zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Vlada razume težave sodnikov, premier jim je obljubil začasni dodatek k plači že januarja, znana tudi višina

Damijana Žišt Damijana Žišt
10.01.2023 08:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva je predsednik valde sodnikom obljubil, da bodo že pri januarski plači prejeli 600 evrov dodatka. 
Robert Balen

Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je bil v nabito polni dvorani danes izredni občni zbor Slovenskega sodniškega društva (SSD) na temo reševanja problematike sodniških plač, plačnih nesorazmerij in financiranja sodstva. Govorili so tudi o načrtovani reformi sodniške zakonodaje. Sodniki namreč opozarjajo na velik razkorak med plačami pravosodnih funkcionarjev ter plačami predstavnikov zakonodajne in izvršilne veje oblasti, zato zahtevajo odpravo teh nesorazmerij. Vladna stran je SSD oktobra lani predstavila časovnico, po kateri bi do 30. junija pripravili ukrepe za ureditev vseh funkcionarskih plač.

"Tudi v sodstvu bo leto reform"

Kot dokaz, da vlada oziroma izvršilna oblast razume težave sodnikov, bodo vsi funkcionarji v sodstvu, poleg sodnikov, kjer je povprečna plača štiri tisoč evrov bruto, tudi tožilci, pri januarski plači prejeli 600 evrov bruto dodatka, je bil jasen predsednik vlade Robert Golob, ki se je udeležil občnega zbora. Ta ukrep pa bo začasen, "dokler ne bo končana plačna reforma funkcionarjev, tudi sodnikov, za kar vlada potrebuje še nekaj mesecev," je še dejal Golob. Ko je pred meseci slišal, da je neodvisnost sodnikov samo na papirju, kar se tiče izbire sodnikov in materialne neodvisnosti, je ugotovil, da je realno stanje precej drugačno, kot se prikazuje v javnosti. "Zdaj smo v letu 2023, to bo leto reform, plačna reforma je ena od njih, in tudi v sodstvu bo leto reform, pri avtonomiji oziroma neodvisnosti pri imenovanjih sodnikov in mandatih, in pri tem, kako naj deluje sodni sistem in plačni sistem," je še dodal Golob.

Posveta so se udeležili tudi predsednik Vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat, predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ministrica za pravosodje Veronika Švarc Pipan in ministrica za javno upravo, ki začasno opravlja tudi naloge notranje ministrice, Sanja Ajanović Hovnik. "Jeza, anomalija, stebri so tri besede, ki so privedle do današnjega občnega zbora. Jezni smo, saj so anomalije naše plače. Vlada pripravlja plačne stebre za funkcionarje, se pa v nas kopiči jeza, ker ne vemo, kako se ti stebri gradijo, kaj bodo pomenili za nas," je povedala predsednica SSD Vesna Bergant Rakočević.

Sodniške plače na ravni iz leta 1995

Damijan Florjančič, predsednik vrhovnega sodišča, je opozoril, da se sodniške plače nižajo, poleg tega sodniki že dolgo več ne dobivajo dodatka za nezdružljivost z drugimi deli, ker je to pomembno za neodvisnost dela sodnikov. Povprečna plača sodnika je leta 1995 znašala 3228 evrov bruto, čez leta, do 1999., se je zvišala na 4200 evrov, v 2021. pa je znašala 3200 evrov - tako kot leta 1995. Pravosodna ministrica Švarc Pipan pa je dejala: "Stebri, ki se nanašajo na sodstvo, niso naloga pravosodnega ministrstva, moja naloga je, da vas pri vaših predlogih podpiram, nimam pa pristojnosti dajati obljub. Vlada je trenutno dala prednost drugim, bolj prioritetnim problemom. Razumemo vašo nestrpnost, kritiko, saj čakate več let, da se vaš položaj izboljša. Res vas slišimo in res se želimo z vami pogovarjati glede izboljšanja vašega položaja," je dodala.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?