zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Sekcijsko merjenje hitrosti na avtocestah: Zakaj ga še ni in kdaj ga lahko pričakujemo?

Miha Raičevič Miha Raičevič
31.01.2023 01:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Portal za nadzor uporabe e-vinjet in za elektronsko cestninjenje tovornih vozil. Bodo na portali tudi sistemi za sekcijsko merjenje hitrosti?
Igor Napast

Ko je družba za avtoceste (Dars) na avtocesti pred leti postavljala tako imenovane nadzorne portale, ki so bili sprva namenjeni elektronskemu cestninjenju tovornih vozil, pred dobrim letom, pa jih uporabljajo tudi za nadzor e-vinjet, je bilo pričakovati, da bodo s pomočjo portalov nadzirali spoštovanje omejitev hitrosti. Govorilo se je o sekcijskem merjenju hitrosti. 

Dars je tako lani že objavil razpis za vzpostavitev sekcijskega merjenja, ki bi ga razdelili na tri sklope s po tremi lokacijami. Sisteme naj bi najprej namestili na odsek skozi trojanske predore v obeh smereh in na višnjegorskem klancu v smeri Novega mesta. 

Ker pa je bila lani ukinjena avtocestna policija, saj naj bi bilo njeno financiranje s strani Darsa neskladno z zakonodajo, je družba za avtoceste razpis umaknila. Notranje ministrstvo je že lani napovedalo nov dogovor o sodelovanju, pri čemer pa si Dars med drugim še naprej prizadeva tudi, da bi v sodelovanju s policijo uvedli sekcijsko merjenje hitrosti. 

Avtocestno policijo so po nastopu vlade Roberta Goloba ukinili, saj je ministrstvo za notranje zadeve ugotovilo, da je bilo financiranje te policijske uprave urejeno neskladno z zakonodajo.
Andrej Petelinšek

V Sloveniji smo ga spoznali, ko so ga poskusno uvedli na Trojanah, zdaj pa naj bi ga vzpostavili na več odsekih slovenskih avtocest, a ga za zdaj še ni, saj dogovora med notranjim ministrstvom, policijo in Darsom še vedno ni sklenjen. Na ministrstvu so pojasnili, da pogovori o nadaljnjem sodelovanju, ki bo pravno finančno in organizacijsko dopustno in optimalno, da se bo zagotavljala višja prometna varnost, še potekajo. 

Pri Darsu načrtujejo, da bi projekt sekcijskega merjenja kljub vsemu uresničili do konca tega leta. Poudarjajo, da bi to izboljšalo prometno varnost in da so mu naklonjeni tudi uporabniki avtocestnega omrežja. To je pokazala lanska raziskava o zadovoljstvu uporabnikov avtocest in hitrih cest, ki so jo spomladi in jeseni izvedli na spletu ter tudi na avtocestnih počivališčih. Vključenih je bilo 600 domačih in tujih voznikov, 64 odstotkov sodelujočih pa je sekcijsko merjenje hitrosti podprlo - največ na štajerskem in dolenjskem avtocestnem kraku, najmanj pa na gorenjskem kraku. 

Policija pojasnjuje, da poleg mobilnih radarskih sistemov provida, ki so nameščeni v neoznačenih osebnih vozilih, prehitre voznike nadzirajo tudi s pomočjo stacionarnih radarjev, ki so postavljeni na določenih lokacijah. Tudi policija si želi, da bi čim prej vzpostavili tudi sekcijsko merjenje hitrosti. "Sistemi za sekcijsko merjenje hitrosti namreč zelo pripomorejo k umiranju hitrosti motornih vozil na avtocestnem omrežju, kjer je ravno hitrost največkrat dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče," so pojasnili.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?