Selitev proizvodnje v Talum pokopana: Mariborska livarna vendarle v roke strateškega partnerja

Srečko Klapš Srečko Klapš
30.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potem ko sta pred leti šla v stečaj Sanitec in Armal, se Mariborska livarna z okoli 350 zaposlenimi osredotoča na avtomobilsko industrijo. 
Igor Napast

Kot kaže, se razpleta zgodba o usodi Mariborske livarne Maribor (MLM), katere proizvodnja je bila že v drugo na poti v kidričevski Talum. Potem ko se je ta zaradi zapiranja proizvodnje primarnega aluminija, ki zavoljo višjih cen električne energije ni več rentabilna, ter posledičnega odpuščanja 128 zaposlenih, tudi sam znašel v težavah. Zato bi bil prevzem še okoli 350 zaposlenih iz MLM prevelik zalogaj. Četudi naj bi bilo okoli 80 odstotkov proizvodnje kompatibilne, bi sinergije terjale še okoli četrtino zaposlenih. Predvsem pa bi bila selitev proizvodnje iz Maribora v Kidričevo dolgotrajna in finančno zahtevna.

Se Cimos preko Mutaresa vrača v Maribor?

Tako na sceno ponovno vstopa nemški finančni sklad Mutares, ki se je lani že potegoval za Mariborsko livarno, a s svojo tudi izboljšano ponudbo ni prepričal tedanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Igor Štemberger, predsednik uprave Ilirike BPH, katere stranka je Mutares, pravi, da je v zahtevnem gospodarskem trenutku priložnost, da se tako veliki finančni sklad, ki je znan po uspešnem prestrukturiranju industrijskih družb, zanima za Mariborsko livarno, ki žal ni več v tako dobri kondiciji, kot je bila: "To je priložnost tudi za zaposlene in strokovnjake v tej najstarejši mariborski industrijski družbi, da jim ne bo treba odhajati na delo v tujino. Če bi se namreč MLM 'prestrukturirala' v nepremičninski projekt, kot je kazalo, bi bil to velik korak nazaj in škoda za industrijsko znanje v Mariboru, ki ga je bilo nekoč veliko. Glede na to kako je Mutares prestrukturiral Cimos, je to tudi pokazatelj sinergij, ki jih lahko uresničijo z MLM."

Podrobnosti pogajanj in postopkov pa ni komentiral. Medtem ko v Slovenskem državnem holdingu (SDH) ponavljajo, da preučujejo vse možnosti in scenarije s ciljem, da bi družbam v njegovi lasti zagotovili uspešno poslovanje: "To vključuje tudi možnosti strateških partnerstev z namenom povečevanja vrednosti naložb ob zagotavljanju delovanja družb in ohranjanju delovnih mest. Ker so postopki še v teku, SDH več informacij v tem trenutku ne more razkrivati." Neuradno pa naj bi se v SDH pogajali z Mutaresom in se pripravljali na ponovno prodajo MLM.

Kaj bo z zemljiščem v Melju?

Kot je poročal Dnevnik, naj bi bil v igri scenarij, po katerem bi nemški Mutares za simbolično ceno en evro kupil proizvodno dejavnost Mariborske livarne, ob čemer bi moral prevzeti vse zaposlene in obveznosti za dobavo naročil za avtomobilsko industrijo. Poleg tega naj bi proizvodnjo skoncentriral na eni tretjini tovarniškega zemljišča, preostali dve pa bi ostali SDH, ki bi si na ta način poplačal okoli deset milijonov terjatev, ki jih ima do Mariborske livarne. MLM pa bi zemljišče, ki bi ga uporabljala, najemala od SDH, ob čemer bi si likvidnostno opomogla in v zahtevnih energetskih ter surovinskih razmerah postala bolj konkurenčna. Možno je tudi, da bi Mutares po prevzemu ta del zemljišča tudi odkupil. Za zdaj še ni znano, ali SDH na preostalem zemljišču skupaj z enim od slovenskih skladov, ali nepremičninskim vlagateljem, še načrtuje stanovanjsko ali poslovno gradnjo.

Glede na težavno leto 2022, v katerem je MLM, ki jo vodi Davor Šenija, zaradi vplivov energetske in surovinske draginje ter nezmožnosti finančno optimalnega nakupa surovin, bo podjetje še poglobilo izgubo. Če v kratkem ne bo rešitve, bi lahko postala plačilno nesposobna. Glede na to, da sedanji lastniki SDH vanjo ne želijo več vlagati dodatnega kapitala, bi se lahko zgodilo, da bi se še pred stoto obletnico, ki jo obeležuje prihodnje leto, znašla v stečaju.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta