(FOTO) Kakšen je koronsko družabni Lent: Nobenega afterja, a Maribor se je zbudil na polno

Denis Živčec
30.06.2021 02:00
Mesto praznih ulic in ljudi, ki se jim nič ne ljubi, te dni ne obstaja. Lentovski promenadni šik se je preselil v Poštno ulico in na Glavni trg.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poštna je takšna ulica, kjer lahko prav dobro "minglaš" tudi stoje. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Pozabite vse, kar ste kadarkoli vedeli ali slišali o Festivalu Lent. Pozabite na megalomanske tribune, šotore, ki jih je obdajala skrivnostna draž vipovske ekskluzivnosti, na šminkerski promenadni vrvež in bučne zabave, ki so festivalske noči pripeljale do svita. Zgolj sprostite se, pojdite od doma, in morda je pred vami najbolj nor lentovski večer do zdaj. Res, zgodi se. Zlahka.

Dekonstrukcija Festivala Lent je festival razdrobila, preoblikovala, razstavila in spremenila do neprepoznavnosti, a nekaj je ostalo, zamahnilo s krili in se razraslo v neslutenih razsežnostih. Vsemu navkljub se zdi, da se Maribor svojemu največjemu in najbolj ljubemu festivalu hedonistično predaja najbolj doslej. Iracionalni zatreskanosti v življenje ni videti konca.

Pred Hišo Stare trte vsak festivalski večer teče Vinsko LENTanje. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

​Sladolent spet ostal v zamrzovalniku

Festival Lent letos nima nobenega območja, ki bi bilo namenjeno druženju pomembnežev, prav tako ne pripravljajo nobenega afterpartyja, pozabave, kjer bi se nastopajoči in gostje sproščali po glavnih dogodkih. Še eno leto bo v zamrzovalniku ostal Sladolent, festival ulične hrane, ena največjih lentovskih uspešnic nasploh, ki je skozi leta postal osrednje srečališče gurmanov, pa tudi tistih, ki radi vidijo in so videni. "Žal so čudni časi," z rameni skomigne in z glavo strese neuničljivi in vseh lentovskih neviht vajeni Boris Črnič, vodja odnosov z javnostmi pri Narodnem domu. Marsičesa ni, a vendarle je ostalo toliko vsega. Druženje po dogodkih je tokrat spontano prepuščeno lokalom.

Na Glavnem trgu ni tako lahko dobiti proste mize. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Bila je sobota, ko se je zdelo, da bo mesto od družabnosti razneslo. Maribor praznih ulic in ljudi, ki se jim ne ljubi, te dni ne obstaja. Sonce še ni zašlo, ko je topel velemestni veter zapihal skozi ulice starega jedra in mesto napolnil s svetovljanskim duhom. Tu in tam so mimo tebe švignili kakšna mavrična zastava, odštekano pobarvana pričeska in skrbno zvit transparent z željo po prijaznejšem svetu. Bleščice minule parade ponosa so se še vedno lesketale na pločnikih. Iz ure v uro je bil center bolj poln in živahen. Mi2 so ga žgali na Večerovem odru, parkirna mesta so postala iluzija, na vrtovih lokalov je prostih stolov že davno zmanjkalo, zlasti v Poštni ulici, ki je bila okoli polnoči skoraj neprehodna.

Poštna ulica
Sašo Bizjak

​Hvaležni za vse, kar ni karantena

Parfumski šik nekdanje lentovske promenade se je preselil sem in povsem jasno je, da se mnogi Mariborčani v vročih lentovskih večerih želijo pokazati v najbolj zloščeni luči. Nekdo je obul celo zlate čevlje.

Glavni trg
Sašo Bizjak

"Bila sem tukaj že včeraj. Na stol sem čakala vsaj pol ure, a me ni motilo. Poštna je takšna ulica, kjer lahko prav dobro 'minglaš' tudi stoje. Tudi pred lokali na Lentu ni zelo drugače. Glavno, da smo vsi spet na kupu. Niti se mi ne zdi prav zelo pomembno, kakšni koncerti so. Ljudje smo danes srečni in hvaležni za vse, kar ni karantena. To je naša druga priložnost," je povedala 23-letna Maša, ki je s prijateljico vrtela v kozarcu oranžno vino pred LeVinom. "Malce me moti, da ima Festival Lent z Lentom vse bolj opraviti le še v imenu, a vzdušje je super," je dodala prijateljica Neja.​

Pred Hišo Stare trte
Sašo Bizjak

​Živahno še ob treh ponoči. Pa predpisi?

Osrednji družabni prostor ob Dravi je letos pred Hišo Stare trte, kjer vsak festivalski večer teče Vinsko LENTanje po slovenskih vinorodnih gričih in kjer lahko za zgolj dva evra na kozarec od 19. ure naprej pokušate najboljša vina štajerskih vinarjev, predstavljajo se ponudniki kolektivne blagovne znamke Naše najboljše. V njihovi vinoteki lahko rezervirate tudi termin za degustacijo, kjer vam bo vino natočilo strokovno podkovano osebje. Tri vzorce vina lahko pokusite za 5,70 evra na osebo. Ob Dravi zvečer prijetno pihlja, in če imaš srečo, tam srečaš celo Majo Keuc, ki je v svoj Maribor pripeljala prijatelja, igralca Domna Valiča. Skupaj blestita v nastajajoči kampanji #VisitMaribor.

Glavni trg
Sašo Bizjak

A nazaj v Poštno. Tam je bilo živahno še okoli tretje ure zjutraj. Pa koronske odredbe? Gostinski lokali lahko obratujejo tudi do 5. ure zjutraj, če imajo soglasje pristojnega organa lokalne skupnosti za leto 2021 in če ne gre za diskoteko ali nočni klub, kjer je obratovanje z odlokom omejeno od 5. do 24. ure, nam pojasnijo na mariborski občini. "Nekateri gostinci so podaljšan obratovalni čas (po 22. uri) za leto 2021 ne glede na epidemijo prijavljali čez leto, več prijav pa beležimo v zadnjem tednu oziroma zadnjih štirinajstih dneh, ko se je že napovedovalo in pričakovalo, da bo vlada odpravila nekatere omejitve. Večina vlog, ki so bile oddane prej, je tako že rešena, druge rešujemo sproti," dodajajo. Povsem jasno je. Maribor se je iz svoje koronske družabne kome prebudil na polno.

Pred Hišo Stare trte
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta