Sestavljanje koalicije: Cerar se bo še odločil

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
27.02.2020 18:46

V bodoči koaliciji bo predsednika državnega zbora izbrala druga najmočnejša koalicijska stranka, SMC. Bo to Miro Cerar? To bi pomenilo, da brez mandata ostaja nadomestni poslanec Jani Möderndorfer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Se bo Cerar kljub javno izraženemu nezadovoljstvu nad Počivalškovimi ravnanji zdaj vrnil v parlament kot predsednik državnega zbora? 
Robert Balen

Glasovanje o kandidatu za mandatarja vlade Janezu Janši je pričakovati v torek, tako kot uradna delitev ministrskih mest pa hkrati ostaja nerešena uganka položaj predsednika državnega zbora. Med pogajanji najverjetnejših koalicijskih partneric NSi, SMC, SDS in Desus so se pojavljala različna imena, zdaj nekateri to funkcijo pripisujejo zunanjemu ministru Miru Cerarju.
Počivalšek čaka, Möderndorfer pa tudi
Kot nepisano pravilo velja, da kandidata na to mesto postavi druga najmočnejša koalicijska stranka, in v bodoči koaliciji bi to bila SMC. Da jim bo funkcija pripadla, je danes potrdil tudi prvak stranke Zdravko Počivalšek. Na ugibanja o konkretnem predlogu, da bi to lahko bil Cerar, pa je dejal: "Miro Cerar je bil in je v tujini, tako da se bova sestala čez vikend. Kaj bo počel, pa bo povedal on." Po naših informacijah ima Cerar to ponudbo na mizi, vodstvo SMC pa čaka na njegovo odločitev o vrnitvi na poslansko mesto. S tem bi se moral iz parlamenta posloviti Cerarjev nadomestni poslanec in "disident" Jani Möderndorfer, ki je sicer tudi javno povedal, da ne bo podprl Janševe vlade. Ko smo se za odziv obrnili na zunanje ministrstvo, so odvrnili, da Cerar še naprej opravlja vlogo ministra. "Aktualnim notranjepolitičnim temam se bo posvetil v prihodnjih dneh, odločitev o njegovi nadaljnji karieri pa bo sporočil najkasneje ob izteku mandata vlade, ki trenutno opravlja tekoče posle," so dodali.
V tem kontekstu velja opomniti še na Cerarjevo pismo vodstvu stranke SMC, v katerem je nad ravnanji stranke v času pogajanj za sodelovanje v Janševi vladi izrazil nezadovoljstvo. "Od vstopa v politiko sem vseskozi zagovarjal ista načela in nasprotoval politiki, ki jo pooseblja g. Janez Janša," je zapisal nekdanji slovenski premier. Prizadevanja Počivalška, da vodi dialog z vsemi, je sicer podprl, a opozoril, "da zgolj s ciljem oblikovanja takšne koalicije, ki jo bo vodila oseba, ki v praksi udejanja demokratične vrednote in višjo politično kulturo. V primeru, da bi se oblikovala vlada pod vodstvom g. Janše, v njej ne morem sodelovati."
Počivalšek se je skopo odzval tudi na druga kadrovska ugibanja, češ da "o tem zdaj še ne bomo govorili, mi se bomo sestali in sprejeli najboljše odločitve. Take, za katere mislimo, da bodo dale tudi najboljše rezultate."
Pivčeva: Preseči sovraštvo in delitve
Sicer je za jutri napovedan tudi shod, ki so ga imenovali Proti koaliciji sovraštva, opozoriti pa želi poslance SMC in Desusa, da se lahko na glasovanju o novem premierju odločijo drugače in "preprečijo, da sovraštvo naslednji dve leti vlada Sloveniji". "To je pač stvar vsakega Slovenca, da pokaže svoje mnenje na takšen in drugačen način. Tega nismo in ne bomo nikoli onemogočali. Naš odgovor bo naše delo v programsko usmerjeni vladi in to bomo tudi naredili," se je na napoved odzval šef SMC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta