Lov na Euro: Kazahstan in San Marino pospravljena, junija pa se bo videlo, kdo ima karakter

Miha Dajčman Miha Dajčman
27.03.2023 07:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poletni izziv Matjaža Keka in sodelavcev bo, kako zadržati formo igralcev.
Robert Balen

Slovenska nogometna reprezentanca bo do junijske akcije, ko bo gostovala na Finskem in v Stožicah gostila Dansko, sama na vrhu lestvice skupine H. Danska je v Astani priznala premoč neugodnim Kazahstancem, Finska je zmagala na Severnem Irskem, zato je brez točk v skupini le še San Marino. "Zavedali smo se težavnosti nasprotnika (Kazahstana, op. p.) in specifik potovanja. Nekdo drug je zdaj potrdil to, kar smo govorili. Ponavljam, to je skupina, v kateri se bo marsikaj vprašalo Slovenijo. Skupina, v kateri boš težko osvajal točke, kjerkoli boš igral. Smo pa dobili opozorilo, kje smo in da lahko samo, če smo vedno stoodstotni, dosežemo, kar si želimo. To je realnost slovenskega nogometa," je o uvodu v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 dejal selektor Matjaž Kek.

(GOST KOMENTATOR) Valter Birsa o kvalifikacijah za EP: Škoda bi bilo zapraviti priložnost za nekaj velikega

Mariborčan na klopi Slovenije je bil zaradi objektivnih okoliščin primoran spremeniti izbor reprezentantov za uvod v kvalifikacije v primerjavi z lansko ligo narodov. Z odzivom novincev je bil po minulem tednu zadovoljen. "Odpada precej igralcev, ki so bili nosilci v zadnji ligi narodov, prihajajo novinci, ki prinašajo svežo kri. Malce sem nezadovoljen predvsem z nekaterimi, ki bi morali biti nosilci. Ampak novinci, ki prihajajo v reprezentanco, dodajajo konkurenco. To je največji plus te marčevske akcije," je dejal Kek.

Nepričakovano težko se je Slovenija prebila do točk proti najslabši reprezentanci na svetu.
Robert Balen

Presenečenje Kazahstana dodatna motivacija

V Astani je po poškodbi Mihe Blažiča priložnost dobro izkoristil David Brekalo in dosegel prvenec za Slovenijo. V Stožicah je poškodovanega Jako Bijola, ki je doživel pretres možganov, a bo bržkone nared za klubske aktivnosti konec tedna, dobro zamenjal debitant Vanja Drkušić. "Dolgo sem pričakoval dan, da bom zaigral v slovenskem dresu, zelo sem vesel tega. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so nas prišli podpret v lepem številu. Na tribunah so bili tudi moji domači," ni skrival navdušenja član Sočija. "Prvi cilj je bil osvojiti šest točk, to nam je uspelo. Igra morda ni bila najboljša, a smo veseli, da nam je uspelo slaviti doma," je s širokim nasmehom na obrazu pred povratkom v Argentino dejal napadalec Andres Vombergar, ki je v minulih tednih poskrbel, da ima Slovenija veliko navijačev tudi med pristaši njegovega kluba, San Lorenza. "Vse ni bilo blesteče, a šteje šest točk. Kazahstan je proti Danski dokazal, da skupina ni lahka. Vsi so tekmovalni, veseli in zadovoljni smo z izplenom," je prvo akcijo v kvalifikacijah za prvenstvo v Nemčiji ocenil Adam Gnezda Čerin.

Robert Balen

Na katerih položajih je Slovenija trenutno najboljša in kje Kek vidi težave? "Manjka pa nam hitrost na bočnih položajih. Dobra stran je, da imamo napadalce, ki zabijajo. Benjamin Šeško je zadel, pustimo zdaj, kako. Asistent za drugi gol je bil Vipotnik. To je ta dobra stvar," je izpostavil 61-letni selektor in dodal, da je deset tisoč gledalcev na tekmi s San Marinom lepa številka. "Vesel sem za vso ekipo, za trenerje in maserje. Dihamo kot eno, to je najbolj pomembno za nadaljevanje," je po šestem reprezentančnem golu vzdušje v izbrani vrsti opisal Benjamin Šeško, ki je ob informaciji, da je Kazahstan premagal Dansko, z nasmehom na obrazu dodal, da ga ta izid še bolj motivira za naslednje tekme.

Blizu reprezentance 15 nogometašev

Slovenci v junijskih akcijah po pravilu niso navduševali. Tej opazki novinarja Sportkluba je Kek kljuboval. "Najprej razčistimo, kaj je to tradicionalno. Tradicionalno smo nekoč slabo igrali proti Skandinavcem, tradicionalno smo junija slabi, tradicionalno nismo imeli šestih točk po dveh tekmah. To spreminjamo. Je pa dejstvo, da bodo nekateri igralci prvenstvo končali mesec dni pred tekmo v Helsinkih. Izziv bo, kako zadržati formo. Grki končajo 15. maja, tudi pri nas hitro zaključimo prvenstvo. To bo izziv strokovnega štaba, ampak zato smo tu, zato smo plačani, to je naše delo. Tudi klubi bodo seveda zahtevali odmor za nogometaše in vprašanje je, v kakšni formi bodo prišli na zbor. Tu se bo videlo, kdo ima karakter in kdo bo pripravljen nekaj tvegati in potrpeti, da bo čez leto dni dobil priložnost na velikem odru. Tu se bo pokazal ta karakter, na katerega pa veste, da dajem veliko," je odvrnil vodja trenerske ekipe.

Robert Balen

Na vprašanje, če bo za nastop v izbrani vrsti v naslednjih mesecih kandidiral tudi prvi zvezdnik Maribora in slovenske lige Josip Iličić, pa je selektor odgovoril: "Gledamo vse, ne moremo si privoščiti, da nekoga ne bi. Ali je star 35 ali 19 let. Naštejete lahko deset ali petnajst igralcev, ki so blizu reprezentance. Tudi denimo Erik Janža je bil kandidat, a ima počeno rebro in je želel odmor. Kar nekaj nevšečnosti se je zgodilo Gregorju Sikošku, Mihi Blažiču, Jasminu Kurtiću, Andražu Šporarju, Mihi Mevlji in zdaj iščemo rešitve. Dobro igrata reprezentanci do 17 in do 19 let, tudi na domači klubski ravni upam, da bodo tekme dobre in da bomo imeli kaj pogledati. Ne vem pa, zakaj ne bi bil Iličić kandidat za reprezentanco. Se vam zdi prestar? Ne? No, potem ste si sami odgovorili."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta