V nedeljo potrdili 143 okužb. Tatjana Lejko Zupanc: Verjetnost, da boste z delta sevom potrebovali bolnišnico, je dvakrat višja

30.08.2021 09:46
Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji 5156 aktivnih okužb z novim koronavirusom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
 Tatjana Lejko Zupanc
Robert Balen

V nedeljo so ob 887 testih PCR potrdili 143 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 16,1-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 422, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 241.

V primerjavi s predhodnim dnem se je sicer 14-dnevna pojavnost v Sloveniji povečala za ena, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa za štiri. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 5156 aktivnih okužb, kar je 84 več kot dan prej.

V nedeljo so opravili tudi 6416 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Maribor - Dvorana Leona Štuklja UŠC - z koronavirus - covid-19 - zdravstveni dom Adolfa Drolca - medicinsko osebje - zdravstveni delavci zdravniki - testiranje - hitri testi. test - testiranje učiteljev - šola - učitelji - Šola - Avtor: Saso Bizjak (foto: Saso Bizjak)
Saso Bizjak

Na tiskovni konferenci je o trenutnem stanju v bolnišnicah v državi spregovorila predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. "Uresničile so se slabe napovedi, število hospitaliziranih in okuženih strmo raste, kar predstavlja problem v bolnišnicah. Priprave tečejo na odpiranje dodatnih kapacitet," je dejala in dodala, je verjetnost, da bo nekdo potreboval zdravljenje v bolnišnici, pri delta sevu koronavirusa kar dvakrat večja kot pri običajnem. 

V ljubljanskem kliničnem centru prevladujejo covidni bolniki, ki so letnik 1961 in starejši, trenutno zdravijo 10 bolnikov, trije so mlajši od 30 let. "Gre za resno bolne ljudi, dva sta tudi na intenzivni terapiji. Izhod bolezni je trenutno nemogoče napovedati. Gre za hude klinične slike. Tudi nekaj cepljenih bolnikov je bilo sprejetih, dva sta v enoti intenzivne terapije. Vemo, da cepivo 100-odstotno ne ščiti pred težko obliko, razlika med cepljenimi in necepljenimi pa je v veliko korist cepljenih. Še vedno ima smisel vakcinacijo izpeljati po programu," je dejala predstojnica.

Spomnila je tudi na ameriški primer, ko cepljenim ni bilo več potrebno nositi zaščitnih mask, a se jim je to kmalu maščevalo. Opozorila je na pomembnost cepljenja, zlasti pri tistih, starejših nad 50, ki jih že pestijo zdravstvene težave, in na upoštevanje zaščitnih predpisov.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta