Deregulacija cen naftnih derivatov: Trgovci bi imeli večji vpliv na cene

Država bo morda že z oktobrom umaknila nadzor nad cenami naftnih derivatov. To bi sprva prineslo višje cene goriva, a tudi več izbire za voznike, saj bi se cene med črpalkami razlikovale

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po morebitni deregulaciji je sprva pričakovati višje cene naftnih derivatov. 
Andrej Petelinšek

Konec septembra se izteče uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, zato mora vlada do takrat sprejeti novo odločitev. Lahko podaljša delno liberalizacijo, ponovno uvede regulacijo ali pa se odloči za popolno liberalizacijo, za kar se že več let zavzema gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V preteklosti so državo iz določanja najvišjih cen pogonskih goriv že poskušal umakniti, a jim je to pred dobrimi tremi leti uspelo le delno, in sicer na bencinskih črpalkah ob avtocestah. To je samo četrtina vseh ponudnikov, pri preostalih zgornjo ceno še vedno določa država. "V tem smo posebni. V resnici smo edina država v Evropski uniji, kjer cene niso prepuščene trgu. Večina držav je deregulacijo izvedla že pred letom 2000," je povedal ekonomist Sašo Polanec.

​Podražitev tudi do deset centov
Tudi Trgovinska zbornica Slovenije si že več let prizadeva za prosto oblikovanje cen na trgu. "Zdaj lahko trgovec na ceno vpliva v šestih odstotkih, tolikšen je namreč delež marže. V drugih državah je ta delež 20-odstoten. To pomeni, da marža pri nas ne presega osem centov na liter," je povedala predsednica zbornice Mariča Lah. Če bodo cene prepuščene trgu, je pričakovati zvišanje cen vsaj na začetku. "Glede na to, da so trgovci letos utrpeli veliko škodo, bodo verjetno kar hitro zvišali cene, a zagotovo te ne bodo šle v nebo. Tudi na avtocestah, kjer je to že mogoče, lahko vidimo, da cene ne odstopajo bistveno. Če je cena za liter sedaj en evro, zagotovo oktobra na najdražjih mestih ne bo več kot evro in deset centov," je pojasnil Polanec in nadaljeval, da bodo različne cene različnih ponudnikov pomenile tudi novo razporeditev tržnega deleža. "Če bodo cene previsoke, bodo vozniki gorivo točili drugje, če bodo povsod previsoke, pa se bo povišal trend električnih vozil. Izkušnje kažejo, da se potrošniki obnašajo racionalno," je še dejal in opozoril, da se lahko država vedno vrne tudi na regulacijski sistem.


​Trgovine s svojimi črpalkami
Tako ekonomist Polanec kot predsednica Trgovinske zbornice sta prepričana, da se bodo cene po začetnem dvigu kar hitro stabilizirale, saj bodo zaradi možnosti po višji marži na trg prišli novi ponudniki. "Pričakujemo, da bodo bencinske servise začele graditi diskontne trgovine," sta dejala oba, saj je to praksa tudi v tujini. Potrošniki, ki nakupujejo živila, namreč radi istočasno tudi z gorivom napolnijo svoj avtomobil. Tujih ponudnikov pa kljub morebitni deregulaciji ne pričakujejo pri Agenciji za varstvo konkurence: "Nove igralce odvračajo visoke vstopne ovire, med drugim dolgotrajno umeščanje v prostor in zasedenost elitnih lokacij. Ob prostem oblikovanju cen pa bi lahko prišlo do učinka raket in perja, kar pomeni, da se maloprodajne cene hitro in v celoti prilagodijo porastu cen surovin, medtem ko je odziv na znižanje cen surovin počasnejši in se ne zgodi v celoti."


​Zdaj profit le od prodaje čokolad in pijač
Kljub temu da Petrol in OMV dosegata od 70 do 90 odstotkov tržnega deleža, si oba ponudnika želita sprememb. "Družba Petrol je pripravljena na popolno prosto oblikovanje cen naftnih derivatov, saj ima dovolj izkušenj z ostalih trgov, kjer prodaja ni državno regulirana," so povedali pri Petrolu. Ekonomist Polanec pa nad takim odzivom ni presenečen. "Res je, da bi pričakovali, da si nove konkurence ne bodo želeli, a dejstvo je, da bodo z deregulacijo tudi oni lahko zvišali maržo. Zdaj so na stroškovnih mejah in profita ne delajo s prodajo derivatov, ampak s prodajo čokolad, pijač in vsega ostalega, kar imajo na voljo v svojih trgovinah. Vemo, da so na teh izdelkih v njihovih trgovinah visoke marže," je pojasnil.
Kako pogosto bi pod novimi pogoji ponudniki lahko zviševali cene, še ni jasno, a zagotovo bo treba vzpostaviti nek sistem. "Najbolje se mi zdi, da bi lahko cene spreminjali le enkrat dnevno. Najbolje zjutraj. To bi pomenilo, da bi vozniki tudi, ko se vračajo iz službe, še vedno lahko točili po isti ceni," je še prepričan Polanec, ki je zagovornik transparentnosti, za to pa bi bilo po njegovem nujno vpeljati tudi aplikacijo, s katero bi lahko spremljali cene naftnih derivatov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta