Koliko zaposlenih v mariborskih vrtcih je cepljenih?

26.08.2021 06:00
V mariborskih vrtcih nizek odstotek precepljenih zaposlenih. Nekatere ravnateljice skrbno varujejo podatek o precepljenosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: covid razkuževanje Vrtec Grenvich - Avtor: Igor Napast - - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

S 1. septembrom tudi v vrtcih začnejo delati v polnem obsegu. Čeprav čez poletje ne zaprejo vrat, je v skupinah manj otrok, posledično lahko tudi zaposleni izmenično koristijo letni dopust. Osem mariborskih javnih vrtcev bo obiskovalo okrog 4200 otrok. Povsod se že pripravljajo na novo vrtčevsko leto. Posodabljajo protokole, pripravljajo igralnice, čistijo in razkužujejo, obveščajo starše. Dela jim ne zmanjka, tudi zaradi sproti spreminjajočih se vladnih pravil.

Vrtci bodo srečanja za novince in roditeljske sestanke organizirali prihodnji teden, pri čemer pa bodo starši morali izpolnjevati PCT-pogoj. Tega morajo izpolnjevati tudi zaposleni v vzgoji. Trenutno še tedenskemu testiranju se izognejo, če so cepljeni ali so preboleli covid-19 v zadnjega pol leta. V Mariboru se je množično cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju začelo sredi marca. Po podatkih mariborske občine je v vrtcih, katerih ustanoviteljica je občina, 65 odstotkov zaposlenih necepljenih. Na občini so podatke zbirali v drugi polovici avgusta, da so znali oceniti morebitne stroške testiranja, če bi ta padel na pleča delodajalca. Na občini so izračunali, da bi stroški mesečnega testiranja stali 93.500 evrov, ob predpostavki, da bi se morali zaposleni testirati trikrat tedensko po ceni 12 evrov za test. Trenutno velja, da za zaposlene v vzgoji in izobraževanju stroške hitrega antigenskega testiranja krije državni proračun. Podatke o necepljenih zaposlenih so na občini od vrtcev dobili minuli konec tedna. V nekaterih vrtcih pojasnjujejo, da podatki niso najbolj sveži.

Igor Napast

Čez poletje cepljenost narasla

Eden takšnih je Vrtec Ivana Glinška, kjer ravnateljica Ester Mlaj pove, da se mora testirati polovica zaposlenih, tistih torej, ki niso cepljeni ali so covid preboleli pred več kot šestimi meseci. Testirajo v vrtcu, kar je olajšanje tako za zaposlene kot za vrtec, saj si časovno težko privoščijo, da bi delavce na testiranje pošiljali v zdravstveni dom. Mlajeva doda, da je bila precepljenost pred poletjem še slabša, le slabih 20 odstotkov, in da se je med poletjem cepilo precej zaposlenih. "To je vzpodbuden dejavnik, da se ljudje počasi zavedajo, da so nekatere stvari skoraj že nujne," pravi. Ali so posegli po cepljenju iz praktičnih dopustniških razlogov, se ni želela opredeliti. Čeprav se ponekod že pojavljajo odločitve zaposlenih, da se ne bodo testirali, v Vrtcu Ivana Glinška teh težav nimajo.

V Vrtcu Studenci je cepljenih 40 odstotkov zaposlenih, še deset odstotkov imajo prebolevnikov. "Veliko vlogo imajo objave po socialnih omrežjih. Te marsikoga odvrnejo," pojasnjuje ravnateljica Olga Fekonja. Četudi imajo vzgojiteljice po večini zaključen vsaj visokošolski strokovni študijski program, ali bolj verjamejo takšnim objavam kot stroki? Fekonja meni: "V dilemi so. Kar nekaj je takšnih, ki menijo, da tega virusa ni. To je njihovo osebno stališče in je žalostno."

"Mi imamo 139 zaposlenih, od tega jih je necepljenih 81, ampak sedem od teh jih bo v bolniškem staležu še celo leto. V tej številki necepljenih je zajetih tudi 17 prebolevnikov, ki jim doba prebolevnosti še ni potekla. Tako imamo 57 ljudi, ki se morajo testirati," pojasni ravnateljica Vrtca Pobrežje Branka Šamec. "Glavni vzrok za 41-odstotno necepljenost so dezinformacije. Tudi vprašanja, zakaj se cepiti, če bodo vseeno zboleli. Veliko je antipropagande. Drugih ne prepričujem, tudi jih ne smem vprašati, zakaj se niso cepili. Nasploh ne smem zaposlenih spraševati o zdravstvenem stanju. Tudi zakonodaja ne predpisuje obveznosti cepljenja," pojasnjuje in dodaja, da se vseeno veliko pogovarjajo, a je odločitev v rokah posameznika.

Igor Napast
Igor Napast

Delajo, kolikor je mogoče optimalno

Po podatkih, ki nam jih je posredovala občina, naj bi bilo v Vrtcu Tezno necepljenih 70 odstotkov zaposlenih. Ravnateljica Mojca Cvirn o cepljenju ni želela govoriti: "Gre za delikatno temo. Odločitev o cepljenju je za zdaj še prostovoljna in o tem ne bi rada govorila." V torek so se udeležili konference ravnateljev, dobili so določene smernice, a na nekatere odgovore še čakajo. Cvirnova je še povedala, da se pripravljajo v skladu z navodili odločevalcev in pristojnih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Delati skušamo kar se da optimalno," je še dejala. ​Martina Jaunik, pomočnica ravnateljice vrtca Selnica ob Dravi, pojasni, da igralnice že zdaj redno razkužujejo in intenzivno čistijo. Enaintridesetega avgusta bo vrtec zaprt, vsi zaposleni bodo uredili in razkužili igralnice, oprali posteljnino, namestili navodila in staršem poslali obvestila. Glede prezračevanja imajo že ustaljen protokol še iz časov pred epidemijo. "Z otroki za kratek čas zapustimo prostor in za pet minut odpremo okna. To storimo večkrat na dan," pojasni. Jaunikva pove, da je cepljenost zaposlenih v vrtcu okrog 40-odstotna.

Odstotek cepljenih varovan osebni podatek

V Vrtcu Jožice Flander je po podatkih občine necepljenih kar 70 odstotkov zaposlenih, a kot je dejala ravnateljica Darja Jaušovec, gre za zastarele podatke iz junija. "Občini nismo posredovali podatkov glede števila cepljenih, zato s tem podatkom ne smete operirati, ker je zavajajoč," je dejala ravnateljica. Na naše vprašanje, ali nam lahko posreduje aktualne podatke, je odgovorila, da jih zaradi varstva osebnih podatkov ne sme. Omenjena informacija sicer ne sodi v kategorijo zakonsko varovanih podatkov. Je pa Jaušovčeva povedala, da priprave potekajo tako kot vsako šolsko leto, razkuževanje igralnic so izvajali tudi pred epidemijo, zdaj nameščajo razkužila in opozarjajo starše, da morajo nositi maske, sicer večjih sprememb ni. "Držimo se navodil NIJZ in priporočil ministrstva. Nekaj težav imamo s tem, da se hitro spreminjajo," komentira. "Moti nas to, da so nekateri zelo nastrojeni proti ukrepom, ker verjamejo takšnim in drugačnim zapisom. Zaposleni so na ukrepe navajeni, vzgojitelji nosijo maske tudi takrat, ko ni otrok, in upoštevajo priporočila," dodaja.

"Imamo razkužilnike, pazimo na higieno, to je to," pa pove Ksenija Zemljič, ravnateljica zasebnega vrtca Montessori Maribor. O deležu cepljenih zaposlenih ni želela govoriti, prav tako se ji ne zdi primerno, da bi zaposlene spodbujala k cepljenju, saj meni, da so to osebne odločitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta