Zveza potrošnikov: Turistične agencije bi morale za odpovedana potovanja vrniti celotno vplačilo

M.R.
30.03.2020 10:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(Fotografija je simbolična)
Reuters

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da s strani potrošnikov v zadnjem času prejema veliko količino vprašanj glede pravic v primeru odpovedi potovanj. Turistične agencije jim namreč zavračajo zahteva za vračilo vplačil, hkrati pa vztrajajo, da so upravičeni do dobropisa oz. vrednostnice, ki jo bodo lahko uporabili za kasnejše potovanje. 
Ob tem na ZPS dodajajo, da tržni inšpektorat odgovarja, da prijav ne morejo obravnavati, dokler ne bodo na ravni države ali Evropske unije sprejeta stališča oziroma rešitve tega vprašanja. 
A ZPS poudarja, da je treba spoštovati zakonodajo in da zakon o varstvu potrošnikov jasno določa pravice potrošnikov v primeru odpovedi zaradi izrednih razmer. Zakon nalaga "organizatorju potovanja, da potrošniku vrne vsa plačila v roku 14 dni po odpovedi, brez kakršnih koli odbitkov", so zapisali. 
Pri tem ZPS še poudarja, da so zaradi pandemije koronavirusa nastale izredne razmere, kakršnih še ni bilo in bodo zagotovo vplivale na celotno družbo, tako na gospodarstvo kot tudi na potrošnike. 
Predsednica ZPS Breda Kutin pravi, da je za turistične agencije obveznost za vračilo vplačil zelo težka, a da mora biti zakonodaja spoštovana. Ob tem so v ZPS prepričani, da bi jim morala priskočiti na pomoč tudi država v sklopu interventnih ukrepov. Že 17. marca so na gospodarsko ministrstvo poslali predlog, da se problematika vračanja vplačil zaradi odpovedi potovanj rešuje z zagotovitvijo posebnega jamstva za izdane dobropise ali vrednostnice, s katerim bo poleg turističnih agencij za izplačilo dobropisa jamčila država. 

​Evropska komisija: Države bi morala dati jamstva 

Evropska potrošniška organizacija BEUC je Evropski komisiji pisala, da se problem vračil vplačil ne more reševati na plečih potrošnikov. "Zato mora vsak potrošnik imeti pravico izbirati, ali bo zahteval vrnitev vplačil ali sprejel drugačno ponudbo turistične agencije, države pa naj z zagotovitvijo dodatnega jamstva olajšajo obremenitev turističnih agencij," dodajajo v organizaciji. Komisija je sicer v svojem priporočilo pozvala države, naj zagotovijo razširitev jamstva tudi na dobropise. 
ZPS pa ob tem dodaja, da je treba problematiko množičnih odpovedi reševati hitro in tako ohraniti zaupanje potrošnikov v slovenske turistične agencije. Pripravljeni so tudi sodelovati pri oblikovanju ustrezne rešitve. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta