(V KOZAREC) Naša vina so med svetovno elito, dokazujejo Decanterjeve medalje

Zora Štok Zora Štok
29.09.2024 04:00

Hiša Bjana je med trinajstimi prejemniki platinaste medalje na prestižnem svetovnem ocenjevanju vin, več štajerskih belih vin pa je prejelo zlato medaljo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse penine hiše Bjana so pridelane po klasični metodi, torej zorijo v steklenicah.
Arhiv Bjana

Letošnja predstavitev slovenskih prejemnikov najvišjih priznanj londonskega Decanterja, ki velja za prestižno ocenjevanje vin na svetovni ravni, je bilo letos še posebno slovesno. Ne le, da je bila že deseta po vrsti, v dvorani kongresnega centra Brdo pri Kranju, kjer je potekala, je bilo v posebnem kotičku možno pokušati vsa slovenska vina, ki so do sedaj prejela platinasto medaljo, torej najvišje možno priznanje, in druga nagrajena vina - bar Asko jo je poimenoval Retrospektiva platinastih medalj ter regionalnih in mednarodnih trofej. In bilo je kaj za pokusiti. Na celotnem Salonu prestižnih vin je svoja vina, nagrajena s platinastimi, zlatimi, srebrnimi in bronastimi medaljami, predstavilo 50 vinarjev, ki so gostom v pokušanje ponudili okoli 150 vin. Med njimi so bili nagrajenci iz sedmih držav, največ iz Slovenije, pa iz Hrvaške in Srbije.

Tudi Srbija se uveljavlja

Prav Srbija je država, ki se vse bolj uveljavlja v vinskem svetu. Omeniti velja, da je peneče vino Eclater, letnik 2019, iz kleti Winery Zvonko Bogdan iz Palića v Vojvodini prejelo zlato medaljo, leto dni starejša penina srebrno, kar tri rdeča vina iz te kleti pa so prejela bronasto medaljo (mimogrede, Bogdan je eden najbolj znanih pevcev starogradskih pesmi starejše generacije). Poleg njegovih vin so srbski vinarji prejeli še tri zlate medalje, na lanskem ocenjevanju pa je bilo belo vino Grašac vinarstva Vinčić (Šid), letnik 2020, proglašeno za "best in show". Prav zaradi prodora srbskih vin je bila v okviru letošnjega salona na sporedu tudi delavnica z naslovom Srbske super zvezde, vina, o katerih se govori. Vodil jo je Igor Luković, poznavalec vinske scene, ki je od leta 2019 tudi ocenjevalec na Decanterju.

Kaj pa Slovenci?

A vrnimo se k slovenskim vinom. Na letošnjem Decanterju je Slovenija prejela eno platinasto in pet zlatih medalj, skupno pa 223 medalj. Platinasto medaljo je svojemu nizu treh dosedanjih platinastih medalj (ter več srebrnih in bronastih) za penine in naziva Regional Trophy (iz leta 2015) dodala hiša Bjana (Brda). Njena penina Cuveé Prestige Extra Brut (2019) se je tako znašla med najvišje ocenjenimi peninami, torej tudi v hudi konkurenci francoskih šampanjcev. Samo trinajst penin se je na letošnjem Decanterju ocenjevalcem zdelo tako prestižnih, da so jim podelili platinasto medaljo. In če vemo, kako poteka ocenjevanje do medalje najbolj dragocenega leska, je priznanje toliko več vredno.

Ko gredo vina skozi prvo sito in jih sodniki uvrstijo med prejemnike zlate medalje, ista vina čez nekaj dni po degustaciji ocenijo še enkrat. Vino lahko uvrstijo razred nižje, med dobitnike srebrne medalje, ostane lahko med zlatimi ali ga uvrstijo med tista, ki bi lahko postala platinasta. Tretja degustacija je potem odločilna - vino ostane v kategoriji platinastih ali pa se vrne med zlata.

Bjana in Taittinger

Ob še enem velikem uspehu na za vinarje tako pomembnem ocenjevanju, kot je Decanter, sta Petra in Miran Sirk iz hiše Bjana pripravila še čisto posebno degustacijo, kakršne v Sloveniji še ni bilo. Istočasno smo povabljeni namreč pokušali dve penini s platinasto medaljo z letošnjega ocenjevanja, Sirkov že omenjeni Cuveé Prestige Extra Brut 2019 in šampanjec hiše Taittinger Brut Chapagne 2016. Obe vini sta na Decanterju dobili enako število točk, 97.

Dve najvišje ocenjeni penini, ena iz naših Brd, druga iz Šampanje
Zora Štok

A kot je uvodoma povedal Miran Sirk, in potem ponovil še Dušan Brejc, enolog in degustator, ni šlo za tekmovanje ali ocenjevanje, pač zgolj za primerjavo. Katera penina ima kakšne mehurčke in zakaj, kakšna je razlika v svežini, cvetici, aromi, vonju in videzu. Kakšno razliko občutimo, če najprej pokusimo bjano in potem Taittingerjev šampanjec in obratno. O kakovosti obeh namreč ne gre dvomiti, Decanterjeva ocena pomeni, da sta obe penini izkazali toliko odličnosti, da je debata o stopnji kakovosti ene ali druge skoraj nepotrebna. In kaj so o primerjavi rekli pri Taittingerju? Sirk je povedal, da jih je seznanil z namenom in da so pozitivno sprejeli ta edinstveni dogodek, sploh ker ni šlo ta tekmovanje, pač pa zgolj za prepoznavanje značilnosti obeh penin. Dogodka pa se niso udeležili, ker so bili tiste dni v Makedoniji na ogledu vinskih kleti.

So pa poznavalci menili, da mora Sirk v svoje penine vložiti veliko več truda, znanja in naporov, da doseže kakovost, ki jo pridelovalci v Šampanji že zaradi lege vinogradov in značilnosti tamkajšnje zemlje in podnebja lažje uravnavajo. A znana sta tudi trma Mirana Sirka in njegovo načelo, da ne kopira vinarjev iz Šampanje, ampak dela po svoje. Izrabi značilnosti podnebja v Brdih, povedal je tudi, da za svoje penine uporablja najbolj enostavna vina in se trudi 49 različnih vin kombinirati za 26 penin. Kot kažejo priznanja, ki jih hiša Bjana prejema, Sirku to odlično uspeva. In navsezadnje ni zanemarljivo, da najvišje ocene na prestižnih ocenjevanjih odpirajo tudi vedno nove priložnosti za nastop na tujih trgih.

Od nekdaj v svetovnem vrhu

A ne le letos, slovenski vinarji so od skorajda samih pričetkov ocenjevanja na Decanterju (začelo se je leta 2005) posegali po najvišjih trofejah. Za regionalne trofeje, eno najvišjih priznanj, so prvi poskrbeli v hiši PRA-VinO Čurin-Prapotnik s kar tremi regionalnimi trofejami med letoma 2006 in 2008 za izjemna sladka vina. Prvo vino z nazivom Regional Trophy je šipon ledeno vino 2003 iz hiše Čurin-Prapotnik. Za prvo regionalno trofejo za suho vino so zaslužni v hiši Jakončič. Leta 2007 jo je prejelo njihovo vino Carolina bela 2004.

Leta 2011 beležimo prvo slovensko mednarodno trofejo (International Trophy), najvišjo možno priznanje na ocenjevanju Decanterja. Prejel jo je šipon - slamnato vino 2009 iz hiše Dveri-Pax. Na prvo regionalno trofejo za rdeče vino je bilo treba počakati do leta 2013, prejelo jo je vino pavo rdeče 2009 iz hiše Kristančič.

Gregor in Tjaša Mikuž iz hiše M-enostavno dobra vina - v kleti, kjer domuje vino z dvema zlatima medaljama na Decanterju
Sašo Bizjak

Prvo regionalno trofejo za peneče vino je leta 2015 prejela hiša Bjana za brut rosé. Bjana je obenem hiša z največ najvišjimi nazivi pri nas. Seveda pa velja omeniti tudi najbolj trofejno slovensko vino, verjetno tudi v mednarodnem smislu - leonardo iz hiše Marjana Simčiča. Poleg platinaste medalje, regionalne trofeje in celo naziva Best in Show je vino namreč prejelo še šest zlatih medalj.

Na Ritoznoju so v družini Frešer pridelali srebrno medaljo na Decanterju.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta