Po 30 letih na klopi Maribora znova Ljubljančan. S kakšnim nahrbtnikom v Ljudski vrt prihaja Boštjan Cesar?

Miha Dajčman Miha Dajčman
09.10.2024 19:24

Po dobrih treh letih trenerskega dela pred dolgoletnim slovenskim kapetanom zahteven izziv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Cesar je kot trener do sedaj deloval v reprezentanci do 19 let in v članski izbrani vrsti. 
Robert Balen

Da bo v sredo sedel na letalo, je pred dnevi Bošjan Cesar že vedel. Toda spremenila se je destinacija, kamor je odpotoval iz Slovenije. Namesto v Oslo z reprezentanco, ki bo tam igrala tekmo lige narodov z Norveško, je v jutranjih urah poletel proti turški prestolnici, da bi se sestal z Acunom Ilicalijem, partnerjem NK Maribor, sta prva poročala Sportklub in Ekipa. Zdelo se je, da 42-letnik postaja naravni naslednik Mariborčana na selektorskem mestu, toda Cesar se je odločil, da sprejme zahteven izziv. Svoj trenerski življenjepis bo začel pisati v najbolj kompleksnem nogometnem okolju v državi, kjer se lahko hitro opečeš, a tudi zgradiš trenersko ime.

Kek: To se dogaja

Selektor Slovenije je na hitro ostal brez tesnega sodelavca, prvega pomočnika, ki je izbrano vrsto v zadnjih letih vodil ob njegovi odsotnosti. "To so stvari, ki se dogajajo. Ni mi težko govoriti o tem, zame ni tabu tem. V življenju gredo stvari vedno naprej. Kdaj in na kakšen način, kdo kam, pa je odgovornost in odločitev posameznika. Glede na to, da sem bil že nekajkrat v takšni situaciji, je brez veze, da me sprašujete, kaj si mislim o tem," je o odhodu Boštjana Cesarja na samostojno trenersko pot pred letom na Norveško dejal Cesarjev zdaj že nekdanji šef Matjaž Kek.

Dolgoletni steber obrambe slovenske reprezentance, ki je v dresu z državnim grbom zbral 102 nastopa (10 golov) in bil vrsto let kapetan Slovenije, je kariero nogometaša zaključil poleti 2020, reprezentančno pot pa marca 2018 na prijateljski tekmi z Belorusijo. Februarja 2021 je prevzel vodenje reprezentance do 19 let in bil njen selektor do konca istega leta. Januarja 2022 je postal Kekov pomočnik in v dveh letih in pol moštvo vodil na petih tekmah, ko je bil selektor odsoten, na vseh petih obračunih pa je ostal nepremagan.

Na klop Maribora Cesar prihaja brez izkušenj s trenerskim delom v klubskem nogometu, je pa veliko teh nabral med bogato igralsko kariero. Kot najstnik se je iz Olimpije preselil k Dinamu Zagreb. Modri, s katerimi je leta 2003 osvojil hrvaško ligo, leto prej in kasneje pa pokal, so ga v petih letih posodili v Sesvete in domačo Olimpijo. Leta 2005 je za kar 2,5 milijona evrov iz hrvaške prestolnice prestopil v Marseille. Francoski velikan ga je posodil v West Bromwich, s katerim je v sezoni 2007/08 osvojil drugo angleško ligo. Isto poletje kot Maribor je z Marseillom osvojil Uefin pokal Intertoto (2006/07). Leta 2009 je z juga Francije za 400 tisoč evrov prestopil v Grenoble, kjer pa je bil le eno sezono. Sledil je prestop iz Francije v Italijo, kjer je za Chievo igral med letoma 2010 in 2020. Za ekipo iz Verone je zbral 247 nastopov in dosegel devet golov ter eno asistenco.

Navijač Olimpije?

Po 30 letih bo na klop vijoličastih znova sedel Ljubljančan. Zgodba Janeza Zavrla pod Kalvarijo se je hitro končala, po vsega devetih tekmah. Med pristaši Maribora, ki niso naklonjeni odhodu legende kluba Anteja Šimundže in prihodu Ljubljančana na klop, je hitro zaokrožil citat iz intervjuja s Cesarjem za Ekipo leta 2017. "V nogometu nikdar ne moreš vedeti, kaj se bo zgodilo. Dejstvo je, da je Olimpija v mojem srcu, tako da … Zanjo sem že igral, v tem dresu sem začel kariero, zato je povsem logično, da sem njen velik navijač," je takrat odgovoril na vprašanje o koncu kariere v zeleno-belem dresu, ki se naposled ni zgodil. Tisti, ki Cesarjev prihod pozdravljajo, pa pišejo, kako so številni Ljubljančani v Mariboru pustili globok pečat in igrali borbeno v vijoličastem dresu, 42-letnik pa da je odlično odvodil pet tekem na klopi Slovenije.

Ko je postalo jasno, da je Ante Šimundža bivši trener vijoličastih in da je prvi kandidat za njegovega naslednika Cesar, so se pojavile prve govorice o sestavi njegovega trenerskega štaba. V Ljudskem vrtu se naj bi mu pridružil prijatelj in dolgoletni soigralec Bojan Jokić (100 nastopov za Slovenijo). Sportklub je poročal, da si želi Ljubljančan v Ljudski vrt pripeljati tudi Luko Brkljačo, dolgoletnega sodelavca Matjaža Keka, ki skrbi za kondicijsko pripravljenost reprezentantov. Hrvat je bil za razliko od Cesarja v sredo še z reprezentanco. Neuradno smo izvedeli, da je možnost prihoda Brkljače pod Kalvarijo majhna, da pa bi s Cesarjem v Maribor lahko prišel Aleksandar Radosavljević, še en nekdanji slovenski reprezentant.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta