V Kijev pošiljamo vojaka. Podpolkovnik Boštjan Lesjak kot začasni slovenski diplomatski odpravnik poslov

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
23.03.2022 21:01

Namesto običajnega veleposlanika v Ukrajini menda ne bo imel oboroženega spremstva, čeprav tam divja Putinova vojna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kijev sporoča, da se ne bo vdal. Tudi na nekoliko nenevaden način 
Epa

V Večeru smo prvi, že tri dni nazaj, objavili, da bo naš novi diplomatski predstavnik v Ukrajini človek, ki ne bo z zunanjega ministrstva, pač pa z obrambnega. To se je danes tudi potrdilo. Še zmeraj neuradno, toda po današnji dopisni seji vlade, kjer so o tem odločali, gre te dni v Kijev podpolkovnik Slovenske vojske Boštjan Lesjak.

Uspeli smo v omenjenem članku tudi namigniti, da je funkcija odpravnika poslov pravzaprav na diplomatski lestvici formalno znižanje ravni diplomatskih odnosov, če že država z odpravnikom zamenja veleposlanika, ki je ob izbruhu Putinove vojne v Kijevu bil iz Slovenije Tomaž Mencin.

Mimo državnega zbora

Zato smo o tem in še o tem, kako je novi odpravnik poslov sploh lahko poslan v Ukrajino, če o tem niso mogli odločati v parlamentu, povprašali predsednico odbora za zunanje zadeve državnega zbora, članico vladne stranke, ki ima po imenu Stranka modernega centra sedaj novo ime Konkretno, Moniko Gregorčič: "Slovenski veleposlanik v Ukrajini Mencin nikoli ni bi odpoklican. Še naprej opravlja svoje delo, vendar na drugi lokaciji. Bo pa v Ukrajino šel začasni odpravnik poslov, ki je od našega zunanjega ministrstva že dobil polna pooblastila. Naj povem, da naš odbor v normalnih razmerah seveda sodeluje pri postavljanju naših veleposlanikov v tujini, ne pa pri imenovanju začasnih odpravnikov poslov, ki bo napoten celo v vojne razmere. To vladi omogoča 17. a-člen v šestem odstavku zakona o zunanjih zadevah," je zazvenela zelo formalno. Kakorkoli, dodala je, da je po njeni "oceni slovenska diplomatska vrnitev v Ukrajino dobra rešitev, saj bomo iz te države lahko prejemali verodostojne informacije o vojnem in političnem dogajanju in tako tudi pomagali pri koordinaciji humanitarne pomoči".

Monika Gregorčič: "V Kijev ne pošiljamo oboroženih ljudi!"
Smc

Prav pri tem, ali Slovenija v Ukrajino, ker gre za vojaka, pošilja oborožene ljudi, je Gregorčičeva to trditev odločno zavrnila. Češ, to je natolcevanje nekaterih slovenskih medijev. Toda ko smo se pogovarjali z njo, še ni hotela izdati (ali ni vedela) imen. Se nam pa je v telefonskem pogovoru zazdelo, da bi v Kijev utegnil iti drug pripadnik Slovenske vojske. Namreč Bojan Pograjc, ki je plezalni partner in dolgoletni prijatelj premiera Janeza Janše. Ime Pograjca je portal Pop TV 24ur čez dan objavljal kot najverjetnejšega kandidata. Kajti na naše vprašanje, kako bo poskrbljeno za varnost našega diplomatskega emisarja v Kijevu, če s seboj nima niti osebnega orožja, je odgovorila, da ljudje, kot "je Pograjc, ki je vojak, pa verjetno znajo zase samozaščitno poskrbeti".

Prostovoljcev sprva niso našli

Janša in zunanji minister Anže Logar v prvem poklicanem ministrstvu, to je zunanjem, sprva nista našla prostovoljnega kandidata za tvegano misijo na vojno območje. So se pa po Janševih besedah po poročanju slovenske tiskovne agencije STA danes na Brdu pri Kranju, kjer je vlada sicer govorila o občinah, "prijavili prostovoljci iz različnih resorjev, ki imajo izkušnje, ker so že delovali tam". Namreč v Ukrajini. Toda v Kijevu po poročilih mednarodnih tiskovnih agencij razmere še zdaleč niso mirne. Ruska vojska, čeprav menda od Ukrajincev zadnje ure in dni potisnjena nekoliko dlje od središča mesta, kljub temu ukrajinsko prestolnico vsak dan obstreljuje z raketami in granatami. Zato imajo predvsem države Evropske unije svoje diplomatske predstavnike v Lvovu na mirnejšem zahodu Ukrajine. V Kijevu sta menda zgolj veleposlanika Poljske in Vatikana.

Janša je še dodal, da ima Slovenija tudi kandidate za vodenje misije Evropske unije v Kijevu, če se bo unija odločila za ta korak. Pogovori o tem na ravni EU sicer še potekajo, je dodal, medtem pa so v Evropski službi za zunanje delovanje (EEAS) že izrazili določeno začudenje, saj o tem predlogu ni bilo v Bruslju še nobenih usklajevanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta