(ODZIVI) Slovenija dosegla cilj, Kek pa je besnel

Miha Dajčman Miha Dajčman
26.03.2023 09:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Šeško je pri devetnajstih dosegel že šesti reprezentančni gol.
Robert Balen

Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija, začela z dvema zmagama. Obračuna proti na papirju slabšima tekmecema sta se začela s slabšima prvima polčasoma za Slovence, gole za zmago pa so varovanci Matjaža Keka obakrat dosegli v drugem delu. Skoraj eno uro je potrebovala Slovenija, da je strla odpor San Marina, zadnje reprezentance na lestvici mednarodne nogometne zveze Fife. Znova, še šestič, proti reprezentanci žepne države ni prejela gola.

"Čestitke igralcem za zmago, to pa je tudi bolj ali manj vse. Izvolite z vprašanji," je bil uvodoma na novinarski konferenci skop sicer zgovoren selektor Slovenije Matjaž Kek. S kratko oceno tekme je Mariborčan povedal veliko. Zakaj o tekmi ni želel povedati več? "Taka je bila tudi naša igra. Izbor igralcev ni bil tisti, ki je bil najprimernejši na začetku," je svojo napako priznal Kek. In nadaljeval: "Potem smo to popravili. Drugo je, da ne daš gola iz takšnih priložnosti, kot smo jih imeli, zaradi česar je bilo nekaj živčnosti. Nekateri res niso igrali na primerni ravni - do soigralcev, stroke, kulise. S tem nisem zadovoljen, zadovoljen pa sem s tistim, da smo dobili še nekatere igralce."

Pet menjav v enajsterici

Kek se je odločil za pet menjav v prvi postavi v primerjavi s četrtkovo tekmo v Kazahstanu. V napadu je ob Benjaminu Šešku začel Andres Vombergar, ki je v tej sezoni argentinskega prvenstva na sedmih tekmah za drugouvrščeni San Lorenzo dosegel tri gole.

Robert Balen

Po pričakovanjih je dobrih 10 tisoč gledalcev v Stožicah spremljalo enosmerno obleganje gola. V želji, da bi gol videli čim bližje, so se med polčasom s severne strani stadiona na južno podali tudi nekateri gledalci. Na katero stran se bo napadalo, so dobro vedeli tudi fotoreporterji, za vrati slovenskega čuvaja mreže Jana Oblaka jih ni bilo, Sanmarinčani so proti njegovemu golu streljali le enkrat.

Kvalifikacije za Euro: Vsi bi radi bili Vipotnik

"Pričakovali pa smo višjo zmago, bolj všečno igro, mogoče je ta tekma prišla v pravem trenutku. Na koncu je to takšna zmaga, ki te mora ves čas pustiti treznega in objektivnega v ocenjevanju, kar smo naredili. Cilj šestih točk je dosežen, ampak šele zdaj se bodo začele karte mešati," je pogled proti junijski akciji že usmeril snovalec taktike Slovencev.

Robert Balen

V prvem polčasu njegova ekipa ni izkoristila priložnosti, ki si jih je priigrala. V 21. minuti sta v enem napadu prečko z glavo zadela tako Jaka Bijol kot Žan Karničnik. Po dobre pol ure igre je bil Kek na drugi zaporedni tekmi primoran zamenjati osrednjega branilca. V Kazahstanu se je poškodoval Miha Blažič, proti San Marinu je tekmo predčasno končal Korošec Bijol. Zamenjal ga je Vanja Drkušić, član ruskega Sočija je s 23 leti dočakal debi v članski izbrani vrsti. V zadnji liniji je združil moči z nekdanjim soigralcem iz Brava Davidom Brekalom, ki je v Astani zamenjal Blažiča.

Robert Balen

S srečo do golov

Matjaž Kek s prikazanim v prvem delu ni bil zadovoljen, tudi gledalci v Stožicah so po 45 minutah igre slovenski izbrani vrsti namenili nekaj žvižgov. Slovenci so lažje zadihali v 55. minuti tekme, ko je z nekaj sreče za 1:0 šesti reprezentančni gol dosegel Benjamin Šeško. Streljal je Miha Zajc, žoga se je odbila od Micheleja Cevolija do člana Salzburga, od 19-letnika pa v gol. Tudi pri drugem golu je Slovencem pomagala sreča. Kmalu po vstopu v igro je Žan Vipotnik z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, Roberto Di Maio pa je z glavo premagal svojega vratarja, ki se je proti Sloveniji izkazal z nekaj dobrimi posredovanji.

Robert Balen

San Marino si ni priigral resnih priložnosti. Matjaž Kek pa kljub vodstvu ob igrišču ni stal mirno. Ko je iz igre potegnil Benjamin Verbiča, je izgledalo, da je med članom Panathinaikosa in slovenskim selektorjem prišlo do manjšega spora, a je Mariborčan to zanikal. "Kar se zgodi na igrišču ali v slačilnici, tam tudi ostane. So tudi boljši igralci od Benjamina Verbiča odreagirali, ko niso bili zadovoljni s kvaliteto svoje igre in menjavo. V reprezentanci obstajata red in pravila. Morda je pozabil, da mora ostati na klopi in spodbujati soigralce, sledila je reakcija," je pojasnil Kek. "Fantom sem čestital za težek teden," je še dejal.

"Vedeli smo, da bomo igrali proti zelo močni reprezentanci, ima kar nekaj odličnih igralcev, posebej Benjamina Šeška. V prvem polčasu smo igrali dobro v obrambi, predvsem vratar Elia Benedettini, na našo smolo smo prejeli dva zadetka, posebej avtogol. Trudili smo se igrati najbolje, kar lahko. Vedno hočemo napredovati. Z nekaj sreče bi lahko sicer prišli do točke. Ampak mi je všeč slovenska reprezentanca, ki igra dober nogomet, tudi v mladinskih selekcijah dobro delajo. Želim si, da bi zmagala v tej naši skupini," je Sloveniji naklonjenost izkazal selektor San Marina Fabrizio Costantini​.

Robert Balen

Slovenija je kvalifikacije za Euro 2024 odprla rezultatsko uspešno, v naslednji reprezentančni akciji junija, ko se bodo Slovenci pomerili s Finci in Danci, pa bo za uspeh potrebno pokazati več.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta