Zveza potrošnikov svetuje umik tožb proti Telekomu Slovenije

STA, M.R.
06.04.2023 11:06

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) po ustavitvi postopka AVK proti Telekomu Slovenije potrošnikom, ki so proti operaterju vložili tožbe, svetuje, naj jih umaknejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je v odločbi, izdani leta 2013, ugotovila, da je Telekom Slovenije oškodoval potrošnike, ker je pogojeval priključitev širokopasovnega internetnega dostopa ADSL s predhodnim zakupom telefonskega priključka ISDN, čeprav to tehnično ni bilo nujno in ga potrošniki niso potrebovali. Ta odločba je bila razveljavljena novembra 2015, AVK pa je sedaj postopek zaradi pomanjkanja dokazov o kršitvi dokončno ustavila.

Kot so danes sporočili iz ZPS, vsem potrošnikom, ki so v tem primeru na podlagi pravnomočne odločbe AVK vložili individualne tožbe proti Telekomu Slovenije, svetujejo, da jih umaknejo in sodišču predlagajo vrnitev dela sodne takse.

"Tožniki naj sodišče čimprej obvestijo, da tožbo zaradi odločitve AVK o ustavitvi postopka umikajo in da predlagajo vrnitev dveh tretjin plačane sodne takse," svetujejo. Zakon o sodnih taksah namreč določa, da ima pravico do povrnitve dela takse tisti, ki je plačal takso za sodno dejanje, ki ni bilo opravljeno. Pomembno je, poudarjajo v ZPS, da tožnik tožbo umakne pred razpisom glavnega naroka za obravnavo.

ZPS hkrati Telekom Slovenije poziva, da od potrošnikov, ki bodo zaradi odločitve AVK o ustavitvi postopka sedaj na sodišču predlagali umik tožbe, ne zahteva povrnitve stroškov zastopanja v teh postopkih.

V zvezi se sprašujejo, kako naj potrošniki zaupajo v učinkovitost varstva konkurence in posledično varstva potrošnikov, če postopki tečejo tako dolgo.

"Z vidika varstva poštene konkurence, ki je pomembno povezan z varstvom potrošnikov (gre pravzaprav za dve plati iste medalje), je izredno zaskrbljujoče dejstvo, da je postopek odločanja trajal skoraj 20 let, pri čemer je več kot sedem let minilo od sodbe Upravnega sodišča RS, izdana je bila 3. novembra 2015, s katero je bila na podlagi sodbe Vrhovnega sodišča RS odločba AVK razveljavljena in zadeva vrnjena v ponovno odločanje, nato pa je bil postopek ustavljen zaradi pomanjkanja dokazov o kršitvi," so zapisali.

Leta 2015 še ni bilo možno vložiti kolektivne tožbe, mirna rešitev spora pa ni bila možna, zato je potrošnikom, ki so od Telekoma hoteli izterjati odškodnino, preostala le sodna pot. ZPS je potrošnikom pomagala z osnutkom tožbe, ki jo je objavila na spletni strani.

Podatkov, koliko potrošnikov se je odločilo za vložitev tožbe, ZPS nima, vsem tožnikom pa svetuje, da tožbo zdaj umaknejo, saj ustavitev postopka s strani AVK zaradi nezmožnosti pridobitve dokazov o kršitvi Telekoma Slovenije posledično namreč pomeni, da tudi oškodovanje potrošnikov ni dokazano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta