NIJZ do zdaj obveščen o treh neželenih učinkih po cepljenju, kmalu naj bi bilo znano, ali je bila smrt povezana s cepljenjem

M.R.
06.01.2021 11:35
Slovenija bo do konca marca vsak teden prejela okoli 16 tisoč odmerkov cepiva družb BioNTecha in Pfizerja proti covidu-19. Koliko cepiva Moderne bo prejela in kdaj, za zdaj ni znano. Sicer pa so do zdaj pri NIJZ prejeli tri prijave neželenih učinkov po cepljenju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepivo proti covidu-19
STA

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je do danes prejel tri prijave o neželenih učinkih po cepljenju, je povedala nacionalna koordinatorica programa cepljenja pri inštitutu Marta Grgič Vitek.

Kot smo poročali že včeraj, je šlo v enem primeru za smrt. Včeraj je bila imenovana posebna strokovna skupina, ki bo podala oceno morebitne vzročne povezanosti smrti s cepljenjem. "Mislim, da bo to mnenje oblikovano zelo hitro," je povedala in dodala, da bi lahko bilo to znano že danes ali jutri. 

Drugi neželen učinek je bila urtikarija (nadležen izpuščaj), ki se je pojavila eno uro po cepljenju. "Oseba je bila ustrezno obravnavana, dobila je antihistaminik in se je to razrešilo v približno 15 minutah," je pojasnila predstavnica NIJZ.

V tretjem primeru pa je osebo nekaj ur po cepljenju pričela boleti nadlahet, naslednje jutro pa so se pojavili še glavobol, driska in bruhanje, kar pa je v naslednjih dveh dneh izzvenelo.

Kako je bilo do zdaj porabljeno cepivo?

Slovenija je sicer do zdaj prejela 33.150 odmerkov cepiva družb BioNTech in Pfizer. V prvi pošiljki je 26. decembra lani prišlo 9750 odmerkov cepiva, ki so ga že takoj naslednji dan v večini porabili za cepljenje v domovih starejših občanov in po bolnišnicah. 

Druga pošiljka (6825 odmerkov) je prispela 30. decembra, razdeljena pa je bila bolnišnicam za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter tudi v domove starejših občanov za stanovalce in zaposlene, ki še niso bili cepljeni. Tretja pošiljka je prispela v ponedeljek (4. januarja), ki je bila prav tako razdeljena zdravstvenim domovom in bolnišnicam. Predvsem je ta pošiljka namenjena cepljenju zdravstvenih delavcev, je povedala Grgič Vitkova. 

Prihodnji ponedeljek bo Slovenija prejela še 16.575 odmerkov, ki bodo zaradi dodatno izraženega interesa namenjeni prav tako zdravstvenim delavcem, vključeni bodo tudi koncesionarji, zasebniki, negovalci na domu, zobozdravniki in lekarne. A večji del te pošiljke, približno 12 tisoč odmerkov, bo namenjen cepljenju starejših od 80 let. Ti se bodo lahko cepili v zdravstvenih domovih.

Na vprašanje, kje se lahko ljudje prijavijo za cepljenje, pa je odgovorila, da po njenih informacijah nekateri zdravniki že zbirajo prijave, nekateri pa svojim pacientom povedo, da navodil še nimajo. Grgič Vitkova pravi, da naj bi ravno danes ali pa jutri  posebej za to ustanovljena skupina pri ministrstvu za zdravje dala natančna navodila pristojnim. 

Slovenija naj bi sicer do konca marca vsak teden prejela približno 16 tisoč odmerkov omenjenega cepiva, je še povedala Grgič Vitkova. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta