Napaka ali sabotaža? Nigerijska nogometna reprezentanca po dolgem čakanju na letališču bojkotirala kvalifikacijsko tekmo

Nik Brumen
15.10.2024 08:00

Nogometaši Nigerije si tega reprezentančnega premora ne bodo zapomnili po polnem izkupičku ali kakšni izdatni zmagi, ampak po drami, ki se je odvijala na libijskem letališču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kapetan nigerijske izbrane vrste William Troost-Ekong je na neljubi dogodek opozoril preko družbenih medijev. 
Siphiwe Sibeko

Reprezentančni premor zadnji teden ni bil le v Evropi, ampak kar po celem nogometnem svetu. V Afriki so se odvijale  kvalifikacije za tamkajšnji pokal narodov, ki ga bo prihodnje leto gostil Maroko. Toda vse tokrat žal ni teklo tako kot bi si pri afriški nogometni zvezi želeli, saj so se v politično in družbeno nemalokrat nemirni Afriki incidenti zgodili pred dvobojem med Libijo in Nigerijo.

Dvanajst ur čakanja brez dostopa do hrane in pijače

Nigerijci bi morali v nedeljo pristati v drugem največjem libijskem mestu Bengaziju, vendar je bilo njihovo letalo med spuščanjem preusmerjeno na letališče v majhnem mestecu Al Abraq, ki je od prvotno predvidene destinacije oddaljeno več kot 250 kilometrov. A po uspešnem in varnem pristanku se je vse skupaj šele zares začelo zapletati.

Celotno zgodbo je javno preko družbenih medijev delil nigerijski kapetan William Troost-Ekong, ki je uvodoma zapisal, da je bila reprezentanca več kot dvanajst ur za zaprtimi vrati ujeta na zapuščenem letališču, kjer ni imela dostopa do hrane ali pijače. 31-letnik je še dodal, da vse skupaj vidi kot psihološke igrice, sami pa so se s soigralci počutili kot talci.

Noč na letališču in počitniški kombi

Kakšni dve uri po prvih objavah so se v javnosti pojavile še fotografije nigerijskih nogometašev, ki so morali noč preživeti kar na letališču, in to v precej neudobnih in neuglednih razmerah.

Že pred tem je bila v taboru trikratnih zmagovalcev afriškega pokala narodov sprejeta odločitev, da omenjenega srečanja iz protesta ne bodo odigrali in se posledično raje vrnejo v domovino. Član savdijskega prvoligaša Al-Kholooda je po povratku v Nigerijo svojim sledilcem sporočil: "Ponosen sem na ekipo. Takšnega duha se ne da zlomiti. Vrzite v nas karkoli, v naši krvi imamo moč, da to prebrodimo. V desetih letih s tem moštvom sem doživel veliko, vendar ničesar takšnega, kot je bila ta izkušnja, ki nas je le še bolj zbližala. Z nobeno ekipo se ne bi smelo tako slabo ravnati. V nogometu gre za spoštovanje, ki se začne s spoštovanjem do samega sebe."

Napadalec Victor Boniface je z javnostjo delil še posnetek avtobusa, ki so ga nigerijski reprezentanci ponudili po dolgih šestnajstih urah čakanja, ta pa spominja bolj na kak počitniški kombi.

Po vsem skupaj so se oglasili tudi pri libijski nogometni zvezi, kjer so na kratko zapisali: "Naše tekmece iz Nigerije izjemno spoštujemo in jim želimo zagotoviti, da preusmeritev njihovega leta ni bila namerna." O usodi obračuna 4. kroga kvalifikacij za nastop na naslednjem afriškem pokalu narodov bo sedaj odločala krovna nogometna organizacija na afriški celini.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta