(VIDEO) Kacin: Če se kdo želi cepiti z ruskim cepivom, bo treba v Srbijo. Štrukelj o neželenih učinkih cepiva Moderne

M.R.
07.01.2021 12:08
V Sloveniji je trenutno proti covidu-19 le cepivo Pfizerja in BioNTecha. V kratkem naj bi prispelo tudi cepivo ameriške družbe Moderna. Govorec vlade pa je odgovoril tudi, kje bi tisti, ki bi želeli rusko cepivo, to dobili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Govorec vlade Jelko Kacin
STA

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je kot zanimivost na novinarski konferenci povedal, da ga je med obiskom klinike Golnik eden izmed fotoreporterjev vprašal, kdaj bo v Sloveniji na voljo rusko cepivo Sputnik V. "Pa sem mu odgovoril, da bo treba v Srbijo, če se kdo želi cepiti s takim cepivom," je svoj odgovor navedel Kacin. 

Odgovarjal je sicer na vprašanje, ali se slovenska vlada tudi mimo EU neposredno s proizvajalci dogovarja o dobavi cepiv. Povedal je, da je Slovenija sicer po zaslugi skupnega dogovora v Evropski uniji "pravočasno prišla do relativno velikega števila cepiv, ki ga dobavlja Pfizer". "Evropska komisija se poskuša z Moderno dogovoriti za večje dobave, ali bodo ti dogovori uspešni ali ne, vas bomo obvestili brž, ko bo mogoče. Če tak dogovor ne bi bil možen, bo slovenska vlada pogledala kam drugam," je še odgovoril, nato pa podal zgoraj navedeno zanimivost. 

Na vprašanje, kdaj bo v Slovenijo prišla prva dobava cepiva Moderne in koliko odmerkov bo prispelo, pa je odgovoril, da to ve ministrstvo za zdravje.

Danes bo pristojna komisija ministrstva za zdravje razpravljala tudi o tem, kakšen je lahko zamik med prvim in drugim cepljenjem s cepivom družb Pfizer in BioNTech. Javnost bodo o tem seznanili, ko bo odločitev sprejeta. "Tisti, ki so dobili prvi odmerek, naj ne bodo prestrašeni, da bo zmanjkalo za drugega. Za to je poskrbljeno," pa je na novinarski konferenci povedal redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj. Takoj za tem pa je še pristavil: "Upam, da je to v samem nacionalnem sistemu rešeno." 

Redek pojav pri cepivu Moderne: Pekoča koža

Sicer pa je povedal, da je cepivo Moderne zelo podobno cepivu Pfizerja in BioNTecha. "Neželeni učinki, ki so blagi, so bolj prisotni pri mlajši generaciji - nad 18 do 40 let," je povedal Štrukelj in pojasnil, da gre za zelo blage učinke, ki pa so bolj pogosto prisotni. "To je obratno, kot bi pričakovali," še ocenjuje in poudarja, da sta obe cepivi primerni za vse kronične bolnike. 

V redkih primerih se zgodi, da na obrazni koži pride do pekočega občutka, posebno v primerih, ko je ta del telesa bil izpostavljen različnim lepotnim posegom. To se zgodi v enem primeru na tisoč ali celo na 10.000 primerov, je še pojasnil Štrukelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta