Televizijski prenosi: Tekme nogometne reprezentance bodo zdaj na voljo širšemu krogu gledalcev

Miha Raičevič
26.11.2020 06:15
Potem ko si tekem slovenske reprezentance v Uefini ligi narodov zaradi spora med tremi večjimi telekomunikacijskimi operaterji in lastnikom pravic za prenose ni moglo ogledati večje število nogometnih navdušencev, se pri kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju obetajo boljši časi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenosi nogometnih tekem reprezentance so zaradi odmevnosti vselej vroče blago za televizije. 
Robert Balen

Slovenska nogometna reprezentanca je končala nastope v drugi izvedbi lige narodov. Iz lige C si je zagotovila napredovanje v ligo B in jo zato čakajo boji z boljšimi tekmeci, kar bo zagotovo pritegnilo še več gledalcev. A zadnjih uspehov si vsi slovenski navdušenci nad nogometom niso mogli ogledati. Pravice za televizijske prenose je namreč imela televizija Sportklub, ki je pri treh večjih telekomunikacijskih operaterjih od letošnje pomladi ni več v programskih shemah. Pri A1, T-2 in Telekomu se namreč niso strinjali s ceno, ki jo je Sportklub zahteval za vključitev v programsko shemo. Programi Sportklub so bili tako na voljo le naročnikom pri Telemachu in drugih manjših operaterjih. Sportklub smo prosili za podatke o gledanosti tekem slovenske reprezentance v ligi narodov, a nam jih niso posredovali, prav tako niso odgovorili, ali so z gledanostjo zadovoljni.

Pravice zdaj kupil Šport TV

A v nadaljevanju reprezentančnih bojev se obeta sprememba. Že v začetku decembra bo žreb za kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju, sledile bodo kvalifikacije, kjer pa je pravice za prenose tekem, ki se bodo začele marca prihodnje leto in bodo potekale do novembra, pri evropski nogometni zvezi Uefi kupil Šport TV. Ker je spored te televizije trenutno na voljo pri vseh večjih operaterjih, bo tekme lahko spremljalo večje število gledalcev. A ker gre za kvalifikacije, se lahko zgodi, da bo moral Šport TV sublicencirati prenose TV Slovenija, kot se je to v preteklosti že zgodilo. Spomnimo, da je pravice za pretekle kvalifikacije za evropsko prvenstvo kupil SK Balkans (Sportklub), nato pa jih je sublicenciral TV Slovenija.

In zakaj je tako? Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah izdajateljem televizijskih programov glede prenašanja dogodkov posebnega pomena določa omejitve, tako da pomembnemu delu gledalcev na večjem delu območja Slovenije ne bi bilo onemogočeno spremljanje dogodka s seznama najpomembnejših dogodkov. Medtem ko liga narodov ne spada med te dogodke, pa so kvalifikacije za svetovno prvenstvo uvrščene v seznam, ki ga sicer sprejme vlada.

Na Nogometni zvezi Slovenije (NZS) so nam pojasnili, da je v njihovem interesu, da so prenosi dostopni čim širšemu krogu gledalcev, da pa ne morejo posegati v odločitve posameznih operaterjev. Pravice sicer prodaja Uefa, ki je, kot rečeno, pravice za ligo narodov prodala Sportklubu, zdaj ima pravice za kvalifikacije Šport TV, NZS pa se v to ne more vmešavati. Pravice za prenose tekem svetovnega prvenstva v Katarju je sicer že kupila TV Slovenija.

EON Sport je Telemach ukinil po 14 dneh

Ker Sportklub še vedno ni na voljo pri treh večjih operaterjih, so se športni navdušenci, ki nimajo naročnine pri Telemachu, morda razveselili paketa EON Sport z desetimi športnimi programi, ki ga je Telemach ponudil vsem, ki niso njegovi naročniki. V ponudbi je bilo 30-dnevno testno obdobje, nato pa bi naročnina stala 14,90 evra na mesec. A že po 14 dneh se je ponudnik odločil, da paket ukine. "V podjetju smo namreč sprejeli odločitev, da paketa EON Sport ne bomo umestili v svojo redno ponudbo," so nam zapisali v odgovoru.

Tudi A1, T-2 in Telekom Slovenije smo vprašali, ali morda s Sportklubom potekajo pogovori za njegovo ponovno umestitev v njihovo programsko shemo. Telekom je odgovoril, da pogovorov trenutno ni, A1 pa, da Sportklub ne ponuja primernih pogojev. T-2 nam na naše vprašanje do objave članka ni odgovoril. Sicer smo letos že večkrat pisali, da je jedro nesoglasja med tremi večjimi operaterji in Sportklubom ravno cena.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta