(FOTO) Baturina našel zdravilo za krizo, Maribor se je po evropskem kolapsu potolažil na derbiju proti Muri

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.08.2022 19:26

Vijoličasti v sedmem krogu prve lige ujeli zmago z 1:0 v Murski Soboti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roko Baturina je Maribor odpeljal v vodstvo.
Sašo Bizjak

Po kolapsu v Evropi nekaj tolažbe na domačih igriščih. Nogometaši Maribora so (končno) našli zdravilo za rezultatsko krizo na začetku sezone, v sedmem krogu prve lige ujeli zmago v Murski Soboti in se dvignili z dna lestvice. Gol Roka Baturine je bil dovolj, da je na ravnici z 0:1 padla Mura.

Redko lahko gostovanja zadnjega moštva na lestvici okličemo za nogometni praznik, a če je v tej vlogi Maribor, gostiteljica pa je Mura, taka ocena ni pretirana. Kup policijskih patrulj in še več avtomobilske pločevine … Že daleč pred stadionom je bilo jasno, da bo Fazanerija za obračun prvakov zadnjih dveh sezon polna. Štajerci so lovili točke za skok iz dna, Prekmurci za priključek še vedno popolni Olimpiji.

V postavi Maribora, za prvi polčas razporejeni v sistem 4-1-4-1, je bil tudi novinec. Napadalni vezist Marko Tolić je le dva dni zatem, ko je bil predstavljen kot okrepitev vijoličastih že v prvi enajsterici. Damir Krznar je posojenega člana zagrebškega Dinama ob Roku Kronavetru postavil za edinega napadalca Roka Baturino. Pa je, vsaj na začetku tekme, do več priložnosti vodil Murin sistem 3-5-2.

Iz Dinama je na posojo v Maribor zadnji prišel Marko Tolić. Damir Krznar si želi, da Hrvat ne bi bil zadnja okrepitev vijoličastih.
Sašo Bizjak

Dardan Shabanhaxhaj, Matic Maruško in Luka Bobičanec so se podpisali pod zaključke, ko so člani navijaške skupine Black Gringos še pospravljali rekvizite za uvodno koreografijo s tribune, so pa bi bili s streli premalo natančni, da bi črno-bele odpeljali v vodstvo. Branilec Darick Kobie Morris je zatresel okvir gola, podajo Bobičanca iz kota je z glavo poslal v prečko.

Sašo Bizjak

Da se Maribor ne bo zgolj branil, je nakazal Baturina, ko se je po akciji Kronavetra otresel čuvaja in se dokopal do strela z bližine, a je hrvaški napadalec udaril previsoko. Na drugi strani so črno-beli še enkrat zapretili po kotu, po uigrani akciji je Bobičanec nastavil lepo žogo Srđanu Kuzmiću, branilec je udaril s prve, z dobrim refleksom pa se je izkazal vratar vijoličastih Menno Bergsen. Maribor je svoje priložnosti iskal s (pol)protinapadi, a Kronaveter in Ivan Brnić – prvi zaradi bloka, drugi zaradi dobrega posredovanja vratarja Matka Obradovića – več od kotov nista iztržila.

Še Jan Repas s strelom z razdalje in Baturina s poskusom z glavo sta potrdila, da štajerska zasedba ni brez ambicij v napadu, a najzrelejšo priložnost v finišu prvega polčasa je bila prekmurska. Več njih. Najprej se do strela z ugodnega položaja ni dokopal Mirlind Daku, se pa je Tio Cipot in poslal na preizkušnjo Bergsna. Ko je Nizozemec strel odbil, se nevarnost za vijoličaste še ni končala, do odbitka se je prebil Shabanhaxhaj in še on naložil vse prej kot lahko delo Bergsnu.

Sašo Bizjak

Za drugi polčas je Krznar spremenil sistem, nogometaše Maribora razporedil v postavitev 3-4-3, zadnjo linijo okrepil z Nemanjo Mitrovićem, zvezno vrsto pa z Vladanom Vidakovićem. Za destrukcijo Murinih napadov se je izplačalo, poskusov Prekmurcev je bilo na začetku drugega dela precej manj kot v prvem. Vijoličasti so svojega dočakali v 75. minuti. Marko Božić je potegnil v protinapad, dolgo vlekel, nato pa z globinsko podajo v ogenj poslal Baturino. Napadalec je sprožil, meril v daljši kot, s pomočjo branilca Morrisa pa zadel bližnjega. In odpeljal vijoličaste v vodstvo. S tretjim golom v sezoni je 22-letni Dalmatinec približal svoje moštvo šele drugi prvenstveni zmagi.

Sašo Bizjak

Mura je v finišu ni preprečila. Maribor se je v sedmem krogu prve lige prvič izognil prejetemu zadetku in skočil na sedmo mesto na lestvici. Črno-beli so obdržali četrto, a jih od prvega loči že velikih 12 točk, še dve več so od Olimpije oddaljeni vijoličasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta