Vladni obisk Podravja Janša začel pri nadškofu. Premier za to, da sedež Nove KBM ostane v Mariboru

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
29.06.2021 20:30
Po petih letih je na obisku v Podravju znova slovenska vlada, da se iz prve roke seznani s težavami in izzivi na tem koncu države. Kaj pričakuje Maribor?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi obisk je premier Janez Janša opravil že danes, ko se je oglasil pri mariborskem nadškofu in metropolitu Alojziju Cviklu. 
Sašo Bizjak

Začeli bodo z delovnim posvetom na ptujskem gradu, zaključili z javno tribuno v mariborski Kadetnici. Po petih letih je na obisku v Podravju znova slovenska vlada, da se iz prve roke seznani s težavami in izzivi na tem koncu države. Nekateri ministri so bili v regiji že danes, premier Janez Janša je za prvi obisk izbral Nadškofijo Maribor, kjer ga je sprejel nadškof in metropolit Alojzij Cvikl. Iz vlade so sporočili, da je bilo srečanje namenjeno pogovoru o verski svobodi v Republiki Sloveniji in epidemiološki situaciji. Nadškof se je predsedniku vlade zahvalil za pomoč verskim skupnostim v času epidemije. 

Na Radiu City so nato opravili intervju s premierjem. Predstavniki vlade in občin bodo v sredo gotovo govorili tudi o usodi mariborskega letališča. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je že predstavil idejo o vzpostavitvi multimodalnega logističnega centra, vlada je pred dnevi tudi sprejela sklepe za njegovo izvedbo. Da so nekaj takega načrtovali že v prvem mandatu, je v pogovoru poudaril Janša, "nakar so volitve in gospodarska kriza to preprečile". Zelo malo je tako ugodnih geostrateških točk v tem delu Evrope, kot je položaj mariborskega letališča, je dejal Janša, "in je samo naša krivda, da tega tam že ni".

Maribor lahko računa na znatne finančne injekcije

Predsednik vlade je napovedal, da lahko Maribor v prihodnjih letih računa na znatne finančne injekcije, predvsem na področju zdravstva. UKC Maribor bosta v sredo obiskala zdravstveni minister Janez Poklukar in minister za razvoj in kohezijsko politiko EU ​Zvonko Černač, tema pogovorov z direktorjem Antonom Crnjacem bodo večji načrtovani projekti. ​Kot sta preselitev oddelka za pljučne bolezni na lokacijo UKC v vrednosti štiri milijone evrov, ki naj bi bila končana februarja prihodnje leto, in ureditev negovalne bolnišnice na Slivniškem Pohorju v vrednosti devet milijonov evrov, ki se načrtuje do konca leta 2023. Gradnja nove infekcijske klinike v vrednosti 54,7 milijona evrov bo financirana v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (40 milijonov evrov), preostala sredstva bodo zagotovljena iz proračuna, zatrjuje Janševa vlada. Investicija bo dokončana v letu 2026.

Janša je odgovoril tudi na vprašanje, ali bo sedež Nove KBM po prodaji madžarski banki OTP ostal v Mariboru. "Tukaj je nekaj skrbi. Prejšnji lastnik je, kolikor vem, že kupoval poslovne prostore v Ljubljani in se pripravljal na selitev. Vlada bo naredila vse, da sedež Nove KBM ostane v Mariboru. Bomo stopili v stik z njimi in jih prepričali, da Slovenija ni samo Ljubljana. Da je načrt te vlade, da Slovenijo decentraliziramo," je poudaril Janša (celoten pogovor s premierjem bo objavljen v sredo med 14. in 15. uro na Radiu City).

Vlada RS

Arsenovič: Samo skupaj smo lahko uspešni

Na vladni obisk se že nekaj časa pripravljajo na mariborski občini. "Verjamem, da bomo glede številnih vprašanj našli rešitve," se obiska veseli župan Saša Arsenovič. Čeprav se bo na občini oglasil samo en minister, to je infrastrukturni Jernej Vrtovec, ministra za kulturo in za gospodarstvo Vasko Simoniti in Zdravko Počivalšek recimo pa ne bosta obiskala niti enega zavoda ali podjetja v Mariboru, župan Arsenovič razmišlja, da so najbolj pomembni rezultati dogovorov. "Samo skupaj smo lahko uspešni," pravi Arsenovič in napoveduje win-win izplen.

Med ključnimi temami sestankov na občini izpostavljajo dogovor o vzpostavitvi mednarodne šole, ki bi jo organizirali v Osnovni šoli Leona Štuklja. Ambicije pa so še večje, saj bi radi vzpostavili tudi mednarodni vrtec in srednjo šolo. Izjemno pomembna bo tudi priložnost za razpravo o učinkovitem črpanju denarja iz novega finančnega obdobja EU, s katerim tudi Podravje računa na uresničitev številnih projektov. Eden izmed ciljev, za katerega si Arsenovič že dolgo prizadeva, je vzpostavitev upravnega centra v prostorih nekdanje Probanke. S tem bi se sprostila mestna hiša, da bi lahko vse občinske urade, ki so zdaj razkropljeni, združili pod eno streho. Kako Maribor osvoboditi prometnega krča na osi vzhod-zahod, je naslednja tema, o kateri bi se rad pogovarjal župan. Tunel pod središčem mesta in zahodna obvoznica sta rešitvi, do katerih pa občina ne more brez izdatne pomoči države. Kot v primeru gradnje Centra Rotovž, pri katerem se je vlada zavezala, da bo poravnala polovični delež 25-milijonske investicije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta