Verčič: Ustvarja se vtis, da gre za obračun z novinarstvom, ki ni povšeči vladi. Začetek akcije za medijev in v podporo STA

Žana Vertačnik
03.05.2021 06:00
Na pobudo Društva novinarjev Slovenije ter partnerjev iz medijske in širše javnosti se danes začenja kampanja za obSTAnek. Medtem ko ne kaže, da bi vlada Janeza Janše že kmalu vzpostavila financiranje javnega servisa, se tam v vsej negotovosti pripravljajo na več možnih scenarijev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iniciatorji kampanje za obSTAnek so prepričani, da ima STA zaveznike ne le v medijski krajini, pač pa tudi širše. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) s prijatelji in podporniki Slovenske tiskovne agencije (STA) ob 3. maju, svetovnem dnevu svobode medijev, začenja kampanjo za obSTAnek, preko katere bodo zbirali donacije v podporo STA. Informacija je javno dobro, je tema dneva svobode medijev, je last in odgovornost vseh, prav tako, kot so javni mediji last in odgovornost nas vseh, poudarjajo v DNS. Cilj kampanje, ki izhaja iz vrste pobud tako iz medijske kot širše javnosti, je preprečiti propad STA, ki se bo ob polletju znašla pred insolventnostjo, in zbrati nujno potrebne vire za njeno delovanje.

Vlada Janeza Janše agencijo nadalje finančno izčrpava in ji denarja ne zagotovi niti potem, ko je Evropska komisija (EK) sporočila, da financiranje STA ni nedovoljena državna pomoč, in ko so izpolnjeni pogoji za financiranje javne službe. Da neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijskem prostoru, je ob nedavnem sporočilu EK poudarila izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager. Odzvala se je tudi podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova: "Pomembna dobra novica: potrjeno je, da je financiranje Slovenije za STA povsem v skladu s pravili o državnih pomočeh. Financiranje je treba sprostiti čim prej, da lahko agencija nadaljuje javno službo, in njena neodvisnost mora ostati zaščitena."

Večer

Naredili vse, na potezi je vlada

Nasprotno pa vlada oziroma vladni urad za komuniciranje (Ukom) še vedno nista pripravljena financirati delovanja STA, ki že od januarja ne prejema plačil za opravljeno delo. S tem vlada krši zakon o STA, po katerem je dolžna skleniti pogodbo, krši tudi določbe PKP 7, po katerih bi morala plačilo javne službe izvesti na podlagi poslovnega načrta STA za leto 2021. Agencija je storila vse, da bi dosegla plačilo javne službe, vendar Ukom vztrajno zavrača vse zahtevke, zadnjega je zavrnil 29. aprila 2021.

"Čeprav smo mislili, da je zdaj gordijski vozel presekan, rešitev pa bo v tednu, dveh, ne vemo, ali bo. Zaenkrat pozitivnega signala z njihove strani, da je sporočilo EK razrešilo dilemo, še ni bilo. Vse je še odprto," pojasnjuje predsednica Sindikata novinarjev Slovenije in novinarka STA Alenka Potočnik.

V negotovi situaciji, ko ni jasno niti, ali bo Ukom pripravil in sklenil pogodbo s STA, se pripravljajo na več možnih scenarijev. "Skušamo narediti vse, kar se da, da bi se stvar razrešila, še preden bo tako daleč, da bi STA morala razglasiti nelikvidnost. Smo pa lahko mesec ali dva od tega," opozarja Potočnikova in dodaja, da se bodo zdaj primorani zateči k premostitvenemu posojilu. A naslednji mesec ga bo treba vrniti, sprašuje se tudi, katera banka bo podjetju, ki od države ne prejema plačila, posojilo sploh dala. Da so zadnji meseci pustili posledice na kadrovski sliki, še problematizira Potočnikova, saj zdaj, ko izplačilo plače ni več gotovo, ljudje prej pograbijo nove ponudbe in izzive. Izgubljajo kadre, ki jih bo težko nadomestiti, pravi: "Ti kadri so nekaj let delali tukaj, zdaj bodo nekaterim medijem odnesli veliko dobrega znanja in bodo ti mediji lahko prosperirali, upam pa, da mi ne bomo začeli nazadovati."

Kot igra mačke z mišjo

Kako spremljajo pritisk na enega izmed atributov državnosti Slovenije, smo vprašali tudi tiste, ki so sodelovali pri nastanku STA. "Vlada se s STA poigrava kot mačka z mišjo, čeprav tudi ta miš ni povsem nebogljena in na trenutke se zdi, da gledamo nekdaj priljubljeno risanko Tom in Jerry. Pri tem je glavni zaplet v tem, da se mešajo poslovne, upravne, politične in osebne zadeve, tako kot je pač pri Slovencih običajno. Zdi se, da bi vlada rada odstavila direktorja STA, a ga ne zna in zato kaznuje celoten kolektiv. Pri tem pa se še ustvarja vtis, da gre za eksemplaričen obračun z novinarstvom, ki ni povšeči vladi," presoja dr. Dejan Verčič, prvi direktor STA, predstojnik oddelka za komunikologijo na FDV in direktor za razvoj ter partner v družbi za poslovno svetovanje in komuniciranje Herman & partnerji. Verčič zadnje sporočilo EK razume kot dobro, saj da je tako še z evropske ravni uradno potrjeno nekaj, kar nekateri pri nas doma poskušajo zanikati: da je STA pomemben del kritične infrastrukture, njeno delo pa v splošnem javnem interesu.

Robert Balen

Po besedah enega izmed soustanoviteljev STA, kasneje svetovalca predsednika države Danila Türka, Francija Perčiča, vlada in njene službe ne razumejo veljavne zakonodaje ali pa jo ignorirajo. To je po njegovem dokazal sklep vlade nadzornemu svetu, da razreši direktorja agencije: "In v tem vidim bistvo ravnanja vlade: vlada želi nadomestiti neodvisne, strokovne kadre, ki v tem trenutku delajo v STA, s sebi lojalnimi in ubogljivimi kadri, ki bodo poskrbeli, da bo agencija poročala zgolj po meri in v skladu z interesi vlade."

Kdo so prijatelji STA

V DNS kritično ugotavljajo, da je cilj vlade prevzem nadzora nad STA preko menjave vodstva. "Ker tega do sedaj kljub številnim manevrom ni uspela storiti, se je odločila za nezakonito, neodgovorno, brezčutno in brezsramno finančno izčrpavanje STA. S tem je ogrožen obstoj profesionalne in uredniško avtonomne nacionalne agencije ter okoli 100 delovnih mest. Iz javnega servisa, ki ga zagotavlja STA, se z informacijami napajajo vsi slovenski mediji in drugi naročniki, še posebej pa so od njega odvisni manjši lokalni mediji, ki nimajo velikih uredništev, ki bi lahko spremljala celotno dnevno dogajanje," so sporočili iz društva.

Kampanja za obSTAnek in siceršnja medijska podpora javnemu servisu sta pomembno sporočilo, da slovenski mediji stopajo skupaj, ne samo za STA, ampak za novinarstvo, avtonomijo, neodvisnost in svobodo medijev, pravi Potočnikova. Podobno tudi eden izmed iniciatorjev in podpornikov projekta, odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak. "DNS in mediji, ki se priključujejo akciji, so zgolj iniciatorji gibanja. Nekdo pač mora začeti, zelo po domače povedano," pravi Lesjak, ki verjame, da mediji niso edini "prijatelji" STA. "Trdno sem prepričan, da se bo izkazalo, da ima STA po Sloveniji zelo zelo veliko prijateljev med državljankami in državljani, akademskimi ustanovami, nevladnimi organizacijami, upam, da tudi med podjetji." Cilj predvidoma enomesečnega projekta bo izpolnjen tedaj, tako Lesjak, ko se bo javnost na njegov smoter odzvala pozitivno: "Želimo zbrati toliko sredstev, da bi STA lahko nemoteno poslovala. Do tedaj, ko bo vlada vendarle spoznala, da to ni javni servis pretekle, zdajšnje ali prihodnje vlade, ampak je javni servis, ki je v javnem interesu vseh državljank in državljanov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta