Testiranje za dnevne migrante v Avstriji: Na pot so morali še prej

STA
10.02.2021 16:32
Zaradi koronanadzora na avstrijski meji so zlasti na mejnem prehodu Šentilj zjutraj nastale dolge kolone.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Teh mučnih prizorov s slovensko-avstrijske meje Avstrija še ne želi odpraviti.
Andrej Petelinšek

Slovenci, ki delajo v Avstriji, so na poti v službo morali zaradi obveznega negativnega testa na novi koronavirus nekoliko prej na pot, a večjih težav po besedah predsednika Sindikata delavcev migrantov Slovenije Maria Fekonje ni bilo. Teste na koronavirus, ki so po avstrijskih predpisih obvezni tudi za dnevne migrante, so si večinoma priskrbeli v Avstriji, kjer jim zanje ni treba plačati. Zjutraj je bila na mejnem prehodu Šentilj nekaj kilometrov dolga kolona vozil v smeri Avstrije, a se je hitro sprostila. "Podobne kolone so bile že v torek in ponedeljek, saj so policisti na meji podrobneje pregledovali papirje, ki so bili že doslej potrebni za vstop v Avstrijo," je povedal Fekonja.

Delavcem migrantom je sindikat predlagal, da se testirajo na novi koronavirus na avstrijski strani, ker je v Sloveniji ta storitev plačljiva. "Ne želimo, da se z nami polni državno blagajno. Vlada in ministrstvo za zdravje sta očitno našla tržno nišo, s katero poskušata te teste spraviti v promet. V Avstriji pa so testi brezplačni," je povedal Fekonja. Na spletni strani Sindikata delavcev migrantov Slovenije je objavljeno, da testna mesta pri nas izdajajo potrdila v nemškem ali angleškem jeziku. Testiranje z izdajo veljavnega potrdila je v Sloveniji plačljivo. Cene se gibljejo od 20 do 25 evrov. Sprva je bila sicer težava prijava na testiranje v Avstriji, saj se s slovenskimi podatki ni bilo mogoče prijaviti v spletno aplikacijo. Zdaj so po besedah Fekonje to uredili in tako se lahko Slovenci brez težav prijavijo na testiranje v Avstriji. Po novem se testiranje na novi koronavirus v Avstriji izvaja tudi v lekarnah, kar je zmanjšalo gnečo na mestih za testiranje v zdravstvenih domovih.

Dnevni migranti, ki hodijo na delo v Avstrijo, se morajo po novem enkrat tedensko registrirati. Registracija je možna od nedelje, obvezna pa je od včeraj. Ob tem morajo predložiti negativni izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni.

Avstrijske oblasti priznavajo le teste, ki jih je opravilo usposobljeno osebje, tako da testi, ki jih človek opravi sam, ne veljajo. Testiranje je mogoče opraviti v Avstriji in Sloveniji.

V mariborskem zdravstvenem domu so v ta namen po besedah pomočnika direktorja za zdravstveno nego Aleksandra Jusa v torek odprli posebno točko, ki bo delovala do nadaljnjega. "V torek smo testirali 108 ljudi, od tega sta bila dva pozitivna," je povedal Jus. Te teste v Mariboru že od nekdaj izvajajo samoplačniško, medtem ko so bili na Koroškem doslej brezplačni. Od včeraj naprej so tudi tam plačljivi. Posledično je bilo v preteklih dneh na koroških točkah več čakajočih na testiranje. "Medtem ko je bilo prej dnevno od 30 do 40 ljudi, jih je bilo v zadnjih dneh okoli sto," pa je pojasnil direktor Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta