Zapiranje lokalov: Za ene pot v katastrofo, za druge preizkušnja optimizma

Denis Živčec Denis Živčec
25.09.2020 06:15

Tako vladni odlok o zapiranju lokalov, ki ga je vlada včeraj nekoliko popravila, komentirajo trije znani mariborski gostinci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v najbolj družabni mariborski ulici z negotovostjo pričakujejo posledice zgodnejšega zapiranja lokalov.  
Tadej Regent

Vlada je na sredini seji nekoliko popravila odlok, sprejet v začetku tedna, ki je veleval, da morajo gostinski lokali vrata zapreti najkasneje ob 22.30. Gostinski lokali bodo še naprej lahko pripravljali in stregli jedi in pijače med 6. in 22:30 uro, je pa vlada dodala določilo, da lahko gostje v lokalih, ki strežejo le preproste jedi, kot so denimo kavarne, še največ 30 minut po tej uri, v obratih, ki strežejo zahtevnejše jedi, denimo v restavracijah, pa še 60 minut. Prav tako je vlada dodala izjemo, da časovna omejitev ne velja za dejavnost priprave in dostave jedi in pijač, dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač v sobe oziroma druge oblike nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih ter za osebni prevzem jedi in pijač.

Ukrep omejevanja večernega delovnega časa, ki naj bi omejil širjenje koronavirusa, so gostinci, ki so po dolgih tednih zaprtih lokalov komajda zadihali, pospremili z zelo mešanimi občutki. Z ljubljanskega konca je, v strahu pred odpuščanji, že slišati pobude, da bi se gostinci morali povezati in upreti takšnemu omejevanju njihovega dela. Kako pa na ukrep gledajo mariborski gostinci? "Za nas zapiranje lokala ob 22.30 pomeni živo katastrofo. Ko je bil lokal zaprt, smo ustvarili nekaj deset tisoč evrov dolgov. Zdaj, ko smo spet smeli delati, smo dolgove lahko odplačevali, z dobavitelji smo se lahko dogovorili za odplačevanje manjših zneskov, promet je bil manjši, a bili smo pozitivni," pravi lastnik priljubljenega mariborskega bara Niagara Marko Kokol. "Če se uresničijo moji najslabši izračuni, nam bo zdaj po odloku promet padel za okoli 70 odstotkov. Dopuščam možnost, da nas gostje presenetijo in začnejo lokal obiskovati bolj zgodaj, a težko bo. Običajno so naši gosti okoli 22. ure šele šli od doma, po tej uri pa smo ustvarili tudi glavnino našega prometa. Samo kavice podnevi ne zadostujejo. Nismo samo pod vodo, smo kar deset metrov pod njo. A trudili se bomo naprej in gostom po 18. uri ponuditi še kaj več," dodaja.

Maruša Vidovič, lastnica Piranhe na Lentu, pravi: "Že minulo soboto je k nam prišlo manj gostov. Prestrašeni, zmedeni so, mnogi kličejo in sprašujejo kako in kaj. Kako se bo novi zapiralni čas poznal, bomo najbolj videli v prihajajočem vikendu. Med tednom je naš obisk brez posebnost in ne moremo tarnati." Običajno so lokal zapirali okoli druge ure zjutraj, a so delovni čas v zadnjih tednih že skrajšali, saj se sprazni okoli polnoči. "Mi nismo diskoteka, v kateri bi se plesalo do jutra. Pri nas gostje pijejo koktajle in se pogovarjajo. Imamo velik vrt, kar nam gre zelo na roko, z obiskom smo, odkar so lokali spet lahko odprti, zadovoljni. Hladnih dni se Piranha boji vsako leto, ne zgolj v času covida, saj nam, ko se temperature spustijo, obisk zmeraj pade. Z drugimi mariborskimi gostinci smo povezani na spletu, v glavnem vsi čakamo, da postane jasno, kakšne bodo posledice novih ukrepov," pojasnjuje Vidovičeva. Kakšno je stanje v bližnji Poštni ulici? "Trenutno se sprememba zapiralnega časa pri obisku ne pozna. Ljudje želijo izkoristiti lepo vreme, sedijo zunaj in se prilagajajo novim okoliščinam. Morda bo jeseni drugače," odvrne Zekira Marković, lastnica restavracije Baščaršija. "Vzdušje seveda ni takšno, kot je bilo pred pandemijo, in najbrž tudi nikoli več ne bo, a poskušam ostati pozitivna in k takšnemu razmišljanju spodbujam tudi druge. Situacija je izredna in treba se ji je prilagoditi. Trenutno poslujemo dobro. Da bi kar tako čez noč odpuščali, se pri nas zagotovo ne bo zgodilo. Zadnja leta smo pridno in dobro delali. Da se malce stisniti, če bo treba," sklene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta