Zaposlovanje v Sovi: Preizpraševanj še ni konec

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
10.12.2019 19:05

Vnovič o nadzoru nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja v Sovi, seznam sogovornikov bi se v prihodnje utegnil še razširiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Knovs s predsednikom Matejem Toninom na čelu bi v zvezi z zaposlovanji na Sovi utegnil seznam sogovornikov v prihodnje še povečati.
Robert Balen

To, kar je že dalj časa (tudi) v javnosti predmet razprave, se je danes na zaprti seji Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) nadaljevalo v obliki pogovorov z nekaterimi akterji v procesu razreševanja zgodbe spornih zaposlovanj v Slovenski obveščevalno varnostni agenciji (Sova). Spomnimo, v središču dogajanj, ki so zanetila napete odnose med obveščevalno agencijo in Knovsom, je bila zaposlitev znanke premierja Marjana Šarca na agenciji, hkrati pa še zaposlitev sorodnice evropske poslanke, nekdanje predsednice Nove Slovenije Ljudmile Novak. Poizvedovanju Knovsa je na pobudo agencije sledil nadzor inšpektorata za javni sektor, kjer so sicer nato pojasnili, da so pri zaposlitvah štirih uslužbencev Sove ugotovili več kršitev, glede v javnosti najbolj izpostavljenih zaposlitev pa dejali, da nepravilnosti, ki so se omenjale, tudi v zvezi z (ne)zakonitostjo, ni bilo. Tako je pojasnila glavna inšpektorica Lidija Apohal Vučković, ki je bila na današnji seji ena izmed sogovornic. Poleg njenih pojasnil glede ugotovitev inšpektorata sta bila povabljena direktor Sove Rajko Kozmelj in župan Škofljice Ivan Jordan, na tamkajšnji občini je bila namreč zaposlena Šarčeva znanka pred zaposlitvijo na Sovi.
Skope so bile informacije o vsebini razprav, poleg pripombe prvaka SDS Janeza Janše, ki je dejal "Kremenčkovi. Ali ste gledali to risanko?", se je odzval Matjaž Nemec. "Zdi se mi neprimerno, da lahko postaja zaposlitev posameznice oziroma posameznika predmet merjenja moči med Sovo in Knovsom," je bil poslanec SD skromen s komentarjem.
Kot sicer že predhodno napovedano, predsednik Knovsa Matej Tonin namerava povabiti tudi premierja Šarca in svetovalca v njegovem kabinetu za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, ob tem še vodjo kadrovske službe na Sovi in tamkajšnje zaposlene, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke in tudi njo. Kot smo v luči današnje seje neuradno izvedeli, naj zgodba še ne bi bila zaključena tako hitro, saj bi se utegnil nabor sogovornikov v prihodnje razširiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta