Zakaj ostaja v veljavi policijska ura? Hojs se je odzval na Fafanglove besede

A.L.
12.02.2021 11:29
Hojs je zavrnil očitke, da je Slovenija med redkimi državami s tovrstno omejitvijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vlada je včeraj sprostila številne ukrepe, ki so doslej veljali zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa. Četudi bo že od jutri prehajanje notranje schengenske meje mogoče na vseh mejnih prehodih, od ponedeljka pa bodo sproščene meje med občinami in regijami, še vedno ostaja v veljavi omejitev gibanja v nočnih urah, torej med 21. in 6. uro. Spomnimo, prvo noč omejitve gibanja v nočnem času smo doživeli 20. oktobra lani, danes je 116. dan od uveljavitve tega ukrepa.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil, da bo omejitev gibanja ponoči sproščena, ko bodo v skladu z vladnim semaforjem epidemiološke razmere to dopuščale. Ob tem je zavrnil očitke, da je Slovenija med redkimi državami s tovrstno omejitvijo. Med državami, kjer velja takšen ukrep, je naštel Avstrijo, Ciper, Češko, Francijo, Italijo, Latvijo, Madžarsko, Nizozemsko, Romunijo in Španijo. Prav tako imajo "policijsko uro" v delih nekaterih drugih evropskih držav, ponekod omejitev gibanja ponoči le svetujejo, spet druge države pa takšnega predpisa nimajo.

Hojs se je odzval na Fafanglove besede

Spomnimo, da je prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel v ta ukrep javno podvomil na eni od nedavnih novinarskih konferenc. "Epidemiološki koncept tega je, da zmanjšamo interakcijo, ampak ta ukrep na papirju nima dobrih strokovnih podlag, da bi bil učinkovit," je povedal takrat. S temi ukrepi naj bi limitirali interakcije, a sprašuje se, kakšne, če medtem že imamo ukrepe, ki med drugim zapirajo bare, restavracije ...

Nebojša Tejič/sta

Sinoči je Hojs v Odmevih na TV Slovenija v odzivu na Fafanglove besede dejal, da je epidemiolog povedal "neko zelo zanimivo zadevo - da nima smisla držati policijske ure, če so gostilne zaprte. Po drugi strani pa je ravno to, da so gostilne zaprte, in da če sprostimo policijsko uro, lahko dodaten magnet, da se bodo vsi tisti, ki v gostilne ne morejo, spet začeli združevati v domovih, prirejali zabave". Kot pravi Hojs, je to tisti del, za katerega se je v preteklosti pokazalo, da je precej pripomogel k razvoju epidemije. Prepričan je, da bomo, v kolikor se bomo držali reda, kmalu v rumeni fazi, ki omogoča tudi odpravo policijske ure.

Robert Balen

Stanje po državah

Hojs je na včerajšnji novinarski konferenci povedal, kakšna je situacija s policijsko uro po posameznih državah, in sporočil, da Slovenija v tem ni osamljena. Kakšna je torej situacija po Evropi?

V Avstriji imajo tako omejitev gibanja med 22. in 6. uro zjutraj. Posebno omejitev gibanja, ne samo ponoči, ampak tudi podnevi, so uvedli tudi na Tirolskem, novi južnoafriški sev se je namreč posebej intenzivno razvil na tem območju. Po informacijah, ki so jih dobili iz NIJZ, je tam tudi nekaj Slovencev, morda celo več in tudi nekaj Slovencev je že s tem nevarnim virusom okuženih.

V Belgiji imajo policijsko uro v dveh regijah – v Bruslju je policijska ura med 22. in 6. uro zjutraj, v Flandriji pa med polnočjo in 5. uro zjutraj. Bolgarija nima omejitve gibanja v nočnem času, prav tako nima omejitve med regijami. Na Cipru velja policijska ura med 21. in 5. uro zjutraj, velja prepoved gibanja med okrožji. Na Češkem velja policijska ura med 21. in 5. uro zjutraj, ni pa omejitve gibanja med administrativnimi enotami.

Danska ravno tako nima omejitve gibanja med administrativnimi enotami, policija pa občasno uvaja policijsko uro v posameznih okrožjih in področjih, kjer se zadeva skladno z epidemiološko sliko slabša, je včeraj pojasnil Hojs. Estonija nima omejitve v nočnem času ali med administrativnimi enotami, enako je tudi na Finskem.

V Franciji velja policijska ura že dalj časa in velja med 18. in 6. uro zjutraj. Med administrativnimi enotami pa omejitve gibanja ni. Policijsko uro imajo tudi v Grčiji med 21. in 5. uro, ravno tako tam velja prepoved gibanja med okrožji. Na Hrvaškem ni omejitve gibanja v nočnem času, Hrvaška ne pozna omejitve med županijami. Na Irskem nimajo omejitve gibanja v nočnem času, imajo pa splošno načelo ostani doma. Hojs pravi, da to pri njih pomeni, da se lahko gibaš zgolj v območju 5 kilometrov od doma za izvrševanje vseh potreb, ki jih v vsakodnevnem življenju imamo.

Reuters

Na Islandiji ni omejitev gibanja ali policijske ure, v Italiji pa velja omejitev gibanja v času od 22. do 5. ure zjutraj. Imajo tudi nekaj izjem, velja pa tudi omejitev gibanja med administrativnimi enotami, ki dopušča možnost prehajanja meja le v nujnih primerih. V Latviji velja omejitev gibanja ob koncih tedna. V nočnih urah je ob koncih tedna gibanje prepovedano med 22. in 5. uro. Omejitve gibanja med administrativnimi enotami nimajo. V Litvi omejitve gibanja v nočnem času ni. Občasno omejujejo gibanje v tistih časovnih terminih, ki so bolj obremenjeni. Luksemburg omejitev nima, na Madžarskem pa velja omejitev gibanja v nočnem času med 20. uro zvečer in 5. uro zjutraj. Omejitve med administrativnimi enotami nimajo.

Na Malti ni omejitve med enotami niti nimajo omejitve v nočnem času. Nemčija ne uzakonja omejitev gibanja na ravni celotne države, ampak to prepušča posameznim deželam. Na Nizozemskem velja prepoved gibanja od 21. ure do 4. ure zjutraj, Norveška pa nima omejitve v nočnem času, ravno tako ne omejitve med svojimi administrativnimi enotami. Poljska teh omejitev nima.

Portugalska ima omejitev z nazivom ostani doma, je povedal Hojs, to pomeni, da morajo biti ljudje med  22. in 5. uro doma, dovoljeno je prihajati le do najbližjih in najnujnejših storitev. Romunija ima omejitev gibanja med 23. in 5. uro zjutraj, omejeni so tudi na posamezne administrativne enote. Na Slovaškem velja načelo ostani doma.

V Španiji velja prepoved gibanja med 23. in 6. uro zjutraj, ravno tako je večina administrativnih enot uvedla omejitve gibanja znotraj posameznih enot ali med njimi. Na Švedskem teh omejitev ni, v Veliki Britaniji pa imajo v tem trenutku zgolj omejeno prehajanje med posameznimi regijami, medtem ko omejitve gibanja v nočnem času ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta