V Mercatorju kupil rabljen ventilator v odprti škatli in z manjkajočim delom. Odgovora trgovca in ZPS se razlikujeta ...

Asja Lednik Štrukelj
20.07.2023 12:00

Kaj pravijo v Mercatorju in kako situacijo komentirajo na Zvezi potrošnikov Slovenije?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na Facebooku se je pojavil zapis, ki opisuje situacijo kupca v Mercator tehniki v Žalcu. Tam je kupil ventilator, ki pa je bil že v odprti škatli in rabljen, videle naj bi se tudi sledi uporabe. Manjkala je celo teleskopska palica. "Stranka se je oglasila v poslovalnici in normalno zahtevala vračilo denarja, a ponudili so ji samo servis ali dobropis," piše na Facebooku. V poslovalnici naj bi imeli strogo pravilo, da denarja ne vračajo. Kaj pravijo v Mercatorju in kako situacijo komentirajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS)?

Kot so za Večer pojasnili v Mercatorju, so na njihovih policah občasno izdelki z nekoliko poškodovano embalažo in so zato kupcem na voljo po znižani ceni, kupci pa takšnih izdelkov ne morejo vrniti. "To so lahko tudi izdelki, ki so bili kot primerek razstavljeni na polici, nikakor pa to niso rabljeni izdelki. V zakonu o varstvu potrošnikov so v primerih vračila okvarjenih izdelkov predvideni servis, zamenjava ali dobropis," povedo in dodajo, da pri nakupu blaga v trgovini kupec po zakonodaji EU nima pravice do vračila blaga - zamenjava ali povračilo kupnine -, razen če je izdelek okvarjen. V zgoraj opisanem primeru so, kot pravijo, kupcu prostovoljno in zunaj zakonsko obvezujočega za neokvarjeni izdelek ponudili dobropis. "Glede na število dnevno prodanih izdelkov pa je primerov reklamacij malo."

ZPS: Potrošnik ima pravico, da takoj odstopi od pogodbe

Na ZPS medtem primer komentirajo takole: "Če zapisano drži, mora potrošnik v tem primeru uveljavljati neskladnost s pogodbo. Predvidevamo, da je bila napaka (manjkajoči del) ugotovljena v 30 dneh po nakupu, zato ima potrošnik pravico, da lahko takoj odstopi od pogodbe in zahteva vračilo denarja - vrne izdelek in nato dobi vrnjeno kupnino."

Glede tega, ali lahko prodajalec ponuja odprt izdelek, je odvisno od vrste izdelka, in če dejstvo, da je bil odprt, kakorkoli vpliva na njegovo uporabnost, kvaliteto ... "Če gre, na primer, za odprt varnostni pečat ali zaščitno folijo, ki preprečuje dostop do kreme, potem seveda ne. Če je odprta škatla ventilatorja, potem ne vidimo težave," še dodajo. Ob tem poudarijo, da trgovina ne sme prodajati izdelka z manjkajočimi deli in dodajo: "Če se izdelek oglašuje kot nov, tudi ne sme biti rabljen."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta