Robert Prosinečki v zmajevem gnezdu: "Obstajata le dve vrsti trenerjev - tisti, ki so bili odpuščeni, in tisti, ki šele bodo"

Eden najboljših nogometašev z območja nekdanje Jugoslavije se po 20 letih vrača v Olimpijo, tokrat v vlogi trenerja. Z novimi varovanci je že opravil prvi trening.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po treh mesecih od predstavitve novega strokovnega štaba Olimpije bodo pri zmajih kmalu predstavili naslednika Prosinečkega in Rudonje. 
Robert Balen
Emocije ob vrnitvi v zadnji klub, v katerem je igral resen nogomet, so drugačne, priznava Robert Prosinečki.
Robert Balen

Že dolgo, če sploh kdaj, tiskovna konferenca nogometne Olimpije ni bila tako obiskana, kot je bila ob današnji predstavitvi novega trenerja, Roberta Prosinečkega. Eden najboljših nogometašev z območja nekdanje Jugoslavije, ki se je po 20 letih vrnil v Olimpijo, tokrat v vlogi trenerja, je že imel prvi trening s svojimi novimi varovanci. Pri delu mu bodo pomagali Gordan Ciklić, Dragan Spasić in trener vratarjev Boban Bajković. Drugih sprememb v strokovnem vodstvu zeleno-belih ne bo.

"Olimpija je, ob Crveni zvezdi, čustveno popolnoma drugačna sredina kot vse druge, v katerih sem delal do zdaj. Bila je moj zadnji klub, v katerem sem še igral resen nogomet, medtem ko sem za Crveno zvezdo igral štiri leta in z njo osvojil ligo prvakov. Normalno je, da so v takšnih primerih emocije drugačne. Zato sem zadovoljen, da sem se lahko vrnil v Ljubljano. Vsekakor bomo s sodelavci naredili vse, da pridemo do čim boljših rezultatov. Vse skupaj se je dogajalo zelo hitro, v le dveh, treh dneh smo se z vodstvom kluba dogovorili za sodelovanje," je dejal 53-letni hrvaški trener.

Robert Balen

Njegovo ime se je že v preteklosti povezovalo z Olimpijo in predvsem z reprezentanco Slovenije. "Popolnoma nepomembno je razglabljati, kaj je bilo. Zame je najbolj pomembno, da sem zdaj tu, da vsi v klubu želimo, da pride Olimpija na mesto, ki ji pripada - se pravi, da bo v samem vrhu," se nekdanji nogometaš Dinama, Crvene zvezde, Real Madrida, Real Ovieda, Barcelone, Seville, Hrvatskega Dragovoljca, Standard Liegea, Portsmoutha in Olimpije ne želi ukvarjati s preteklostjo.

Kakšen pa je njegov pogled v prihodnost? "O Ljubljani in njenih navijačih vem bolj ali manj vse. Zadnje tekme Olimpije sem si ogledal, tako da sem igralce spoznal. Pred nami je desetdnevno obdobje, ko se bomo lahko bolje spoznali, ko bodo igralci videli, kaj želimo od njih in na kakšen način priti do tega. Nisem trener, ki bi vse postavljal na glavo, dobre stvari bom zagotovo pustil, drugo bomo skušali popraviti. Že petek bomo v Brežicah igrali prijateljsko tekmo s hrvaškim drugoligašem Rudešem. Ta tekma je bila načrtovana že prej, kar mi ustreza. Do tekme z Radomljami prihodnjo nedeljo bo torej še nekaj časa, da se z ekipo še bolje spoznamo. Za Olimpijo mora biti osnovno, da igra na zmago. Zame je še vedno največji klub v Sloveniji," je odgovoril Prosinečki.

Robert Balen

Olimpija je po 28 krogih na tretjem mestu prvoligaške lestvice. "Ne bo niti malo lahko. Nima smisla, da si lažemo in rečemo, da bo Olimpija prva, kajti za Mariborom zaostaja za sedem točk. Toda do konca prvenstva je še osem krogov, se pravi, da je v igri še 24 točk. Potihoma si seveda vsi želimo, da bi nam na koncu le uspelo, Olimpija ima potencial. Moja želja je, da bi igralci razmišljali le o zmagah, in to je tisto, kar bo naša prva naloga," je dejal novi strateg zmajev, ki je stadion Stožice opisal kot najlepšega na Balkanu. Olimpija ima dobro ekipo in potencial, je pa res, da je imela proti Celju in Domžalam tudi nekaj smole.

Prosinečki je v 13 letih 20. trener, ki je sedel na vročo klop Olimpije. S klubom je podpisal pogodbo do konca sezone 2023/24. Bo ostal tako dolgo? "Komaj sem prišel, pa me že menjavate!" je odgovoril v smehu. "V našem poklicu je to nekaj običajnega, upam, da bomo imeli rezultate in da ne bo menjave. Trenerske menjave so del našega posla, vsak trener je odvisen od rezultata. Sam pravim, da obstajata le dve vrsti trenerjev: tisti, ki so bili odpuščeni, in tisti, ki šele bodo. Ne bojim se ničesar, drugače ne bi prišel v Ljubljano. Tu bom tudi živel. Ljubljana bo zdaj moj dom. Že ko sem bil igralec Olimpije, sem bil v njej večino časa, tako da v tem trenutku, z izjemo družine, o Zagrebu ne razmišljam."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.