bil je že trener pri Slovanu, kjer je začel nogometno pot. "Lepo je biti trener. Srečo sem imel, da sem začel v svojem klubu, kjer sem imel vso podporo. Za zdaj imam A-licenco. Ko sem končal kariero, nisem točno vedel, kaj bom počel. Trenersko delo me zelo zanima, preizkušam pa tudi druge zadeve v nogometu," pove Ljubijankić. Zanima ga delo nogometnega agenta in prav zaradi tega je bil minule dni v okolici Antalye, kjer je pozimi na pripravah veliko nogometnih klubov in na stotine igralcev, ki jih spremljajo nogometni ogledniki in agenti.

"Tukaj sem s prijateljem, nekdanjim soigralcem, ki je agent in se s tem ukvarja že nekaj časa. Ker nimam pametnejšega dela, sem prišel z njim. Pomagam mu s kontakti, tudi sam pa se pri tem učim, ker me delo agenta zanima," pravi strelec gola na svetovnem prvenstvu in prvi Slovenec, ki je igral na klubskem svetovnem prvenstvu. Nogometnih povezav po svetu mu ne manjka in to je dobro izhodišče za agentsko delo. "Za agente je Turčija ta čas zelo zanimiva. V nekaj dneh si lahko ogledaš več tekem in več ekip. Veliko kontaktov lahko zbereš med ljudmi iz nogometne srenje. Tu srečujem številne nekdanje soigralce in nasprotnike, zato se je splačalo priti v Turčijo. Tudi z vidika trenerskega dela je biti tukaj zanimivo, ker se lahko veliko naučiš," navrže Ljubijankić, ki je bil v Antalyji prvič.

"Klubi imajo tukaj precej boljše pogoje, kot smo jih mi včasih imeli na Hrvaškem. Mislim, da je za nogometnega agenta Belek v teh dneh najbolj pomembna lokacija," je poudaril dvakratni slovenski državni prvak. Skoraj sedem let je Ljubijankić igral na Japonskem. Tam je med drugim spoznal pomočnika trenerja vijoličastih Mihaela Mikića. "Zelo dobro se poznava, na Japonskem sva bila največja konkurenta v boju za prvaka. Lepo je, ko se tako po karieri srečava in obujava spomine," razmišlja o poznanstvu s Hrvatom japonski prvak iz leta 2018.

Mikić je še vedno zelo povezan z japonskim nogometom. Kako pa je to pri Slovencu? "Imam stike, a je morda zdaj že malo pozno, da bi bil na tem področju nekaj posebnega, ker so zanimivi igralci iz Japonske že pod drobnogledom Evropejcev. Sploh za moderen, hiter nogomet so Japonci, ki so dobro tehnično podkovani, zelo zanimivi," razkrije Ljubijankić.

Kdo iz vrst Maribora je v agentskih očeh Ljubijankića opozoril nase na tekmah, ki jih je Ljubljančan videl v Turčiji? "Josip Iličić," je najprej dejal 39-letnik, ki je profesionalno igranje nogometa zaključil v trenutnih Iličićevih letih. "Videl sem pa nekaj zanimivih igralcev, sploh mladih. Dober je napadalec Žan Vipotnik. Maribor bi lahko z njim veliko zaslužil," je strelec šestih golov za Slovenijo na 48 tekmah izpostavil nogometaša, ki ima na igrišču podobne zadolžitve, kot jih je kot napadalec dolga leta imel otrok Slovana.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?