Veliki trojček brez Sportkluba, United Media odgovarja: Prenose smo plačali po polni ceni

Miha Raičevič Miha Raičevič
16.05.2020 09:00

Trije največji slovenski telekomunikacijski operaterji, razen Telemacha, so pretekli teden ustavili predvajanje televizijskih programov podjetja United Media. Gre za več športnih programov Sportklub, pa tudi za programe Grand, Lov in ribolov, Vavoom in Pikaboo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(Fotografija je simbolična)
Sašo Bizjak

Telekom Slovenije, A1 in T-2 so se za tako potezo odločili, ker jim United Media ni želela odobriti večjih popustov, ki so jih zahtevali zaradi pomanjkanja športnih prenosov v času epidemije. Razen beloruskega nogometa je namreč ves šport po svetu popolnoma zastal. Prepovedani so bili celo skupinski treningi.
"Ponudnik vsebin zaradi razglašene pandemije novega koronavirusa in odpovedi večine športnih dogodkov ne zagotavlja več atraktivnih športnih prenosov in drugih vsebin, kljub temu pa ob poteku programskih pravic vztraja pri enakih pogojih za prihodnje obdobje kot doslej," so v sporočilu naročnikom zapisali v Telekomu Slovenija in dodali, da kot skrben gospodar na to niso mogli pristati.
Pri T-2 so svojim naročnikom zapisali, da se v času razglašene epidemije novega koronavirusa soočajo s postavljanjem neutemeljenih finančnih pogojev s strani ponudnika programskih pravic United Media Network, ki so škodljivi tako za družbo kot tudi za naročnike. Tudi v družbi A1 so zapisali, da je "žal ponudnik vztrajal pri nerazumnih pogojih sodelovanja, ki niso odražali trenutnega stanja razpoložljivosti in kakovosti vsebin."
V United Media so nam pojasnili, da so se dogovori o licenčnini za predvajanje iztekli 31. marca. V družbi so operaterjem predlagali, da pod obstoječimi pogoji podaljšajo pogodbo do 30. junija, ko bo situacija že bolj jasna. Z večino slovenskih operaterjev so uspeli pogodbeno razmerje podaljšati, ne pa tudi z največjimi omenjenimi.
Zahtevali so "ogromne popuste na ceno licenčnine," so zapisali v United Media. Pri tem dodajajo, da se jim stroški produkcije TV programov v tem obdobju niso bistveno spremenili in zato niso bili v položaju, v katerem bi lahko sprejeli tajne zahteve. "Ker ti operaterji od svojih zahtev niso bili pripravljeni odstopiti, so sprejeli odločitev, da ne sklenejo ponujenega podaljšanja licenčne pogodbe in prenehajo z retransmisijo TV programov izdajatelja United Media v svojih omrežjih," nam pojasnjujejo v družbi, ki je del sicer srbske skupine United Group, del te skupine pa je tudi slovenski operater Telemach.

Tudi pravice plačali po polni ceni

Zdaj pa se bodo športni dogodki spet začeli odvijati. Sportklub ima pravice za prenose tekem angleške in španske lige, v sodelovanju s Pop TV pa tudi za tekme lige prvakov, ki se sicer še ni začela in za zdaj tudi še ni znano, kdaj bi se lahko. Če ne bo dogovora, bi lahko bili prikrajšani tudi ljubitelji tenisa in atletike, saj je Sport Klub predvajal tudi vse največje teniške turnirje in atletsko diamantno ligo.
Angleška liga se bo po napovedih začela 1. junija, zaostale tekme španskega prvenstva pa naj bi odigrali v juliju in avgusta razglasili zmagovalca letošnje sezone.
V United Media še poudarjajo, da so pravice za prenose omenjenih lig, pa tudi drugih tekmovanj, odkupili po polnih cenah. "Zaradi česar operaterjem ne moremo odobriti želenih popustov, saj jih tudi sami nismo deležni," so dodali.
Ali v tem času pogajanja sploh še potekajo? United Media pojasnjuje, da so jih zaključili ob odločitvi za prekinitev retransmisije. Poudarjajo pa, da je bil dogovor dosežen z večino slovenskih operaterjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta