Slovenija prešla v rdečo fazo epidemije, med več kot sto hospitaliziranimi le 10 cepljenih. Kje bodo dijaki dobili teste?

Asja Lednik
27.08.2021 09:37
V četrtek so ob 2953 testih PCR potrdili 542 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 18,4-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 393, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 216 (v torek 199), kar pomeni vstop v rdečo fazo epidemije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Za prehod v rdečo fazo po evropskem semaforju mora namreč 14-dnevna pojavnost koronavirusa na 100.000 prebivalcev v neki državi znašati več kot 200. V primerjavi s predhodnim dnem se je sicer 14-dnevna pojavnost v Sloveniji povečala za 17, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa za 30.

Kot je na današnji novinarski konferenci izpostavila Maja Bratuša, ki je novinarsko konferenco vodila, se razmere v bolnišnicah poslabšujejo. Danes je hospitaliziranih 117 bolnikov s covidom-19, 95 bolnikov zdravijo na navadnih oddelkih (v četrtek 87), 22 jih je na intenzivni (v četrtek 18).

Med vsemi hospitaliziranimi je po navedbah Bratuše 10 cepljenih proti covidu-19 ter 107 necepljenih. Med bolniki na intenzivni negi sta cepljena dva, 20 jih je necepljenih.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 4618 aktivnih primerov okužbe, kar je 343 več kot dan prej.

V četrtek so opravili tudi 19.729 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem. 

V Sloveniji je trenutno polno cepljenih 895.477 oseb, kar predstavlja 43 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 881.370 oseb, kar po besedah Bratuše predstavlja 51 odstotkov te populacije. Med starejšimi od 50 let je cepljenih 562.344 prebivalcev, kar pomeni 64 odstotkov te populacije.

Ko bomo dosegli 70-odstotno precepljenost, bomo lahko kot Danska, se je na twitterju oglasil premier Janez Janša - ob novici, da bodo Danci septembra omejitve zaradi virusa odpravili, ker imajo dovoljšnjo precepljenost.  

Hospitaliziranih je trenutno 117 ljudi, od tega jih je 10 cepljenih, 107 je necepljenih. Na intenzivni negi se jih zdravi 22, 2 cepljena in 20 necepljenih.

Kako bo potekalo samotestiranje?

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj je na novinarski konferenci povedal, da se bo samotestiranje izvajalo na domu oziroma na lokaciji, kjer dijak živi, denimo v dijaškem domu. Trenutno je določeno, da se testiranje izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih in bo brezplačno. Teste se bo lahko prevzelo od ponedeljka, 30. avgusta, v katerikoli lekarni po državi. Testom bodo, tako kot ostalim medicinskim pripomočkom, priložena navodila za uporabo.

Do izdaje testov so upravičeni učenci in dijaki, ki so rojeni od 1. 1. 2002 do 31.12. 2009, torej učenci 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol in dijaki od 1. do 5. letnika. Dijaki in učenci, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, za izdajo testa v lekarni predložijo potrdilo o vpisu v šolo. Starši ali skrbniki ne morejo dvigniti testov na svojo kartico. Vsak upravičenec lahko dvigne pet testov na mesec in to katerikoli dan v mesecu. "Spoštovani dijaki in učenci, iskreno vas prosim, da k samotestiranju pristopite odgovorno. Zdravje je na prvem mestu in varno šolsko okolje lahko zagotavljamo z doslednim samotestiranjem," opozarja Cugelj. 

Fotografija je simbolična.
Sanja Verocnik

V primeru pozitivnega rezultata testa pri samotestiranju mora učenec ali dijak, oziroma starši ali zakoniti zastopniki, nemudoma obvestiti izbranega osebnega zdravnika, ki bo učenca ali dijaka napotil na testiranje s testom PCR.

O virusu državni sekretar pravi, da prognoze niso preveč obetavne, svetovalna skupina bo v sodelovanju z ministrstvom v najkrajšem možnem času javnosti posredovala nov semafor, ki bo določal dodatne ukrepe in dodatne barve. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta