Vlada liberalizirala cene vseh goriv: Počivalšek ne pričakuje večje korekcije cen, temveč "začetek nove ere"

STA, M.R.
24.09.2020 08:11

Vlada je nekaj dni pred iztekom uredbe, s katero je regulirala ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva izven avtocest, ugotovila, da ukrep kontrole cen na področju naftnih derivatov ni več potreben. Odločila se je za liberalizacijo cen teh derivatov, potem ko je to za neosvinčen 98-oktanski bencin in kurilno olje storila že leta 2016.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada ocenjuje, da bo sprostitev cen goriv privabila tudi druge ponudnike. 
Andrej Petelinšek

Je pa vlada na sredini seji ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo naložila, da na podlagi kotacij naftnih derivatov na svetovnem trgu spremlja in analizira oblikovanje teh cen in za 14-dnevno obdobje sporoča podatke ministrstvu za finance.

Kot so dodali v vladnem uradu za komuniciranje, bi lahko vlada v utemeljenih primerih uporabila tudi ukrep kontrole cen, kot to predvideva zakon.

Vlada meni, da bi lahko v obdobju desetih let po deregulaciji vseh naftnih derivatov na trg vstopili novi ponudniki. Zaradi večje konkurence pa, kot še meni vlada, ne bi prišlo do dodatnega dviga marž, in s tem dviga cen naftnih derivatov, saj bi marže v petih letih po deregulaciji cen vseh naftnih derivatov dosegle raven marž, ki je primerljiva z višino marž v ostalih državah članicah Evropske Unije. 

Vlada ocenjuje, da bodo cene na avtocestah še naprej višje, v mestih in ob mejah pa zaradi konkurence nižje. 

Dvig marž pa ne bo le posledica deregulacije cen naftnih derivatov temveč, kot meni vlada, tudi zaradi prehoda na zelene tehnologije in posledično znižanja porabe naftnih derivatov, to pa bo posledično privedlo do povišanja stroškov poslovanja distributerjev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta