Upravno sodišče razveljavilo odločbo AVK, s katero je United Medii naložilo prodajo Sportkluba

STA, M.R.
09.06.2020 10:11

Upravno sodišče je razveljavilo odločbo Agencije za varstvo konkurence (AVK), ki je družbi United Media naložila, da zaradi kršenja pravil konkurence v Sloveniji proda svoje športne televizijske programe Sportklub, so sporočili iz družbe. AVK mora zato postopek ponoviti in sprejeti novo odločitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Agencija je lani poleti zaradi prepozno priglašene koncentracije, ki se nanaša na izdajanje televizijskih programov Sportklub, družbi United Media, medijski veji skupine United Group, izrekla globo 3,7 milijona evrov. Družba se je zato pritožila na upravno sodišče in uspela.
Družba Cas Media, hčerinska družba United Group, je izrazila zadovoljstvo s sodbo upravnega sodišča, ki je po njihovih pojasnilih ugotovilo, da AVK ni pravilno in v celoti upoštevala vseh okoliščin ter da je družbi United Media zavrnila pravico do navajanja določenih dejstev, ki so bila pomembna za sprejetje pravilne odločitve.
"Upravno sodišče je tako v svoji razsodbi zapisalo, da je AVK upoštevne trge opredelila prestrogo in samovoljno, brez spoštovanja vseh dejstev - tudi tistih, ki jih je upravičeno izpostavila United Media. Napačna opredelitev trga je privedla do napačne odločitve, zato mora AVK postopek ponoviti in sprejeti novo odločitev, ki bo temeljila na popolnem in pravilno ugotovljenem dejanskem stanju," so zapisali.
Z vložitvijo tožbe je United Media opozorila, da odločitev ni bila v skladu z zakonodajo EU ter da je bila izjemno diskriminatorna in slaba za vse ljubitelje športa v Sloveniji. Družba United Media bo tako še naprej oddajala športne televizijske programe Sportklub, ki gledalcem v Sloveniji prinašajo prenose športnih tekmovanj.
Agencija je prekrškovni postopek zoper United Media vodila zaradi prepozne priglasitve koncentracije, ki je nastala s sklenitvijo pogodbe, s katero je podjetje, tedaj imenovano Adria Media, pridobilo 100-odstotni poslovni delež v družbi United Media Distribution, tedaj IKO Balkan, ki je bil lastnik pravic za izdajanje programov Sportklub. Stranka bi morala koncentracijo agenciji priglasiti najpozneje v 30 dneh od sklenitve pogodbe, a je to storila z več kot enoletno zamudo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta