(VIDEO) Vladimir Prebilič o evakuaciji slovenskih vojakov: Z umikom jasno sporočamo stališče evropskih zaveznikov

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
08.01.2020 08:57

Po nočnem dogajanju, napadu na letališče v Erbilu, se je ministrstvo za obrambo odločilo iz tamkajšnje baze evakuirati pripadnike Slovenske vojske. Tam na vojaški aktivnosti delujejo pod vodstvom Nemčije, skupaj z njimi bo izvedena tudi evakuacija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Vladimir Prebilič.
Robert Balen

Kljub včerajšnjim pojasnilom Slovenske vojske (SV), da se njihovi pripadniki na vojaški aktivnosti v Iraku, kjer pod vodstvom Nemčije delujejo v centru za usposabljanje v mestu Erbul v Kurdistanu in pomagajo pri urjenju pripadnikov iraških oboroženih sil, počutijo dobro, so se ob zasuku nočnih dogodkov odločili za evakuacijo.
Čeprav je še včeraj stroka podvomila v možnosti takojšnjega umika na varno, sploh ko gre za sodelovanje več zaveznikov, nam je danes zjutraj predstavnik za odnose z javnostmi SV Marjan Sirk pojasnil, da ima SV za takšne primere izdelane načrte: "Ko je odločitev za evakuacijo sprejeta, uporabimo enega od teh načrtov in tudi v tem primeru ga bomo. Evakuacijo bomo izvedli skupaj z zavezniki, v tem primeru z nemškimi." Na nadaljnje vprašanje, kdaj bi to lahko bilo, je odgovoril, da "v najkrajšem možnem času". Podrobnosti o evakuaciji še ne izdajajo, ni jasno niti, kam bodo pripadniki premeščeni. Je pa Sirk opomnil, da lahko postopek izvedejo tudi v nekaj urah. Že včeraj je sicer obrambni minister Karl Erjavec umirjal situacijo in dejal, da Slovenija lahko reagira takoj. Pri tem je po navedbah STA omenil tudi, da je vladno letalo falcon gotovo ena najbolj učinkovitih možnostih za umik pripadnikov, glede na to, da gre za manjše število pripadnikov SV. 

O podrobnostih evakuacije v SV še ne želijo govoriti, ni jasno niti, kam bodo vojaki premeščeni. 
Tit Košir

Zgodaj zjutraj Pahor, Erjavec in Ermenčeva govorili z vojaki

Danes zgodaj zjutraj so se Erjavec, predsednik države Borut Pahor in načelnica generalštaba SV Alenka Ermenc prek videokonference pogovarjali s slovenskimi vojaki v Erbilu. Kmalu za tem se je obrambno ministrstvo odločilo za evakuacijo slovenskih vojakov iz Erbila, o tem pa so obvestili tudi Pahorja in premierja Marjana Šarca. Iz kabineta predsednika vlade so sicer sporočili, da je Šarec seznanjen s situacijo in je tudi podal usmeritev, "da se izvede vse potrebno za zaščito lastnih sil, vključno s premikom, evakuacijo z območja delovanja".

{embed_youtube}https://youtu.be/KWgodJg-kMk{/embed_youtube}
{twitter}https://twitter.com/BorutPahor/status/1214774403789135872?s=20{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/BorutPahor/status/1214776324696498176?s=20{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta