Hojs skušal z mamo vstopiti na Hrvaško, a se je na meji obrnil. Hrvaški policisti ga niso prepoznali

M.R.,D.Ž.
10.02.2021 16:15
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na kulturni praznik skušal z avtomobilom, v katerem je bila tudi njegova mama, prečkati mejo s Hrvaško, a ju hrvaški policisti niso spustili v državo in sta tako morala na meji obrniti vozilo ter se vrniti v Slovenijo. Neuradno nista izpolnjevala pogojev, ki jih je v epidemiji za vstop tujcem določila Hrvaška.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana - Vlada - Politika - Seje - Seja Vlade RS - prihodi ministrov in ministric - Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade, in Aleš Hojs, mnister za notranje zadeve - Varnost - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

O tem dogodku danes poroča spletni portal 24ur.com. Mejo je skušal prečkati kot navaden državljan in ne kot minister, saj bi v tem primeru lahko izkoristil svoj diplomatski potni list. 

Po poročanju omenjenega portala je Hojs peljal mamo do svoje nepremičnine na Hrvaškem. Hrvaška policija je za portal uradno le sporočila, da Slovenija Hojsovega prehoda ni vnaprej najavila. Hrvaška za vstop na svoje ozemlje zahteva negativen izvid PCR testa, med izjemami pa niso lastniki nepremičnin ali plovil, lahko pa tja potujejo posamezniki s poslovnim razlogom. 

Minister Hojs je za Večer povedal, da ima dovoljenje za prehajanje občinskih mej od Ljubljane do Kopra, kjer je, kot smo že poročali pred meseci, lastnik nepremičnine. Z njim je bila tudi njegova starejša mama, ki ga je prosila, če jo odpelje na Hrvaško plačati račune, saj je tam lastnica nepremičnine. Ko sta z mamo prišla na slovensko mejo, so ga policisti prepoznali kot notranjega ministra, na hrvaški meji pa ne, "ker jim tega nisem razlagal, saj sem bil tam zasebno z mamo".

Ker s sabo nista imela potrdila o negativnem testu za covid-19, so mu hrvaški policisti dejali, da lahko z mamo vstopita na Hrvaško, vendar morata dva tedna ostati v karanteni. Če tega ne bi storila in bi se gibala po Hrvaški, bi plačala visoko globo, so Hojsu še povedali hrvaški policisti. "Rekli pa so nama tudi, da se lahko obrneva in se vrneva v Slovenijo, kar sva tudi storila," je še povedal Hojs.

Dodal je še, da ga je tudi sicer zanimalo, kako delajo hrvaški policisti v praksi ob epidemiji s koronavirusom. "Hrvaški policisti so bili zelo korektni," je še dodal Hojs, ki se je s svojo mamo na Hrvaško odpravil sam, brez svojih varnostnikov, ki ga sicer varujejo, "saj sem bil na povsem zasebni poti z mojo mamo", je še povedal minister Hojs.

Na Twitterju se je ob objavi članka na spletnem portalu 24ur.com oglasil tudi Hojs, ki je zapisal, da mu "hrvaška policija ni prepreprečila vstopa v državo". "Ampak mi je, ker s seboj nisem imel testa, dala na izbiro vstop in karanteno s testiranjem ali da se obrnem. To sem tudi storil. Ni afera," je pojasnil in obtožil novinarje oddaj 24ur in Svet, da "spet lažejo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta