Z delom začel strateški svet za preprečevanje sovražnega govora

STA, A.L.
17.03.2023 04:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Namen strateškega sveta je nasloviti sovražni govor, da ga bo moč preprečevati in po potrebi tudi sankcionirati. Družba bo tako na dolgi rok bolj zdrava in stabilna, je ocenil premier Robert Golob.

V strateškem svetu bodo sodelovali predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki na Golobovo osebno povabilo. Vodila ga bo direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Premier je v izjavi ob robu ustanovne seje poudaril, da so boj proti sovražnemu govoru obljubljali že pred nastopom mandata aktualne vlade. "Zdaj smo končno na točki, ko smo uspeli povezati vse akterje," je dejal in ob tem izpostavil sodelovanje civilne družbe, stroke in vladne strani.

Kot je zatrdil, je tudi vsaka kritika dobrodošla. "Bodite kritični tudi do nas, ker si želimo, da ste kritični do nas v normalnem okolju, spoštljivem dialogu in da smo mi potem tudi odgovorni, da te kritike znamo ne samo prenesti, ampak na podlagi njih tudi reagirati in izvajati ukrepe," je poudaril premier.

"Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger"

Ob tem je pozval "primarno politike, pa tudi vse ostale, ki delujejo v medijskem in širšem civilnem prostoru", da se ob svojih javnih nastopih čim bolj zavedajo škodljivih posledic, ki jih civilni družbi prinaša celotni družbi in se mu tako striktno izogibajo, v javni dialog pa poskušajo dosledni vnašati spoštljivost.

Kovač pa je kot izjemno pomembno označila ustanovitev neodvisnega posvetovalnega telesa, ki prepoznava in daje zavezo, da je treba proti sovražnemu govoru ukrepati.

Golob je sicer tudi zatrdil, da strateški svet ne bo brezzobi tiger, saj bodo v njem sodelovali tudi predstavniki pristojnih ministrstev. "Ne moremo se izogniti temu, da ko bo sklep sprejet, bi nekdo z ministrstva, ki je sodeloval pri delu sveta, zamižal na eno oko in rekel, to se me ne tiče," je prepričan premier. Tako verjame, da bodo sprejeta priporočila oziroma sklepi pomembno vplivali tudi na bodoče zakonodajne predloge s tega področja.

"Tudi brezzobi tiger je še vedno tiger in se mi zdi, da je zaveza vseh nas, ki noter sedimo, da bomo delali konkretne stvari in konkretne rezultate," je še dejala Kovač.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?