zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Ema Klinec vse bližje 40 tisočakom

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
13.03.2023 08:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le še dva, trije dobri skoki, pa bo Ema Klinec v enem tednu zaslužila skoraj toliko kot v celi sezoni skupaj.
EPA

Slabih 55.000 evrov je tretjeuvrščena v svetovnem pokalu Ema Klinec osvojila v tej sezoni. Samo po podaljšanem vikendu na Norveškem se ji obeta še 40 tisočakov. Toliko namreč dobi najboljša na norveški turneji Raw Air. In Ema je po treh od štirih tekem – najboljša. Prvemu in drugemu mestu v Oslu je dodala še tretje v zasneženem Lillehammerju, medtem ko je njena najhujša tekmica v tem seštevku, domačinka Anna Odine Stroem, po spodrsljaju končala šele kot dvanajsta. Klinčeva ima tako zdaj v seštevku turneje 1072,7 točke, Stroemova 1039,1, tesno skupaj sledijo svetovna prvakinja iz Nemčije Katharina Althaus s 1035,1, Avstrijka Chiara Kreuzer s 1034,1 in Nemka Selina Freitag s 1032,2 točke. Na današnjih kvalifikacijah (ob 19.30) in sredini zadnji tekmi (ob 16.30) norveške turneje – če odštejemo ekshibicijske nedeljske polete 15 najboljših skakalk v Vikersundu, ki pa ne bodo prinesli točk v seštevek – v Lillehammerju bo torej še zelo vroče, saj ob izjemno bogati nagradi za zmago tudi drugo mesto prinaša 15.000, tretje pa 5.000 evrov.

Dan na skakalnem olimpijskem stadionu za 50.000 ljudi, kjer je potekala otvoritvena slovesnost zimskih olimpijskih iger 1994 in kjer ob vsaki večji tekmi znova vzplamti olimpijski ogenj, se za Klinčevo ne bi mogel bolje začeti. Že na prvem treningu ob 10. uri je bila s 123 metri najboljša, v drugo je za vnovično prvo mesto dodala še pet metrov. A samozavest bi se lahko kaj kmalu zamajala, ko je prvič šlo zares. Spomnimo; v kvalifikacijah se podeli 3000 frankov (dobrih 3000 evrov) za zmago, obenem pa kvalifikacijske točke štejejo tudi v seštevek turneje. In takrat Ema Klinec ni bila niti najboljša Slovenka, kaj šele najboljša sploh. S 126 metri je pristala na šestem mestu, tik za Niko Križnar in dve mesti za glavno konkurentko (tudi v boju za tretje mesto v skupnem seštevku) Stroemovo.

No, tekma, ki jo je žirija s Slovencema Jelkom Grosom in Miranom Tepešem zaradi močnega sneženja preložila za pol ure, je zadeve obrnila na glavo. Resda se je na vrhu pričakovalo Norvežanko, ker te v Lillehammerju veliko trenirajo, a to ni bila Stroemova, ki je po prvi seriji iz šestega mesta nazadovala na dvanajsto. Niti Eirin Marii Kvandal, ki je po nizu izpuščenih tekem po prvi seriji pristala na vrhu, pa nato končala kot šesta. Slavila je namreč Silje Opseth, ki je še na svetovnem prvenstvu v Planici zaradi slabih rezultatov tožila, da bi najraje šla domov: "Občutek imam, da sem ničvredna. Ne znam se sprostiti, kritizirati pa zelo. Sem svoj najhujši sovražnik. Tu sem komaj kaj zatisnila oči. Želim si, da bi imela stikalo za sprostitev." Očitno ga je našla v finalni seriji Lillehammerja, s sedmega mesta je z daljavo dneva, 131 m, zmagala.

Emi Klinec ni uspela tradicionalna nadgradnja, tokrat je z drugega mesta zdrsnila na tretje. Pristanka pri 120 in 122 metrih sta bila torej dovolj za deveti letošnji skok na oder za zmagovalke, prvi na tretjo stopničko. Ob Kvindalovi je namreč Klinčevo iz ozadja prehitela še Nemka Selina Freitag. "Zelo težka tekma. Vesela sem, da sem ohranila zbranost in stopila na stopničke. Ne vem, kaj točno se je zgodilo v prvem skoku, nekoliko me je zakrivilo. Z mize je bil skok zelo dober. Čudno. Drugi pa je bil lep, a v slabših razmerah je prinesel manj metrov. Na splošno pa sem zelo zadovoljna. Da na takšni tekmi prideš na stopničke, se mora ob prikazanih dobrih skokih vse poklopiti," je nastop pozitivno ocenila Ema Klinec. Uspešen dan za orlice je s šestim mestom dopolnila Nika Križnar, z najboljšim rezultatom kariere, 13. mestom, pa zaokrožila Katra Komar.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?