Socialdemokratska prihodnost za ljudi in EU

Kristina Božič
28.02.2019 19:19
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Frans Timmermans s Tanjo Fajon (desno) in Dominiko Švarc Pipan med kolesarjenjem po prestolnici
Sd

Današnji obisk kandidata Socialistov in demokratov za prihodnjega predsednika komisije EU Fransa Timmermansa se je zaključil festivalno na ljubljanskem Kongresnem trgu. Tam se je odvil festival socialne demokracije Evropa skupaj - hočemo Evropo. Namen druženja ob stojnicah z informativnimi igrami in koncertom popularnih rock skupin je bil pogovor politikov z ljudmi o evropski prihodnosti. Osrednje razprave so se poleg nosilke liste SD v Sloveniji Tanje Fajon udeležili tudi predstavnik in predstavnici socialdemokratov v EU iz Avstrije, Hrvaške in Italije.
Sedanji komisar EU za boljše pravno urejanje, medinstitucionalne odnose, pravno državo in uresničevanje listine EU o temeljnih pravicah je pred tem obiskal župana Ljubljane Zorana Jankovića, predaval o pomenu vladavine prava na pravni fakulteti in se srečal s predstavniki nevladnih organizacij in zveze svobodnih sindikatov. Ti so v okviru evropske konfederacije sindikatov napovedali podporo strankam in kandidatom na majskih volitvah za parlament EU, če bodo ti podprli njihov program za Evropo, ki bi bila bolj poštena za vse delavke in delavce - med ključnimi zahtevami so družbeno pravičen prehod na nizkoogljično in digitalno gospodarstvo ter kakovostna in višje plačana delovna mesta. "Brez sindikatov ne moremo govoriti o svetli prihodnosti dela in okoljsko vzdržni družbi," se je strinjal Frans Timmermans. Že pred dnevi je opozoril tudi na potrebo po učinkovitejšem in pravičnejšem davčnem sistemu v EU, saj je po njegovem nesprejemljivo, da mednarodne korporacije, kot so Amazon, Google in Facebook, v državah ustvarjajo dobičke, a ne plačajo niti evra davka. Sam prihaja iz Nizozemske, ki velja za de facto davčno oazo v EU.
Ob začetku obiska je trenutni podpredsednik komisije EU spregovoril tudi o arbitražni sodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško. Dogovor med državama o ukrepih za uresničitev arbitraže je označil za interes EU. To je pojasnil z retoričnim vprašanjem: "Kakšen zgled pa daje EU, če ne moremo rešiti niti notranjega mejnega spora med dvema članicama?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta