Vesel zagotavlja, da v poročilu o nabavah zaščitne opreme ne bo neargumentiranih stavkov. Tudi o Janševem klicu

Ž.V.
22.12.2020 15:24
"Računsko sodišče je finančna vest oblasti, bdimo nad potmi javnega denarja, in če se poseže v našo neodvisnost, imamo oblast brez vesti," je povedal predsednik računskega sodišča v današnji izjavi, kjer je spregovoril o postopku revizijskega poročila o nabavah zaščitne opreme.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Praktično pripravljen osnutek revizijskega poročila je v kabinetu pristojnega namestnika, tako kot to veleva zakon o računskem sodišču, na katerega ni podano ne soglasje ne nesoglasje. Čakamo, da bo ta faza zagotavljanja kakovosti, ki sicer velja tudi za druga revizijska poročila, minila. Pričakujem, da bo to lahko, glede na obseg revizijskega poročila, storjeno v nekem razumnem času, to je recimo v tednu dni. In da takrat lahko nastopijo pogoji, da računsko sodišče vendarle izda osnutek revizijskega poročila," je v današnji izjavi pojasnil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. V povezavi s pripravo poročila o nabavah zaščitne opreme je povedal, da je na tem osnutku, dolgem vsaj 200 strani, delala velika ekipa, zajema pa ne le ozko časovno obdobje spomladanske krize, pač pa obdobje vse do izdaje osnutka.

Vesel je sicer pritrdil dejstvu, da so imeli s pridobivanjem dokumentacije kar nekaj problemov: "Res je, da smo vzeli daljše časovno obdobje, res je, da smo se medtem ukvarjali z marsikaterim drugim projektom na računskem sodišču, ampak drži pa tudi, da smo imeli izrazito velike probleme pri pridobivanju dokumentacije, predvsem s strani MGRT-ja ter tudi nekaterih drugih subjektov, kajti zelo težko je bilo razložiti vloge posameznih subjektov, zlasti v spomladanskem obdobju."

Na vprašanje, kaj je lahko vzrok za zadržanost osnutka in ali so v ozadju politični pritiski, je Vesel odgovoril, da je računsko sodišče odporno na vse možne pritiske. In še, da v poročilu, ko bo izdano, ne bo "niti enega stavka, za katerega ne bi bilo argumentacije". Ni prvič, da je računsko sodišče pod pričakovanji širše in tudi politične javnosti, je Vesel povedal, "ampak če izničimo ali vplivamo na še neodvisne organe v Republiki Sloveniji na ta način, da ne morejo opravljati svojega dela, potem neodvisnosti nimamo. Računsko sodišče je finančna vest oblasti, bdimo nad potmi javnega denarja, in če se poseže v našo neodvisnost, imamo oblast brez vesti. To pa si ni pametno privoščiti". 

Povedal je, da tega postopka ne bi primerjal z drugimi, niti s številom pritiskov, ampak: "Mogoče je to revizijsko poročilo malo specifično, ker prehajamo v čas, ki je resnično politično obremenjen, vendar ne po krivdi računskega sodišča, daleč od tega."

Glede namigov, da naj bi se bil premier Janez Janša želel sestati z njim, je Vesel povedal, da so v kabinet računskega sodišča prejeli klic v želji po razgovoru, ki pa se ni zgodil zaradi prevelike obremenjenosti v tem času. Je pa povedal, da se sestanek med premierjem in predsednikom računskega sodišča ne bi zgodil prvič, ampak se je z drugimi predsedniki vlade kar pogosto dogajalo. To je po njegovi oceni tudi razumno, saj računsko sodišče daje pripombe za spremembo številnih zakonov.

Popoldan so se oglasili v kabinetu predsednika vlade: da se premier po svoji ustavni funkciji ves čas  srečuje s predstojniki različnih institucij, od predsednikov republike, DZ, DS, varuha človekovih pravic, guvernerja Banke Slovenije in drugih. "Vabilo v tem smislu za uradno srečanje v prostorih vlade je bilo posredovano tudi kabinetu Vesela, ki pa je prek svojega kabineta odgovoril, da bi se raje sestal neformalno, zato do srečanja ni prišlo," so sporočili.

Osnutek ima sicer v revizijskem procesu po Veselovih besedah pomembno težo, saj se računsko sodišče že odloči o tem, kaj je zanj objektivno dejstvo. Kdaj bi lahko bilo poročilo popolnoma zaključeno, Vesel ne želi napovedovati, ampak računa na "čim prej, karkoli že to pomeni".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta