Slovenija-Hrvaška: Možni štirje scenariji

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
29.01.2020 17:39

Sodišče EU bo v petek sporočilo, ali je ali ni pristojno za slovensko tožbo zoper Hrvaško.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagrebu gre najbolj v nos arbitražna določitev meje v Piranskem zallivu. 
Andrej Petelinšek

Sodišče Evropske unije v Luxembourgu bo v petek dopoldan sporočilo, ali je pristojno za tožbo Slovenije zoper Hrvaško. Ljubljana toži Zagreb, da krši evropsko pravo, ker ne spoštuje arbitražne odločbe o meji. Odločitev bo sporočil sodnik poročevalec Britanec Christoper Vajda, ki opolnoči zavoljo brexita zapušča položaj v Luksemburgu.
Možni so štirje scenariji, na katere pritožbe ni. Slovenija bi najraje videla, da se sodišče razglasi za pristojno in tako v celoti zavrne hrvaški ugovor. Drugi scenarij je, da se sodišče razglasi za delno pristojno in vzame v precep samo določene domnevne hrvaške kršitve. Najmanj verjetni scenarij je, da sodišče vprašanje pristojnosti združi z vsebinskim odločanjem. A tudi tedaj lahko na koncu ugotovi, da je za slovensko tožbo nepristojno. Četrti razplet je, da sodišče razglasi tožbo za nedopustno in sledi decembrskemu mnenju pravobranilca Priita Pikamäe, čeprav nanj ni vezano.
Ta scenarij - po nekaterih informacijah najrealnejši - bi najbolj ustrezal Zagrebu. A če bo torej tožba nedopustna, se v Ljubljani pridušajo, da to ne spremeni ničesar, saj da je meja med državama z arbitražo določena. Sloveniji bo sicer s tem izbit kakšen vzvod pritiska na južno sosedo, ki pa menda ni edini. Slovenija Hrvaško sedaj toži na podlagi 259. člena pogodbe o delovanju EU, predsednik sodišča Koen Lenaerts pa je že aprila 2018 javno predlagal člen 273, ki predvideva, da članici spor sodišču predložita sporazumno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta