Zbiranje podpisov: Bodo župani omejeni na največ dva zaporedna mandata?

STA, Va
28.03.2023 05:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je za začetek zbiranja podpisov volivcev za vložitev predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah določila 3. april. Pobudo za vložitev predloga zakona, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna, so vložili Pirati. Za zbiranje 5000 podpisov bodo imeli čas do 1. junija.

V Piratski stranki kot glavni cilj navajajo "zmanjšanje nepotizma in korupcije na lokalnem nivoju ter krepitev demokracije, ki jo ogroža prevelika akumulacija moči obstoječih županov".

Pobudo volivcem za vložitev predloga zakona lahko sicer da vsak volivec, politična stranka ali drugo združenje državljanov. Pobudnik o svoji pobudi obvesti predsednika DZ, ki po prejemu popolne pobude o dani pobudi v sedmih dneh obvesti ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice in določi šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov.

Če pobudnikom uspe zbrati 5000 podpisov podpore, predsednik DZ po prejemu predloga zakona z zadostnim številom podpisom podpore obvesti poslance o začetku zakonodajnega postopka.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta