(FOTO) Tadej Pogačar po prvi slovenski medalji v Tokiu: Upam, da sem vsem odprl vrata. Vse se da, vem, da so vsi dobro pripravljeni

Na cestni dirki na Japonskem do zlata Richard Carapaz, Tadej Pogačar pa je prvi dan olimpijskih iger v sprintu zaostal le za Woutom Van Aertom. Doma čestital tudi državni vrh.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bron! Po rumeni majici na dirki po Franciji je Tadej Pogačar v zbirko največjih dosežkov dodal še olimpijsko kolajno.
Anže Malovrh/sta

Prvi dan tekmovanj na olimpijskih igrah v Tokiu, prva medalja za slovensko reprezentanco. Na cestni dirki jo je privozil kolesar Tadej Pogačar. Zmagovalec dirke po Franciji je na olimpijski preizkušnji osvojil bronasto medaljo.

Medalja je njegova!
Anže Malovrh/sta

Zlato je po uspešnem zaključnem pobegu osvojil Ekvadorec Richard Carapaz, srebro Belgijec Wout Van Aert. Slednji je v sprintu za drugo mesto le za nekaj centimetrov ugnal Pogačarja. "Ta dirka je bila čisto nekaj drugega kot vse ostale. Na koncu se je izšlo za tretjo mesto, za bronasto medaljo. S tem sem res zadovoljen. Res hvala slovenski reprezentanci, ekipi, ki je trpela z mano. Res sem izjemno vesel," nam je povedal Pogačar. 

Veselje v slovenskem taboru. Tadaj Pogačar je prikolesaril prvo  medaljo na OI v Tokiu. 
Uroš Gramc

Je to tudi darilo za vse druge naše olimpijce na Japonskem? "Upam, da sem odprl vrata za vse slovenske športnike na teh igrah. Vse se da, vem, da so vsi dobro pripravljeni in upam, da bomo pobrali čimveč medalj," je njegovo sporočilo. 

Anže Malovrh/sta

To je prva slovenska kolesarska medalja, pred tem je imel najvišjo uvrstitev sedanji selektor Andrej Hauptman. V Atenah 2004 je bil peti.

Pravi napadi so se na prvem slovenskem vrhuncu OI pričakovano začeli na prelazu Mikuni okoli 40 km do cilja. Belgijci so na čelu glavnine narekovali ritem, na najstrmejšem delu pa je napadel Pogačar in povsem razbil skupino favoritov. "Dal sem vse od sebe, naredil svoj maksimum. Ne vem, če bi lahko rekel, da sem perfektno odvozil dirko, ampak na koncu mislim, da ne bi moglo biti dosti drugače. Čisto zadovoljen sem z bronasto medaljo. Srebrna je malo lepša, ampak nimam kaj, res sem zadovoljen," je vesel po medalji.

EPA

Drugi slovenski as Primož Roglič, ki po padcih na dirki po Franciji ni bil pravi, je zaostal in osvojil 28. mesto, Jan Polanc se je zapletel v padec in moral menjati kolo ter zato ni bil zraven v zaključku dirke, kot je bil načrt. Osvojil je 43. mesto. Jan Tratnik pa je po veliko opravljenega dela z lovom na ubežnike končal v ozadju.

Slovensko je bilo tudi ob progi.
Anže Malovrh/sta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta