Vlada bi pripravila rebalans do pomladi

Jelka Zupanič
22.10.2018 21:12

V prvem četrtletju rebalans in osnutek proračunskega načrta, vmes pogajanja s sindikati in prepričevanje koalicije. Vlada Evropski komisiji zatrjuje, da bosta oba dokumenta čim bolj skladna z evropskimi pravili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da bi bila pravočasna, je do 15. oktobra Evropski komisiji poslala, kar ima že v rokah. To pa je predvsem z novimi številkami iz Umarjeve jesenske analize gospodarskih gibanj opremljeni osnutek proračunskega načrta.

"Do konca dneva bomo Evropski komisiji potrdili prejem pisma in ponovili prizadevanja za izpolnjevanje ciljev pri pripravi rebalansa proračuna 2019 in osnutka proračunskega načrta, ki bodo usmerjena v to, da bosta čim bolj skladna s pravili EU. Evropska komisija od Slovenije danes ne pričakuje napovedi konkretnih ukrepov," so nam v finančnem ministrstvu danes potrdili trdno odločenost, da se bodo pri pripravi rebalansa držali strogih evropskih pravil proračunske igre. S takim zagotovilom so tudi pravočasno odgovorili na petkovo pismo iz Bruslja.

Rešitev, ko pritiskajo roki in pogajanja

V pismu je Evropska komisija Slovenijo pozvala k čimprejšnji posodobitvi osnutka proračunskega načrta za prihodnje leto. K taki, ki bo zagotovila skladnost s cilji v evropskih priporočilih za Slovenijo. Nova vlada Marjana Šarca je namreč v primeru pošiljanja osnutka proračunskega načrta ubijala dva muhi na mah. Lovila je rok, ko mora biti dokument v Bruslju. Da bi bila pravočasna, je do 15. oktobra Evropski komisiji poslala, kar ima že v rokah. To pa je predvsem z novimi številkami iz Umarjeve jesenske analize gospodarskih gibanj opremljeni osnutek proračunskega načrta in tudi nekaj lastnih napovedi v pregledu specifičnih priporočil EU. Denimo, da vlada pričakuje, da bo rebalans proračuna 2019 pripravila v prvem četrtletju.
{okvircek}79239{/okvircek}
Vendar pa osnutek proračunskega načrta vsebuje tudi nespremenjene, še za časa Cerarjeve vlade sprejete ukrepe za prihodnje leto, novih, ki bi jih potrdila Šarčeva koalicija, pa še ne. Vlada se namreč zaveda, trdijo v finančnem ministrstvu, da javnofinančna konsolidacija še ni končana. Ker je tako, pa ve tudi, da jo čakajo težki pogovori s sindikati javnega sektorja o dvigu plač javnim uslužbencem na eni strani, na drugi pa koalicijski partnerji. Ti, vsaj prva dama SAB Alenka Bratušek je to že povedala, se zavedajo, da za izpolnitev obljub iz koalicijskega sporazuma ne bo ostalo dovolj denarja, če bi pod težo že napovedanih stavk okoli miklavževega pretehtali v pogajanjih s sindikati plačni apetiti. Kolikokrat po sto milijonov evrov bo šlo za odpravo dveh pri plačah v javnem sektorju še veljavnih varčevalnih ukrepov, vsaj dvakrat po sto ali trikrat po sto milijonov evrov in več, poznavalci neradi napovedujejo. Toda z manj kot četrt milijarde evrov vlada naj ne bi prišla skozi.

Delali po evropskih pravilih

A to so ozadja. Šarčeva vlada je Bruslju poslala le ustrezno pojasnilo, zakaj pošilja v presojo nespremenjene proračunske načrte, kar je, je dodala, skladno z evropskimi pravili. Komisijo je opozorila, da je šele dobro začela delo, vendar že ve, da jo čaka priprava rebalansa proračuna za prihodnje leto, ki je bil sprejet lani novembra. Takrat bo začrtala tudi svoje ukrepe. Finančni minister je ob odločitvi, da pošljejo v Bruselj ta hip nespremenjene proračunske načrte, domači javnosti povedal, da ima koalicija po taki odločitvi vlade še nekaj tednov časa, "da se dogovorimo in uskladimo prioritete". Finančno ministrstvo pa zdaj, ko je pismo kljub vsemu priromalo, sporoča, da je "povsem običajno, da se tik po menjavi vlade v državi članici v osnutek proračunskega načrta ne vključi predvidenih ukrepov".
{okvircek}79240{/okvircek}
Tudi fiskalni svet je ocenil, da je "razumljivo in sprejemljivo", da vsebuje dokument, ki sta ga prejeli Evropska komisija in Evroskupina, še "scenarij nespremenjenih politik", saj je pričela vlada delo šele pred kratkim. Zaradi umirjanja gospodarske rasti in razmeroma visokih negotovosti, ki vladajo ta hip v svetu, je vladi priporočil pri pripravi proračuna še posebej pozorno spoštovanje fiskalnih pravil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta